Tajná správa CIA: Clementisa chceli oslobodiť. Stalin bol proti

Miroslav Čaplovič, Pravda | 22.09.2018 06:00
Vladimír Clementis Foto:
Vladimír Clementis reční na Devíne.
Jeden z najznámejších povojnových slovenských politikov Vladimír Clementis mohol zostať nažive, nakoniec ho však obesili. Vyplýva to z odtajnených správ CIA. Clementis mal veľkú šancu, že ho komunistický režim pustí na slobodu, ale po zásahu Sovietskeho zväzu ho v Prahe súdili a nakoniec popravili. Denník Pravda dôkladne preskúmal desiatky strán dokumentov americkej rozviedky a začína uverejňovať nový seriál s názvom Tajné správy CIA o Československu.
logo tajne spravy CIA

Komunista Clementis sa stal obeťou mašinérie vlastnej strany po prevrate vo februári 1948. Politika, ktorý do roku 1950 zastával funkciu šéfa diplomacie, zatkli v januári 1951 (súdili ho až na jeseň 1952).

Clementis to začal mať nahnuté už necelý rok po prevrate. „Nemal dôveru Moskvy, ktorá o tom informovala premiéra Antonína Zápotockého v januári 1949,“ napísala CIA.

Po nejakom čase, keď Clementis sedel vo väzbe, svitla nádej. „Napriek tomu, že Zápotocký ho nikdy nemal rád, neskôr bol proti zatknutiu a navrhol pustiť ho na slobodu s tým, že by obsadil dajaký málo významný post bez možnosti vyvíjať politickú činnosť,“ uviedla CIA s tým, že najprv tento názor zastával aj prezident Klement Gottwald.

V Prahe však nastal zvrat: „Neskôr podľa pokynov z Moskvy sa Gottwald a Zápotocký museli vzdať svojej predstavy a súhlasiť so zatknutím Clementisa,“ napísala CIA. Keďže zásadné rozhodnutia si vyžadovali súhlas šéfa Kremľa, je jasné, že na likvidácii Clementisa záležalo Josifovi Stalinovi.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ