Psičkari v Teheráne nesmú so svojimi miláčikmi na verejné miesta

ČTK | 31.01.2019 13:42
pes, mačka, chov Foto:
Ilustračné foto.
Majitelia psov v Teheráne nesmú so svojimi miláčikmi chodiť na verejné miesta, pretože vraj u ľudí vzbudzujú strach, informovala na svojich internetových stránkach britská spravodajská stanica BBC.

Ide podľa nej o súčasť dlhodobej kampane s cieľom odradiť ľudí od chovateľstva psov.

„Dostali sme súhlas od úradu teheránskeho prokurátora a podnikneme kroky proti tým, ktorí venčia psov na verejných miestach, ako sú parky,“ povedal šéf polície v Teheráne Hosejn Rahim. Novo je tiež zakázané šoférovať so psom v aute.

Chov psov ako domácich maznáčikov a ich venčenie na verejnosti je v Iráne považované za problematickú aktivitu už od islamskej revolúcie z roku 1979. Niekedy boli majiteľom ich štvornohí priatelia zabavovaní. Iránske islamské orgány označujú psov za „nečistých“ a chovateľstvo týchto zvierat je pre nich symbolom prozápadnej orientácie monarchie zvrhnutej počas revolúcie pred štyridsiatimi rok­mi.

„A ak to (polícia) spozoruje, pristúpi k ráznym opatreniam proti dotyčnému majiteľovi auta,“ povedal Rahim Klubu mladých novinárov, spravodajskému portálu napojenému na štátnu televíziu IRIB. Aké tresty za porušenie nových zákazov hrozia, BBC neuviedla.

V roku 2010 iránske ministerstvo kultúry zakázalo, aby médiá zverejňovali reklamy na výrobky pre zvieracích miláčikov, a pred piatimi rokmi sa v parlamente objavila iniciatíva, aby ľudia venčiaci psov dostávali pokuty, alebo dokonca boli bičovaní.

BBC uvádza, že posledný krok teheránskych úradov v ťažení proti psom a ich majiteľom nevyvolal na sociálnych sieťach žiadny veľký ohlas, avšak istý používateľ twitteri sa vraj pýtal, či obyvatelia iránskej metropoly budú nabudúce nútení jazdiť na ťavách.