O svete: Mesiac vyhlasovania víťazov

Zlatú loptu, toto ocenenie pre najlepšieho futbalistu minulého roka, získal Portugalčan Cristiano Ronaldo. Chvíľu predtým večerné správy zvestovali, kto z filmárov získal Zlatý glóbus, cenu, ktorú každoročne udeľujú zahraniční novinári pôsobiaci v Hollywoode. Americká filmová akadémia oznámila svoje nominácie na Oscara.

24.01.2014 09:23
debata

Takmer každý deň sa takto dozvedáme mená športovcov, umelcov, vedcov, podnikateľov, záchranárov alebo hoci záhradníkov, ktorí boli v minulom roku úspešní, zvíťazili v nejakej ankete a teraz za to dostávajú príslušnú cenu. Január sa stal mesiacom bilancovania a vyhlasovania výsledkov. My ostatní máme vďaka televízii možnosť sledovať prenosy slávnostného odovzdávania cien. Pred televízorom s napätím očakávame, kto bude prvý, po vyhlásení výsledkov pozorujeme rozžiarené tváre víťazov, komentujeme ich výzor a správanie na pódiu. Stávame sa takto aspoň sprostredkovane účastníkmi podujatí, na ktorých sa športovci prezentujú v spoločenských šatách, herci predstierajú skromnosť a vedci sa pokúšajú povedať niečo zábavné.

K týmto, dnes už priam klasickým možnostiam pridávajú nové médiá ďalšie: svoj názor na výsledky ankiet môžeme prejaviť na sociálnych sieťach. A toto prostredie nám poskytuje príležitosť nielen na komentáre a diskusie o sledovaných prezentáciách, ale aj na vlastnú prezentáciu. Môžeme tu vystaviť obraz seba samého, obraz toho, ako sa vidíme, resp. ako chceme, aby nás videli iní. Pre atmosféru našich čias je príznačné, že slovom roku 2013 sa stal výraz „selfie“, ktorý označuje fotografický autoportrét umiestnený na sociálnej sieti. Zatiaľ čo na vyhlásenie futbalistu roka sme museli čakať až do polovice januára, výsledok hlasovania, ktorým tím editorov Oxfordského slovníka rozhoduje o slove roka, poznáme už od novembra. Už vtedy bolo jasné, že „selfie“ s odstupom zvíťazí, a v tomto prípade to bolo kolektívne víťazstvo, o ktoré sa zaslúžili masy tých, čo na sociálnych sieťach v priebehu celého roka prinášali svoje príspevky do čoraz širšieho prúdu sebaprezentácií.

Komentovanie účesu, s akým sa na ceremónii odovzdávania Zlatej lopty predstavil Cristiano Ronaldo, je takto iba vyvrcholením rozsiahleho procesu presadzujúceho kultúru sebaprezentácie. Zdá sa, že január je pre takéto vrcholy sezóny obzvlášť vhodný. Oddávna to bol mesiac plesov a zabíjačiek, teraz sa k týmto prejavom blahobytu pridáva defilé naleštených imidžov.

K tejto charakteristike však pristupuje jeden spoločenský fenomén, ktorým sa do obrazu prvého mesiaca roku dostávajú aj trochu iné farby a tóny. Ako som sa nedávno dočítal, január je v médiách mesiacom detoxikačných mýtov. Možno sa práve v tomto mesiaci predstava o očiste organizmu stáva obzvlášť príťažlivou, pretože máme za sebou obdobie vianočného a silvestrovského hodovania. Možno sú to dozvuky novoročných predsavzatí začať so zdravou životosprávou. V každom prípade sa práve v januári rady a recepty na očistu organizmu šíria neobyčajne rýchlo. Hoci to väčšinou netrvá dlho a po nejakom čase sa vrátia staré zlozvyky, bol by som rád, keby sa aspoň v januári rozsah detoxikačných procedúr rozšíril o odstraňovanie tých komunikačných škodlivín, ktorými je zanesená naša myseľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #anketa #január