O ľuďoch: Blahoslavený James Bond

Mladému mužovi sme v našej právnej poradni ponúkli vešiak na koženú bundu a štrikovanú čiapku. Nie, nie, odmietol. Schmatol ma záchvat pobavenej zlomyseľnosti.

12.09.2014 10:00
debata (6)

Čo neviem, koľko úsilia vynakladajú mládenci na nedotknuteľný účes? „Chápem, ste Žid, nechajte si čapicu, to je v poriadku.“ „Nie, preboha,“ vydesil sa, „mal by som priľahnutý účes a v bunde mám nejaké veci.“ V totálnom zmätku vytiahol z vrecka ruku, aby moju podanú prijal.

Nie náhodou si oddávna ľudia podávajú ruky, smerom na východ aj obe, dokonca sa neznámi muži aj objímu, hoci by sa to možno nejakému nášmu rodinnému pravovercovi zdalo podozrivé. Čože sa tí chlapi tak intenzívne objímajú? Pekne to dnes ešte vidno napríklad na Rusoch, lebo sú potomkami Varjagov teda Vikingov, alebo na Araboch. Takí africkí Krováci alebo austrálski domorodci sa pri stretnutiach neobjímajú. Načo. Sú skoro nahí, všetky zbrane na očiach.

Nevykonávame uvedené úkony z lásky. Naopak. Naše gény sa prirodzene boja nebezpečenstva, útoku. Zdedili sme po pradávnych predkoch opatrnosť pri stretnutiach s inými a aj takto sme sa presviedčali, že možný protivník, nepriateľ nemá v ruke zbraň alebo v mnohovrstevnom habite neskrýva dýku. Aj zdvorilé zloženie čiapky či klobúka je odrazom dávneho snímania kovovej alebo koženej helmy. Prejavujeme tomu druhému dôveru tak, že obnažíme najdôležitejšiu časť nášho tela – hlavu. Súčasne ukazujeme, že nemusí mať obavy a môže dôverovať aj on nám. Ctíme si teda druhého. Preto následne muži snímali klobúky a čiapky nielen pred ženami, ale aj po vstupe do obydlia, do priestoru, kde sú „iní“.

Národy a etniká, ktoré boli v histórii mocnými a zdatnými bojovníkmi ako napríklad severania, Briti, Japonci, Arabi si na preventívnu ochranu vytvorili mimoriadne zdvorilé spôsoby kontaktu. Zdvorilosť vo vzájomnom styku totiž nepochádza z lásky k blížnemu. Čo si budeme hovoriť, ak medzi sto blížnymi nájdeme jedného hodného našej nezištnej, priam bezbrehej lásky, môžeme si gratulovať. Zdvorilé spôsoby a kultivované správanie slúžia preto preventívne na ochranu a obranu vytvorením atmosféry nepriaznivej pre vulgárnosť a agresivitu. Veď povedať niekomu „pane, vy ste idiot“ vyznieva dosť komicky. Ale trebárs v slovenskej krčme nebezpečnejšie ako sprostá nadávka. Že by zato, že sme neboli udatní bojovníci?

Všetko má však svoje hranice. Všade vo svete je na tom najlepšie fyzicky zdatný džentlmen, ktorý ovláda karate a zbrane. Nie náhodou toľko mužov a žien milovalo Jamesa Bonda v podaní Seana Conneryho. A nie náhodou ďalší Bondovia vravia, že chcú byť iní ako Connery. Lebo hrozno je kyslé. Conneryho Bond je totiž onen nedosiahnuteľný ideál. A čo budem šáliť, aj môj.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #účes #spôsoby #James Bond #stretnutie