Dubček rátal s rýchlym pádom, zistila špionáž USA

Miroslav Čaplovič, Pravda | 25.08.2018 06:00
Alexander Dubček Foto:
Alexander Dubček.
Po okupácii Československa v auguste 1968 sa Alexander Dubček celkom rýchlo zmieril s tým, že stratí moc. Nepredpokladal, že sa udrží vo funkcii ani napriek tomu, že výrazne ustupoval pod tlakom Moskvy.

Odhad znel, že na čele Komunistickej strany Československa (KSČ) ho nahradí Gustáv Husák, Lubomír Štrougal alebo Oldřich Černík. O niekoľko rokov, keď sa Dubček živil ako mechanizátor v lesnom podniku, stále nebolo jasné, čo s ním urobí normalizačný režim.

Vyplýva to z odtajnených správ americkej spravodajskej služby. Denník Pravda ich dôkladne preskúmal a na základe týchto dokumentov začína so seriálom o vývoji v Československu z pohľadu CIA.

Na jeseň 1968 pracovníci rozviedky USA vypracovali text, podľa ktorého Dubček v súkromí priznáva, že je "zahnaný do kúta“. Verejne tvrdí, že chce zostať na čele KSČ, ale zjavne to cíti inak: „Údajne raz povedal blízkym, že jeho práca je hotová a inokedy poznamenal, že neočakáva, že zotrvá vo funkcii viac ako dva alebo tri mesiace.“

CIA naznačila, že Dubčeka môže nahradiť niekto z troch politikov. Černík, ktorý netajil túto ambíciu a začal ísť poruke Moskve. Štrougal, ktorý by bol užitočný pre Sovietov. Okrem dvoch Čechov ešte jeden Slovák, ktorému CIA dávala najväčšiu šancu: „Husák to nepoprel, ale povedal, že Rusi nežiadali zmenu lídrov.“

Odtajnené správy CIA siahajú až do obdobia, keď už v Kremli vládol Michail Gorbačov. Husákovi v roku 1985 vynadal, že v Československu bujnejú protisovietske nálady. Sťažoval sa napríklad, že hokejová zborná sa cítila na šampionáte v Prahe tak, ako by hrala na území nepriateľa. Keď sa chcel Husák brániť, Gorbačov mu skákal do reči.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ