O ľuďoch: Teória fízla

Na rázcestí stojí krčma. Jedna cesta vedie do hôr, druhá k rieke, do lužných lesov. Vychádza slnko. Pred krčmou zametá krčmár v zástere. Po ceste uteká muž. Zadýchaný sa zastaví a požiada krčmára: „Naháňa ma fízel. Nepovedzte mu, ktorou cestou som sa vydal, nezabudnem vám to,“ a uteká jednou z ciest.

20.05.2016 07:00
debata (13)

Krčmár sa oprie o zodratú prútenú metlu. Pribieha fízel a dôrazne prehovorí: „Naháňame nebezpečného zločinca. Kadiaľ utekal? Ale pravdu. Ak ho nechytíme, budete mať problémy aj vy.“ Krčmár sa zamyslí a po chvíli ukáže fízlovi rukou smer.

Fízel sa rozbehne, po pár metroch sa zastaví: „Hop, ten krčmár je prešibaný ako každý krčmár. Určite neznáša štát, lebo musí platiť veľké dane. Preto podporí všetko proti štátu a je jasné, že ma poslal opačným smerom. Mňa neoklame.“ Vráti sa na rázcestie pred krčmu. Krčmár zmizol.

Dvere sú zavreté. Fízel sa vydá opačným smerom, ale po pár metroch sa opäť zastaví: „Hop, krčmári sú obvykle prešibaní, určite si domyslel, že mu nebudem veriť a naschvál mi ukázal správny smer.“ Otočí sa a uteká ukázanou cestou. Po niekoľkých metroch sa zarazí: „Túto profesiu obvykle vykonávajú veľmi skúsení a obratní ľudia, musia sa s kadečím a s kadekým vysporiadať, vopred odhadnúť ľudí. Určite ma odhadol, iste aj preto pre istotu zmizol, lebo si vyrátal, ktorý smer si na základe mojich skúseností vyberiem.“

Slnko je už vysoko, prenasledovaný muž ďaleko. Fízel odhaduje, krúti sa a vracia z cesty na cestu. Nemá sa kde ani napiť. Dvere sú zamknuté, ľudia chodia neskôr. Vysmädol, unavil sa, neuspel…

Kto vlastne uspel a kto nie v tomto príbehu? Otázka je zatiaľ zle položená. Ak je totiž štát zlý, nepriateľský a neprajný občanom, ľudia neuveria, že „fízli“ by ich mohli ochraňovať. Budú vedieť, že ktokoľvek, koho štát naháňa, hoci aj nočný lupič, je nejakým svojím spôsobom lepší ako zlý štát. Trebárs okráda bohatých. Neprijmú teda akékoľvek konanie a úsilie štátu za svoje.

V lepšom prípade a z nutnosti ho strpia. Iným spôsobom ku kvalite spoločnosti neprispejú a tým sa spoločnosť kazí. Ak „fízel“ predstavuje dokonca diktatúru, autoritatívny štát, slušný občan predpokladá, že prenasledovaný je nevinný. Lenže nastupuje ďalšia otázka: kto je v zlom štáte slušný občan? Podľa čoho sa spozná? Je prešibaný a dokáže sa ochrániť pred zlým štátom? A ak dodržiava požiadavky zlého štátu, je slušný? Ak sa drží bokom a potichu, aký je? A aký je štát, ktorému ľudia neveria odhora až dole po posledného „fízla“? Hoci by „fízel“ naháňal sériového vraha?

Teória fízla vznikla v prešporskom polosvete, v tínedžerskej Daxparte na pivnej terase na Krížkovej ulici.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #útek #zločinec #policajti #krčma