O svete: Teplo, teplejšie, chladno, chladnejšie

V čase, keď z horúceho leta ostali už len spomienky a naša nádej, že sa vráti aspoň v babej podobe, je čoraz slabšia, v týchto dňoch, keď každé nové ráno chladom a šerom pripomína skôr blížiacu sa zimu než doznievajúce leto, prichádza správa o tom, ako to s počasím vyzerá z hľadiska globálnych pomerov a dlhodobých trendov.

11.10.2013 10:00
debata (1)

Ak nás aspoň trochu zaujíma, do akého počasia sa budú na začiatku októbra ľudia zobúdzať v druhej polovici tohto storočia, mali by sme si všimnúť, čo prináša najnovšia správa Medzivládneho panelu pre klimatické zmeny. A čo je najdôležitejšie, mali by sme z toho vyvodiť nejaké závery pre svoje aktivity na individuálnej i kolektívnej úrovni.

Bez toho, aby sme sa pokúšali reprodukovať jednotlivé zistenia, údaje a prognózy vývoja, pripomeňme, že správa prináša dva základné závery: naša planéta naozaj prechádza procesom otepľovania a tento proces s veľkou pravdepodobnosťou vyvolali ľudské aktivity, predovšetkým spaľovanie fosílnych palív. Mohlo by sa zdať, že tieto závery postačujú, aby vyvolali znepokojenie širšieho rozsahu a prebudili v nás obyvateľoch tejto planéty potrebu niečo proti hroziacim klimatickým zmenám urobiť alebo sa na ne aspoň pripraviť. Skutočné reakcie toto očakávanie zatiaľ nijako nepotvrdzujú. Zaiste, vychádzajú články odborníkov, ktorí upozorňujú, ako masívne nás klimatické zmeny o niekoľko desaťročí zasiahnu. Zároveň s tým sa však objavujú aj prejavy spochybňujúce závažnosť, či dokonca samu existenciu týchto procesov odvolávaním sa na to, že globálne otepľovanie neprebieha tak prudko, ako to predpovedali predchádzajúce správy, že použité modely a teórie nie sú vo vedeckom spoločenstve jednoznačne prijímané, že pri ich uplatňovaní sa v minulosti objavili prejavy nekorektných postupov a že aj tak prinášajú len pravdepodobnostné výsledky. Koniec koncov nemožno poprieť ani to, že zo šírenia alarmistických signálov profitujú niektoré ekonomické a politické zoskupenia pôsobiace v zákulisí ekologického hnutia.

Najčastejšou reakciou však nie je ani znepokojenie, ani pokus o popretie závažnosti, ale jednoducho nevšímavosť. Perspektíva, o ktorej hovoria klimatológovia, je jednoducho príliš vzdialená na to, aby sme z tohto obrazu niečo vyvodili pre svoje správanie. Je zaujímavé, že spôsob, akým v tomto prípade kolektív, spoločenstvo, národ alebo dokonca ľudstvo reaguje na znepokojivú prognózu, je veľmi podobný reakciám jednotlivca, ktorý vie, že fajčenie škodí zdraviu, no kúpi ďalšiu škatuľku a napriek nápisu na jej obale si pokojne zapáli ďalšiu cigaretu.

Náš fajčiar si možno pritom sadol k televízoru, vypočul správy a teraz netrpezlivo čaká na predpoveď počasia. Naozaj, príde túto jeseň ešte nejaké babie leto?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #marcelli #žurnál #o svete