Gréci sa aj napriek protifajčiarskemu zákonu nechcú vzdať cigarety v reštaurácii

ČTK | 26.05.2019 17:44
fajčiari, fajčenie, cigarety Foto:
Najmenej 72 percent reštaurácií v Grécku je fajčiarskych, čo je podľa Eurobarometra z roku 2017 európsky rekord. (Ilustračná foto)
V bohémskej kaviarni v centre Atén Booze Cooperativa je súčasťou interiéru šach, ale aj modré popolníky. Hostia, usadení za dlhými drevenými stolmi, tu môžu bez obáv, aj napriek protifajčiarskemu zákonu z roku 2002, vychutnávať jednu cigaretu za druhou, píše agentúra AFP.

Majiteľ podniku Nikos Luvros fajčenie odhodlane obhajuje. V roku 2009 pred všoobecnými voľbami dokonca založil vlastnú stranu kritizujúcu „fašizmus zákona proti fajčeniu“.

A nie je sám. Najmenej 72 percent reštaurácií v Grécku je fajčiarskych, čo je podľa Eurobarometra z roku 2017 európsky rekord. Za fajčiarov sa označuje 37 percent obyvateľov, a to je najviac v Európskej únii.

Tridsaťšesťročná Maria nemá vôbec v úmysle vzdať sa v reštaurácii svoje cigarety. „Keď idem s priateľmi do kaviarne alebo do baru, trávim tam hodiny a rada si zapálim. Je to zvyk, ktorého by som sa nerada vzdávala, keby sa mal protifajčiarsky zákon skutočne dodržiavať,“ pripúšťa.

Niektoré radnice a skupiny občanov sa snažia presviedčať reštaurácie, bary a kaviarne, aby zriadili nefajčiarske miestnosti.

Turistov očarí slnko a prekvapí cigaretový dym

„Keď príde turista do Grécka, očarí ho slnko, priezračné more a výnimočné archeologické lokality, ale prekvapia ho taverny ponorené do tabakového dymu,“ hovorí ironicky Jorgos Balafutis, ktorý založil internetovú stránku akapnos.gr so zoznamom nefajčiarskych barov, kaviarní a reštaurácií po celom Grécku.

Pred dvoma rokmi sa vrátil z New Yorku, kde sa v žiadnych reštauráciách a kaviarňach nesmie fajčiť. Nezmieril sa s tým, že protifajčiarsky zákon sa v Grécku nedodržiava. „Bolo už publikovaných toľko lekárskych štúdií o pasívnom fajčení, že nie je možné, aby fajčiari nebrali ohľad na zdravie tehotných žien, detí či susedov pri stole,“ vyhlasuje.

V roku 2017 založil internetovú stránku akapnos.gr so zoznamom asi 400 nefajčiarskych podnikov v celej krajine.

Fajčiť už však nie je tak cool

Platforma funguje vďaka tuctu dobrovoľníkov, ktorí požadujú od majiteľov podnikov písomné vyhlásenie, v ktorom potvrdzujú, že v uzavretých priestoroch je fajčenie prísne zakázané. Dobrovoľníci môžu upozorniť server, ak podnik na zozname nedodržiava protifajčiarsky zákon. Ten to potom preverí. „Majitelia podnikov majú obavy, že prídu o hostí fajčiarov, politici majú strach zo straty voličov. Preto sa o dodržiavaní protifajčiarskeho zákona pred všeobecnými voľbami ani nediskutuje,“ usudzuje Jorgos.

Lila Andreadakiová, dobrovoľníčka pracujúci pre akapnos.gr od jeho počiatkov, však súdi, že „reštaurácie a bary, ktoré registrujeme, priťahujú určitú časť zákazníkov práve preto, že rešpektujú nefajčiarov“. „Grécka spoločnosť sa vyvíja, stará o svoje zdravie, o životný štýl, o výživu a pre mnoho Grékov už nie je tak cool fajčiť,“ dodáva.

Niektoré radnice sa rozhodli posilniť obecnú políciu, ktorej prioritou je boj proti fajčeniu. V decembri 2017 sa mesto Trikala rozhodlo „uhasiť cigaretu“. Vlani v decembri ho nasledovalo susedné mesto Larisa.

Tento rok v marci starosta druhého najväčšieho gréckeho mesta Solúnu Jannis Butaris pred tlačou oznámil, že mestská polícia bude vymeriavať pokuty a prísnejšie aplikovať protifajčiarsky zákon. „Sme jediná krajina na svete, kde zákony neuplatňujeme, pretože sa nám nepáčia. Situácia sa musí zmeniť, chceme sa stať lepším mestom,“ vyhlásil.