O slovách: Sloboda je boj

V čase, keď prepuklo Slovenské národné povstanie, som mal osem rokov a bývali sme v Senici. Dodnes mám pred očami, ako dostal nad Senicou zásah americký bombardér, čo letel na front.

29.08.2014 06:00
debata (7)

Odpojil sa od letky s dymiacim chvostom a objavili sa okolo neho biele bodky – my senickí chlapci sme sa vtedy všetci rozbehli tam, kde sme odhadovali, že lietadlo aj letci dopadnú. Mysleli sme si, že to bude len kúsok za Senicou. Keby sa to stalo, hneď tam by letcov zajali Nemci, čo nás predbiehali na sajdkách. No mýlili sme sa – my aj Nemci. Padáky zaniesli letcov až kamsi na kopanice, a tam ich včas poukrývali kopaničiari, ktorí sa vlastne tým činom tiež zúčastnili na SNP. Americkým letcom sa totiž podarilo dostať sa z kopaníc až do Banskej Bystrice, a unikli tak zajatiu. Keď im to dovolil povojnový politický vývoj, radi sa potom vracali na Slovensko – do smrti neprestali milovať tú malú povstaleckú krajinu, čo im zachránila život.

Povojnový politický vývoj síce bol – a dodnes je – kľukatý: raz výročie Povstania oslavujú (alebo aj odmietajú oslavovať) jedni, raz druhí, ale zo slovenských dejín sa ho nepodarilo odstrániť nikomu. Veď svojím Povstaním sa aj Slovensko (nie osem dní či týždňov, ale už osem mesiacov pred koncom vojny!) zaradilo pobok svetových síl, ktoré porazili fašizmus. Na také čosi by boli hrdé aj oveľa väčšie národy, než sme my.

Keď hovoríme Slovensko, treba za tým vidieť aj to množstvo hrdinsky položených životov – nielen životy vodcov Povstania Goliana a Viesta, nielen životy vojakov a partizánov, ale aj životy civilných obetí, životy množstva žien, starcov aj detí… Vedia vôbec ich potomkovia, koľko bolo na Slovensku Lidíc? Keď sa na to niekoho opýtam, zatipuje si, že tých za podporu Povstania vypálených či vystrieľaných obcí bolo desať, nanajvýš pätnásť… A bolo ich vyše sto! Všetky si ich uctil aj slávny pesničkár Leonard Cohen svojou piesňou Partizán. Mal som to potešenie napísať jej slovenský text a vypočujú si ho diváci inscenácie Povstanie, ktorú na počesť 70. výročia SNP pripravilo na 28. augusta Divadlo Aréna.

Partizán (Leonard Cohen / Ľubomír Feldek)

Keď vám prídu vládnuť cudzí, či sa máte vzdať v tej núdzi?
Riekol som si: „Nie!“ A vzal som zbraň – a do hôr!

Zmenil som si hlásky v mene, dal zbohom deťom, žene.
Nech partizáni len dnes bratmi sú mi v zbrani.

Ukryla nás, nakŕmila na Slovensku starká milá.
Zastrelili ju – a ani vzdych z nej nedostali.

Ráno sme tam boli traja, ale večer už iba ja.
Život vzal im boj. Aj ja ten svoj dám v boji.

Nech len vietor, už len vietor veje z hrobov! Vietor vie to:
Sloboda je boj. Len slobodní sme šťastní.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sloboda #Ľubomír Feldek