O číslach: Systém pre jedno i 99 percent

Jún na univerzite nie je len mesiacom skúšania, štátnic či obhajob. Pre mnohých z nás je i bojom s AIS-om, Akademickým informačným systémom, do ktorého sa toto všetko zapisuje. Využíva ho väčšina našich vysokých škôl. Niekedy si kolegovia z inej inštitúcie povzdychnú, že vám je hej, vy ste informatici, vy s tým viete pracovať, ale čo už my, „laici“. Nuž, toto je mýtus.

06.07.2018 06:00
debata

Rovnako s tým čudom zápasíme, dokonca nám to ide ešte horšie. Viem svoje, keď prosím kolegov, aby napríklad zadali témy záverečných prác. Koľko z nás to nezvláda samostatne urobiť! U nás na študijnom mi dokonca povedali, že študenti aplikovanej informatiky majú s AIS-om najväčšie problémy. A som na to i patrične hrdý. Systém je zlý a keď oni pri jeho používaní „zdravým rozumom a vyčkávaním“ narazia, chyba určite nie je na ich strane. Vedia, čo by mal zvládnuť, a to i od neho, samozrejme, očakávajú. Navyše je neprehľadný (z úvodných osem položiek menu používam ako-tak jednu, inú raz za šesť rokov a ešte mi raz poradili modul VSST130). Je neintuitívny, nenapomáha používateľovi a absentujú v ňom prvky „umelej inteligencie“. Ak by podobným systémom chcel niekto prevádzkovať e-schop, neúspech má na 100 percent zaručený.

Na škole máme ešte iný, administratívno-finančný systém, Sofiu, a to je ešte väčšia katastrofa. Ten som ani nechcel, aby mi ho nainštalovali (už potreba inštalácie je anachronizmus). Radšej sa pýtam sekretárky, nech mi zistí, ako sme na tom s peniazmi. Keď sa zavádzal, vtedajší IT prorektor plánoval rozsiahle školenia, okrem iného pre všetkých vedúcich grantov. Ani mu netrklo, že každý z nás zvláda internetbanking i bez školenia, a teda čosi nie je v poriadku. Tým skôr, že v systéme si beztak môžeme len pozerať obraty a nie zadávať príkazy. Oba tieto systémy majú však jedno spoločné. Ako-tak si ich pochvaľuje jedno percento používateľov, tých každodenných (administratíva, študijné oddelenie a pod.) no ostatných 99 percent hromží.

Zatiaľ na tom nič nezmenil ani súčasný IT prorektor. Ten dokonca nedávno, na pôde domovskej fakulty, mal potrebu predstaviť sa publiku, keďže správne odtušil, že o jeho funkcii a aktivitách má málokto nejakú vedomosť. A tak roky márne čakáme na sľubované web rozhranie pre Sofiu, hovoriace nám, oným 99 percentám, zrozumiteľným jazykom a disponujúce prehľadnými a ľahko použiteľnými údajmi, či na emailovú notifikáciu o obratoch. Riešenie toho všetkého je pritom o to jednoduchšie, že „ochrana“ údajov nie je vážny problém: kto by i heslo prelomil, nech sa pokojne pozrie, na čo míňame grantové peniaze.

No toto všetko neznamená, že nemôže byť ešte horšie. Vraj budeme mať nový akademicky informačný systém. Ak ho ale budú vyberať „pre seba“ len zástupcovia onoho jedného percenta, presunieme sa z blata do kaluže. A nejde len o softvér. Naša najstaršia univerzita pestuje bizarne rozsiahlu administratívu. Napríklad výsledok skúšky sa eviduje trojmo: index, papierový hárok a položka v databáze. Uvidíme, čo s týmto všetkým urobí nové vedenie. Akademické voľby sú na jeseň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #informatika #vysoké školy #AIS