O svete: Mlčiaci dobráci

„Svet hrozne trpí. No nie pre násilie zvrátených ľudí. Pre mlčanie dobrých ľudí.“ Mohlo by sa zdať, že autorom tohto výroku je nejaký moralisticky založený pozorovateľ stavu dnešného sveta.

06.10.2017 06:00
debata

Nie je to tak. V skutočnosti ho pred dvoma storočiami vyslovil Napoleon Bonaparte, ktorý, ako je známe, nebol nejako zvlášť naklonený rozvíjaniu teoretických úvah o morálke tohto sveta. Zato dobre poznal mentalitu bežných ľudí a vedel, čo môže od svojich dobrých občanov očakávať.

Je pozoruhodné, akú aktuálnosť nadobudli tieto Napoleonove slová v súčasnosti. Všade tam, kde sa zdvihne vlna násilia, kde ponižujú, bijú, vyháňajú a popravujú nejaké skupiny obyvateľov len preto, lebo sú iní ako väčšina, môžeme predpokladať mlčanie dobrých ľudí.

Pravdaže, v televíznych spravodajstvách vidíme len násilníkov, ktorí držia v rukách samopaly, mávajú zástavami, hádžu zápalné bomby a ustavične vykrikujú bojovné heslá. Obrazy sfanatizovaných násilníkov hovoria jasnou a účinnou rečou, ktorá vyvoláva pobúrenie.

Mlčanie tých, čo sa tomu všetkému prizerajú, je žurnalisticky neatraktívne, a preto ostáva nezaznamenané. A pritom jedno patrí k druhému. Medzi hlasným a viditeľným násilím, čo páchajú ideologicky, nábožensky alebo nacionalisticky zvrátení ľudia, a mlčaním dobrákov je komplicita, ktorá skoro nevyhnutne uniká pozornosti médií.

Hrubé porušovanie ľudských práv, akému sú dnes v Barme vystavení moslimskí Rohingovia, vyvolalo spolu s pobúrením niekoľko otázok svedčiacich o tom, že celá situácia je z nášho hľadiska ťažko pochopiteľná.

Ako je možné, že pri prenasledovaní moslimskej menšiny po boku armády hrajú aktívnu úlohu predstavitelia budhistického náboženstva, ktoré poznáme ako vyznanie mieru a morálneho života? Prečo proti vyháňaniu Rohingov z krajiny nezasiahla nositeľka Nobelovej ceny za mier a súčasná ministerka Su Ťij, ktorá z vlastnej skúsenosti pozná príkoria prenasledovania a väznenia? Prečo táto bojovníčka za demokraciu nezdvihla svoj hlas, keď jej krajina, ktorú fakticky vedie, odobrala Rohingom základné občianske práva?

Konkrétne odpovede na tieto otázky by si vyžadovali dôkladnú analýzu situácie, ktorá sa v Barme vytvorila po tom, čo sa tamojšia vojenská junta čiastočne vzdala moci. Všeobecný rámec týchto odpovedí však nájdeme v Napoleonových slovách o dobrákoch, ktorí mlčia, keď sa pred ich očami niekomu inému dejú neprávosti. Ak k nim pridáme zistenie, že práve títo mlčiaci dobráci tvoria voličskú základňu, pochopíme mnohé z toho, čo sa deje v Barme. A nielen tam, ale aj vo viacerých iných štátoch vrátane tých, čo na medzinárodných fórach perzekúcie Rohingov formálne odsúdili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #násilie #porušovanie ľudských práv #Rohingovia #Napoleon Bonaparte