O kultúre: Hrdosť

Úspešná a mnohými cenami ovenčená britská filmová komédia z roku 2014 Pride, ktorá bola na Slovensku distribuovaná vlani, vychádza z udalostí roku 1984 spojených s veľkým baníckym štrajkom v Británii.

12.02.2016 10:28
debata (3)

Protest trvajúci rok patril k najväčším generálnym štrajkom 20. storočia v krajine a v konečnom dôsledku nedopadol dobre. Baníci boli nútení vrátiť sa do práce, reštriktívna politika Margaret Thatcherovej zvíťazila, odbory zostali fatálne oslabené a banícke oblasti na dlhé roky patrili k najchudobnejším regiónom v krajine.

Film Pride z toho všetkého vyberá jednu epizódu, ktorej vyznenie až také skľučujúce nie je. Rozpráva o skupine LGBT aktivistov, ktorí sa rozhodli vyjadriť štrajkujúcim baníkom podporu a usporiadali pre nich finančnú zbierku. Vzhľadom na dobovú bigotnú atmosféru sa najnáročnejšou časťou celého podujatia stalo nájdenie baníckej komunity, ktorá by ich pomoc prijala.

Britská komédia, v duchu svojich najlepších tradícií, ukazuje postupné prekonávanie predsudkov z oboch strán. Členovia oboch komunít – gejovia z londýnskeho Soho a waleskí baníci a ich rodiny – si postupne uvedomujú, že ich spája spoločná snaha postaviť sa za svoje práva, občianske či sociálne, prejaviť svoju ľudskú dôstojnosť, hrdosť a vzájomnú solidaritu a nenechať sa vytlačiť na okraj spoločenského záujmu. Ich víťazstvom je vedomie, že spoločnosť napriek všetkým rozdielom netvoria izolovaní jedinci, ale sebavedomá verejnosť, ktorej hlas dožadujúci sa spravodlivosti po­čuť.

Poniektoré reakcie na súčasné protesty predstaviteľov dvoch spoločensky nepochybne dôležitých profesií, učiteľov / učiteliek a zdravotných sestier, jasne ukazujú, že aj po desaťročiach fungovania v slobode je tu problém pochopiť, v čom spočíva zmysel vystúpenia za svoje práva.

Kým niektorí myknú plecom a pýtajú sa, načo sú akékoľvek protesty dobré, iní, vrátane vládnych špičiek tohto štátu, neváhajú vytiahnuť normalizačný slovník plný spojení ako „nastrčené figúrky“ a „protivládna činnosť“, doplnený prípadnou zlostnou protiintelektuálnou hantírkou. Zvláštne vyznievajú i výkriky na sociálnych sieťach typu „a kto sa zastane mojich práv?!".

Učitelia, učiteľky, zdravotné sestry našli odvahu a hrdo sa postavili za svoje požiadavky, a nie sú to zďaleka iba finančné. Ich hlas je hlasom suverénnych občanov dožadujúcich sa celkom prirodzene pozornosti pre tie oblasti, ktoré tu roky bolo trestuhodne ignorované a zanedbávané, prípadne drzo tunelované. Ich požiadavky sa netýkajú osobného prospechu.

Smerujú totiž k tomu, aby naše deti učili v podnetnom prostredí inšpiratívni ľudia a aby nás v nemocniciach neošetroval preťažený a frustrovaný zdravotný personál. Preto je len potešujúce, že k učiteľom a sestričkám sa postupne pridáva aj širšia verejnosť a silnie debata volajúca po komplexných riešeniach problémov, ktoré túto spoločnosť roky zaťažujú.

Je však jasné, že život nie je film a happy end zaručený nemá nik. Ťažko v tejto chvíli predvídať, ako sa protesty skončia. No už teraz možno skonštatovať, že sme od učiteľov a zdravotných sestier jednu dôležitú lekciu dostali.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľ #kultúra #zdravotné sestry #hrdosť