O kultúre: Kultúrny sprievodca mestom v horúčavách

Tráviť letné horúčavy vo veľkom meste je náročné, a Praha nie je výnimkou. Vyčerpaní turisti blúdia otrávene rozpálenými ulicami, hmýria sa Karlovým mostom, Václavským námestím alebo rezignovane stoja v dlhých radoch na pamätihodnosti mesta v centre, ktoré sa zmenilo na jeden veľký tepelný ostrov. Prípadne sa dajú nalákať do preklimatizovaných a predražených reštaurácií a ochutnávajú „zaručene“ domáce špeciality typu zmrzlina v trdelníku.

17.08.2018 06:00
debata

Lepšie na tom nie sú ani miestni. Snažia sa uniknúť z rozpálených bytov v meste, stavaných pre iné klimatické podmienky. V rozhovoroch so známymi, ktorí nemali možnosť utiecť pred teplami k rodine na vidiek alebo do lepšieho podnebného pásma, sa objavuje niekoľko základných motívov: „Koľko stupňov máte v byte?“ a „Kam sa pôjdete pred teplom skryť cez víkend?“.

Suchom vyčerpaná prímestská príroda už útočisko neposkytuje, hoci človek je vďačný za každý štvorcový meter zelenej plochy v meste. Kúpaliská sú prepchaté, prírodné vodné plochy zasa prehriate od slnka a plné siníc. Je tu však ešte jedna možnosť, ako sa na pár hodín skryť pred slnkom – do klimatizovaných priestorov pražských galérií a obrazární.

Okrem stálej expozície Národnej galérie vo Veľtržnom paláci, kde sú vystavené obrazy českého i svetového výtvarného umenia od 19. storočia po súčasnosť, sa miestni či turisti môžu uchýliť do priestorov palácov pri Pražskom hrade. Napríklad Šternberský palác, s krásnou novootvorenou záhradou, aktuálne ponúka výstavu súboru obrazov českého maliara Hynka Martinca Cesta na Island. Jej koncept vychádza z mystifikačnej hry s barokovým charakterom expozície paláca, kde nájdeme maľby Rembrandta i Rubensa, a zviditeľňuje súvislosti barokového výtvarného umenia s neskoršou surrealistickou maľbou.

Prepojenie mestskej prírody s historickými priestormi a umením ponúka i renesančný Letohrádek Hvězda, nachádzajúci sa v lesoparku neďaleko Bílej hory. Toto leto sa tu koná výstava Naše Francie, ktorá mapuje prepojenia francúzskej poézie a českej kultúry od konca 19. storočia. Okrem ukážok z rukopisov prekladov a grafického dizajnu ich vydaní tu nájdeme i ilustrácie k veršom od výtvarníkov ako Toyen alebo Bohuslav Reynek. Ide o podujatie realizované v rámci blížiaceho sa stého výročia vzniku Československa.

Venovaný je mu i originálny počin Galérie Rudolfínum, ktoré vo svojich priestoroch pripravilo audiovizuálnu inštaláciu – diváci-poslucháči v čiernom šapito s veľkoformátovými plochami a kvalitným zvukom majú možnosť počúvať Smetanovu Vltavu a Janáčkovu Sinfoniettu a sledovať vizualizáciu ich tónov.

Nostalgickú náladu pre generáciu „babyboomerov“ či po našom – Husákových detí – navodí výstava v galérii Vily Pellé. Novorenesančná vila v pražskej štvrti Bubeneč s príjemnou záhradkou nachystala pôvabnú výstavu Sempé – Malý Mikuláš a jiné…, ktorá nepripomenie len legendárne ilustrácie francúzskeho výtvarníka a humoristu Jeana-Jacqua Sempého ku knižke Mikulášove šibalstvá, ale prezentuje i výber z jeho karikatúr. V mnohých momentoch tieto obrázky pripomenú tie prívetivejšie stránky 20. storočia.

Umenie sa teda v meste stáva doslova únikom, možnosťou vytrhnúť sa z únavnej reality rozhorúčených dní a na pár hodín zabudnúť, že za oknami zúri globálna klimatická zmena.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #kultúra #Ivana Taranenková #Pražský hrad