O živote: Predvolebný guláš

Sedíme s Martou v kuchyni. Varíme hovädzí guláš a lámeme si hlavu nad tým, koho budeme voliť. Blbá nálada nás neopúšťa. Nezabralo ani varené víno. Marta má šesťdesiatsedem, je dôchodkyňa a aj napriek tomu nesleduje stupídne televízne seriály.

19.02.2016 06:00
debata (5)

Nie je to žiadna intelektuálka, ale zažila majáles, kde bol Ginsberg kráľom, eufóriu počas Pražskej jari aj ťažkú depku z normalizácie. „Rozchodila“ dva rozvody, prišla o zdravie a prácu, a tak si už o ničom nerobí ilúzie.

Pripomína mi starú slonicu, ktorá sa zo záhadných príčin ešte drží na nohách aj napriek ranám osudu. Je presvedčená, že politikom netreba veriť, ale ich kontrolovať.

Pokúšame sa teda študovať najnovšie volebné programy. Čumíme do monitora na počítači a klikáme na stránky kandidujúcich strán. Okamžite pochopíme, že preštudovať programy 22 politických strán a jednej koalície je nadľudský výkon. Niektoré „vízie“ majú aj 173 strán.

Pristúpime teda k vylučovacej metóde a začneme sa zaoberať iba stranami, ktoré podľa posledných prieskumov prelezú do parlamentu. V hre nám zostali Smer, Sieť, SNS, Most-Híd, KDH, OĽaNO-Nova. „SaS je na hrane,“ povie Marta „ale po tom, čo ich vedúci ohováral Afriku, že tam nemajú vysoké školy, to s nimi nevyzerá ružovo.“

Stíšim plyn pod bublajúcim gulášom a mrknem sa na webstránku strany, ktorá nám momentálne šéfuje. Program má 5 bodov, kde sľubujú, ako zachovajú, zvýšia a posilnia štát, bezpečnosť, zdravotníctvo a ekonomiku. Nič konkrétne. „Nielenže sa ani nenamáhajú trocha obšírnejšie rozpísať svoj program, ale na kandidátke majú v prvej dvadsiatke iba jednu ženu. Tomu hovorím tvrdý patriarchát!“ povie naštvane Marta.

Klikneme na web Mostu-Híd. Kdesi úplne na konci obsiahleho dokumentu čítame, že podporujú vytvorenie vnútrostraníckeho prostredia, ktoré zabezpečí vhodné podmienky pre ženy, ktoré sa chcú angažovať v politike. „Fíha,“ zapískam, „to neznie zle“. Marta sa usmeje a chvíľu niečo počíta. Povie, že na kandidátke majú v prvej päťdesiatke len 11 žien, takže podľa nej to s tými vhodnými podmienkami nemyslia až tak vážne.

KDH nás okamžite odrovná tým, že bude chcieť, aby sa cez medzinárodné záväzky nepresadzovali opatrenia podporujúce rodovú ideológiu. Je nám jasné, že európske stratégie na odstránenie násilia páchaného na ženách by boli v keli, nehovoriac o rodovej rovnosti.

Program OĽaNO-Nova chce tiež zvyšovať platy, príspevky a materské dávky, lenže aj rozpočet na bezpečnosť, čo paranoidnej Marte zasmrdí policajným štátom. SNS po plastike tváre nás chce ohúriť zariadeniami pre tehotné ženy v krízovej situácii, ale hneď si to pokazí túžbou prijať ústavný zákon o národných záujmoch slovenského národa a zastaviť agendu LGBTI menšín. Marta sa práve začíta do obsiahlej „červenej zóny“ strany Sieť, keď zacítime že nám prihára guláš. Vyskočí, podlieva ho vínom a nadáva, že už dnes príde o zajtrajší obed. Kvôli nejakej politike!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Uršula Kovalyk #guláš #voľby 2016