Za Hitlerov rodný dom jeden a pol milióna eur

ČTK | 07.02.2019 09:54
dom-shutterstock 1022912341 Foto:
Bývalá majiteľka rodného domu Adolfa Hitlera, ktorej Rakúsko nehnuteľnosť vyvlastnilo, by mala dostať vyššie odškodnenie.
Bývalá majiteľka rodného domu Adolfa Hitlera, ktorej Rakúsko nehnuteľnosť vyvlastnilo, by mala dostať vyššie odškodnenie.

Rozhodol o tom súd v hornorakúskom meste Ried im Innkreis, informoval denník Salzburger Nachrichten. Gerlinde Pommerová by mala podľa rozsudku, ktorý zatiaľ nie je právoplatný, dostať viac ako 1,5 milióna eur.

Rakúska vláda vyvlastnila dom v meste Braunau am Inn, v ktorom sa v roku 1889 narodil nacistický vodca Adolf Hitler, na základe zákona prijatého parlamentom v decembri roku 2016. Ústavný súd predvlani potvrdil platnosť vyvlastnenia, ktorému sa Pommerová bránila.

Podľa aktuálneho rozhodnutia súdu v Riede bolo odškodnenie, ktoré štát pôvodnej majiteľke za vyvlastnenie dom s priľahlými pozemkami ponúkol, príliš nízke a to „predovšetkým s prihliadnutím k tej zvláštnosti, že sa v prípade hlavnej budovy jedná o rodný dom Adolfa Hitlera“. Namiesto 310 000 eur by podľa rozsudku mala Pommerová dostať 1,508 milióna eur.

Okrem sporu o výške odškodnenia sa Gerlinde Pommerová s Rakúskom súdi stále aj kvôli samotnému vyvlastneniu. Po rozhodnutí rakúskeho ústavného súdu o jeho prípustnosti sa žena obrátila ešte na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Rakúsko dlhodobo usilovalo o odkúpenie domu v Braunau. Pommerová to ale odmietala, a štát preto pristúpil k vyvlastneniu. Podľa posledných plánov chce Rakúsko nehnuteľnosť nechať strhnúť a na jeho mieste postaviť nový objekt, ktorý by slúžil charitatívnym alebo administratívnym účelom a nemohol by byť lákadlom pre neonacistov.

Krátko po anšluse Rakúska, teda pripojenia krajiny k nacistickému Nemecku v roku 1938, vyhlásili nacisti Hitlerov rodný dom za pamiatku. Neskôr fungoval ako výstavná sieň. Pommerovci získali nehnuteľnosť v reštitúcii v roku 1952 a rakúska vláda si ju od začiatku 70. rokov prenajímala. Do roku 2011 v budove fungovali chránené dielne, v ďalších rokoch bol dom prázdny.