Dramatik Stanislav Štepka: S maturitou by som sa dnes potrápil + TEST

Helena Dvořáková, Pravda | 29.06.2018 12:00
Stanislav Štepka Foto: ,
Dramatik Stanislav Štepka.
Súčasťou tohtoročných maturitných testov zo slovenčiny bolo aj niekoľko otázok viažucich sa k hre Stanislava Štepku Človečina. Sám autor hry má však pre tvorcov otázok kritické výhrady.

Myslíte si, že mladí nevedia poriadne po slovensky?

Žiaľ, poriadne po slovensky nevedia ani tí starší, o čom nás dennodenne presviedčajú médiá alebo reakcie zakomplexovaných zúfalcov na diskusných internetových fórach.

Viete, že na tohtoročných testoch zo slovenčiny sa časť otázok týkala aj vašej hry Človečina?

V tomto smere sa nevyznamenalo Ministerstvo školstva SR. Ak si totiž myslí, že v ukážke z Človečiny bola správna odpoveď ( C), je to veľká chyba. Tvorcovia otázky veľmi pomýlili maturantov. Pritom stačilo iba konzultovať odpoveď. Dvadsiata siedma otázka znela: Pre ktorý z uvedených dôvodov sa nepodarilo členom rodiny v ukážke (z Človečiny) zrealizovať ich zámery so starou mamou? (A) Pre chlad a ľahostajnosť dnešných ľudí. (B) Pre bezcitnosť a ľahostajnosť šoféra sanitky. (C ) Pre vysoký počet žiadateľov o prijatie. (D) Pre nevhodnosť starej mamy ísť za klientku ústavu. Autor hry Človečina a iste aj všetci diváci tejto tragifrašky RND z roku 1971 odkazujú maturantom, učiteľom a hlavne tvorcom maturitnej otázky: jednoznačne správna odpoveď je (A).

Aký podiel vašich divákov tvoria mladi? Dostáva sa ich spôsob reči aj do vašich hier?

Chvalabohu, prevažujúci, a to ma úprimne teší. Snažím sa súčasnej reči mladých ľudí porozumieť a občas ju aj zakomponovať do dialógov (samozrejme, nie je to pre mňa vždy jednoduché), napríklad v Besame mucho alebo v chystanej hre Čo sa sníva trpaslíkom. Často sa totiž za tými hrubými výrazmi a prejavmi nášho dorastu dá pri dobrej vôli objaviť aj bezradný a čistý mladý človek.

Považujete ich prejav za zaujímavý alebo sa vám zdá, že upadá?

Reč tých najmladších je skratkovitá, klipová, chvíľami to už tuším ani nie je reč, iba dáka nová slovensko-anglická virtuálna komunikácia. Bohužiaľ. No asi ich to začas unaví a prestane baviť – a príde niečo iné.

Čo myslite – ako by ste dnes zvládli maturitu zo slovenčiny?

Potrápil by som sa.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ