O kultúre: Nepochopiteľné nutkania bizarných klaunov

Môže to byť následok sugescie sociálnych sietí, ktoré každú hlúposť nafúknu do nepredstaviteľných rozmerov, ale v posledných mesiacoch sa množia aj v tých najserióznejších médiách správy o útokoch „zabijačských“ klaunov, najmä v USA a vo Veľkej Británii.

21.10.2016 07:00
debata (1)

Zvláštna recesia nadobudla rozmery hysterickej epidémie. V rôznych mestách sa zrazu z ničoho nič vyrojili maskovaní ľudia, ktorí naháňali nielen dospelých, ale aj deti. Ohrozovali ich nožom alebo posielali školám vyhrážky online. V Spojených štátoch dokonca poslali do väzenia rodičov, ktorí svoje deti nechali samy doma, aby mohli ísť a v kostýme strašiť pri diaľnici šoférov.

Počiatočný predpoklad, či nejde o rafinovanú kampaň k remaku filmu To podľa kultového románu Stephena Kinga, filmové štúdiá vyvrátili. K udalostiam sa vyjadril aj samotný „kráľ hororu“ a tvorca jednej azda z najstrašidel­nejších postáv populárnej kultúry, klauna Pennywisea. V posledných dňoch pribudli aj ďalšie groteskné správy – známy potravinový reťazec stiahol zo svojich promoakcií maskota klauna Rolanda a k situácii „klaunskej paniky“ musel dávať komuniké aj hovorca Bieleho domu.

Viniť z toho populárnu kultúru či horor samotný je hlúpe. Strašidelné historky si ľudstvo rozpráva odnepamäti a vždy je to akási hra, predstieranie a možnosť z toho celého vystúpiť. Tentoraz sa monštrá premávajú po uliciach a strach, ktorý vyvolávajú, je nepríjemne reálny.  Podobné masové ohrozovanie sa objavilo s ďalším popkultúrnym fenoménom – s filmom Krotitelia duchov. Keď sa režisér Paul Feig rozhodol natočiť remake tejto legendárnej komédie z 80. rokov a obsadiť do hlavných, pôvodne mužských úloh ženy, zasypali tvorcov filmu, a najmä hlavné predstaviteľky nenávistné útoky.

Globalizovaná verejnosť tieto udalosti prijala ako spravodajský fakt. Vyzerá to tak, že sa niekde porušila akási rovnováha a vytratila schopnosť elementárneho údivu nad tým, kde sa vzalo to nepochopiteľné nutkanie zastrašovať svoje okolie. Ako sa môže stať, že sa ráno zobudíte a rozhodnete sa niekomu – žene, mužovi či dieťaťu – nahnať strach?

Klaunov s nutkaním zastrašovať nájdeme dnes nielen v uliciach ako bizarnú, no zanedbateľnú súčasť spoločnosti, ale už aj na hlavnej politickej scéne každej krajiny. Za amerického prezidenta kandiduje Veľký oranžový nenávistný klaun.

A nezaostáva ani náš región – u severných susedov chce jeden klaun zmeniť ženy na stroje na rodenie, u južných zasa ďalší falšuje výsledky referenda a likviduje opozičnú tlač. Veselo je aj u nás – zlovestných klaunov je plný parlament. Tí najväčší nosia zelené tričká. Jeden z nich sa pred pol druha rokom zaháňal dlažobnou kockou na matku s dieťaťom, ďalší bijú ľudí, ktorí sa im na prvý pohľad nepozdávajú, iní sa tupo promenujú vo vlakoch a „robia poriadky“. A my si zatiaľ privykáme na tieto bizarnosti a akosi priľahko akceptujeme monštruózne figúrky, ktoré sa stávajú čoraz samozrejmejšou súčasťou všedných pomerov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivana Taranenková #Klauni