O svete: Prichádzajú karnevaly

Karnevalová sezóna, do ktorej sme vstúpili, by podľa pradávnej tradície mala byť obdobím bujarej zábavy prekračujúcej konvencie a bariéry spoločenských postavení. V jej priebehu vystupovali na povrch spodné, inokedy dôsledne potláčané vrstvy ľudskej povahy.

05.02.2016 07:00
debata

K slovu sa dostala travestia a paródia, zosmiešňovalo sa všetko vyššie, dôstojné a posvätné. V meste sa blázon na niekoľko dní stal kráľom. Potom sa život vrátil k „normálnemu“ poriadku, ulice sa vyčistili, občania vytriezveli a zaradili sa na miesta, ktoré im pridelil pôvod, majetok a postavenie.

U nás však tieto slávnosti majú úplne pokojný priebeh. Na podujatiach ohlasovaných ako karnevaly sa zo širokého repertoáru karnevalovej kultúry objavujú len dekoratívne prvky, akými sú masky a kostýmy. Slovenské karnevaly sa poväčšine odohrávajú ako maškarné plesy, zábavy a sprievody, ktorých hlavnými aktérmi sú deti. Pravdaže, masky a preoblečenia potom nie sú súčasťou tajomnej hry premien, nečakaných stretnutí a prekvapivých odhalení. Stali sa ukážkou nezadržateľného nástupu disneyovskej produkcie do našich končín.

Dá sa očakávať, že v tohtoročných karnevalových sprievodoch budú pred očami hrdých rodičov v početných exemplároch pochodovať predstaviteľky protagonistiek Ľadového kráľovstva, princezné Anna a Elsa. Okrem nich sa v týchto sprievodoch určite vyskytnú malé krásavice so zlatými vlasmi siahajúcimi až po zem, čo je, ako zasvätení vedia, neklamný znak, že máme pred sebou ďalšiu postavu z disneyovského sveta veľkých očí a krikľavých farieb, princeznú Rapunzel. Viem si predstaviť, že šikovní rodičia nájdu spôsob, akým sa na pódiu bude pohybovať morská víla Ariel, aby vo vhodnej chvíli efektne odhodila svoj chvost.

Ani na strane chlapčenských masiek nebude núdza o napodobneniny postáv, ktoré disneyovské štúdia vybrakovali z európskej rozprávkovej literatúry a spracovali podľa vlastných predstáv o výzore príťažlivého hrdinu. Keď potom z reproduktorov zaznie niektorá z filmových melódií, k Arielke pristúpi princ Erik a o tanec s Annou sa bude uchádzať nielen mladík Kristoff, ale aj sob Swen a snehuliak Olaf.

To všetko bude pre rodičov, starých rodičov a ďalších príbuzných bezpochyby dojímavé a hodné videozáznamu. No za ozajstným karnevalovým opojením musí našinec cestovať do zahraničia. Napríklad do Brazílie, najlepšie priamo do Ria de Janeiro, tam to určite vybuchne v gejzíre zmyslových pôžitkov vyvolávajúcich opojenie kolektívne. Lenže následky sú niekedy neblahé – zvlášť teraz, keď odtiaľ prichádzajú správy o tom hroznom víruse.

Takže niekde bližšie, do niektorého z tých európskych miest, kde ešte žije tradícia karnevalových slávností? Kolín nad Rýnom by bol vhodný, veď tamojší karneval má povesť ozajstného masového veselia. Lenže čo keď sa v tej mase vyskytnú imigranti, ktorým je cudzia naša kultúra a neosvojili si jej zásady slušného správania? Karnevalová sezóna prichádza, ale ostanem ja asi doma, medzi svojimi, v našom kultúrnom svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #o svete #masky #karneval