Rijád otvorí leteckú školu pre ženy

ČTK | 18.07.2018 16:00
Saudská Arábia, ženy, šoférky, právo Foto:
Ženy v Saudskej Arábii môžu od júna šoférovať a samy sa odviezť autom napríklad do práce. Tento rok dostanú príležitosť stať sa pilotkami.
V Saudskej Arábii sa tento rok po prvýkrát otvorí letecká škola pre ženy. Prihlášky už vyplnilo niekoľko stoviek žien dúfajúc, že sa z nich stanú pilotky. Podľa agentúry Reuters bude letecké výcvikové centrum otvorené v súvislosti so zrušením zákazu, ktorý ženám bránil posadiť sa za volant. Do júna bolo totiž konzervatívne kráľovstvo Saudskej Arábie jediným štátom na svete, kde ženy nesmeli šoférovať.

Ženy sa budú učiť pilotovať v meste Dammám, kde svetový líder v leteckom výcviku Oxford Aviation Academy otvára nové stredisko. Prihlásilo sa niekoľko stoviek žien, ktoré sa tešia, že v septembri začnú s výcvikom.

„Kedysi ľudia cestovali (kvôli leteckému výcviku) do zahraničia, čo bolo pre ženy náročnejšie ako pre mužov,“ uviedla jedna z uchádzačiek Dalál Jášárová, ktorá sa chce stať civilnou pilotkou. „Už nežijeme v časoch, keď mohli ženy pracovať len v určitých odvetviach. Všetky Oblasti sú teraz otvorené, pokiaľ máte chuť ísť do toho a pokiaľ na to máte schopnosti,“ dodala.

Nová letecká akadémia je súčasťou projektu za 300 miliónov dolárov. Študenti podstúpia trojročnú výuku a prax.

Saudská Arábia v minulom roku prešla niekoľkými spoločenskými i hospodárskymi reformami, ktoré sú mnohé pripisované mladému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi. V minulých mesiacoch však zároveň kráľovstvo tvrdo zakročilo proti disentu; za mrežami sa ocitli napríklad aktivistky, ktoré už skôr protestovali proti zákazu šoférovania žien.