O živote: Kalvársky vrch

Denne sa chodievam prechádzať na Kalvársky vrch. Nádherné miesto. Mikroles uprostred veľkomesta. Má za sebou pohnutú históriu. Bol útočiskom ľudí, čo prežili mor, pred dvestopäťdesiatimi rokmi tam zavraždili dvoch pustovníkov a stála na ňom najstaršia kalvária v Uhorsku. Jej zašlú slávu dnes pripomína zrúcanina kaplnky a drevený kríž.

07.07.2017 07:00
debata

Kalváriu za socíku úplne zničili kvôli výstavbe Pražskej ulice. Vrch našťastie stále stojí a aj napriek tomu, že je v strede mesta, na ňom z nejakých záhadných príčin ešte žijú rôzne živočíchy. Počas prechádzok tam bežne stretávam užovky stromové, roháče obyčajné, ďatle čierne a raz v noci som natrafila na líšku.

Keď som v januári videla pri bytovke nad Pražskou srnca, myslela som si, že mám halucinácie. Obyvatelia ma upokojili, že srny sú v tejto lokalite pomerne bežnou záležitosťou. To, akých ľudí na Kalvárke stretnem, závisí od dennej hodiny a dňa, keď tam prídem. Rána patria psičkárom, víkendy kresťanom a večer stretávam mladšie ročníky popíjajúce pivo z plechovky. To, že je tam čulý nočný život, dokazujú pri stromoch zabudnuté vodné fajky. Stretla som mladíka, čo cvičil nejaké bojové umenie, dvoch lukostrelcov strieľajúcich na obrovský polystyrén aj bezdomovca, čo v tieni stromov jedol lančmít.

Kalvársky vrch je u Bratislavčanov obľúbený a žije si svojím vlastným životom. My čo ho navštevujeme pravidelne, sa už poznáme. Prehodíme pár slov alebo sa len tak mlčky dívame z kopca na mesto. Obrovská stavba, ktorá jedného dňa vyrástla hneď pod bunkrom, preto vyvolala obrovský rozruch. Všetci poznáme tragické developerské projekty przniace toto mesto, a tak sme sa fakt zľakli. Kráter vykopaný pre budúce základy budovy pripomína menší kameňolom. Medzi návštevníkmi Kalvárky kolujú rôzne fámy. Niekto si myslí, že stavajú supermarket, iný zas špekuluje o domove dôchodcov aj o stavbe luxusnej vily. „To stavia nejaký bohatý papaláš,“ hovorí pani s jazvečíkom a a znechutene sleduje, ako ťažký mechanizmus drví skaly. Vtáčí spev prehlušili vrčiace bagre a svieži ranný vzduch zamoril prach zo stavby. Najväčšie obavy vzbudzuje výška budúcej budovy.

„Ten nádherný výhľad na mesto je unikát, nikto si nedovolí ho len tak zničiť,“ upokojuje ma starší pán. Dívam sa do diaľky a ukážem na mrakodrap na Šancovej, ktorý aj napriek petíciám stojí. „S ochranou unikátneho výhľadu by som v našej krajine nerátala,“ povie slečna s pudlom, „ak to bude mať tri poschodia, výhľad je v kýbli!“ Odkedy sa pod Kalvárskym vrchom začalo stavať, ľudia sa na ňom zastavia akosi častejšie. Vychutnávajú si rozhľad na mesto a uzatvárajú stávky, kedy ho definitívne zastavajú. 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalvária #mrakodrap #Pražská ulica