O číslach: Komunálne čísla a ich kalkulačka

Ako človek politický vždy som sa zaujímal i o komunálne dianie. Aj keď som mu často nerozumel.

02.08.2019 06:00
debata

Napríklad vlani, pri slávnostnom ukončení jedenásť rokov trvajúcej rekonštrukcie banskoštiavnickej Kalvárie, som sa dozvedel, že mesto na ňu prispelo sumou 3 000 eur. Povedal som si, robia, čo môžu. Až neskôr vysvitlo, že to isté mesto prispelo sumou dvadsaťkrát väčšou na rekonštrukciu múrika, zhodou okolností oddeľujúceho pozemok miestneho poslanca…

Odkedy sa aj zo mňa stal na staré kolená miestny poslanec, vidím komunálne čísla ešte inak. To vôbec prvé, s ktorým som sa stretol, bola výška platu starostky. Schvaľujú ho poslanci. A ona chcela začať vyšším, než s čím končil predchodca. Ten začínal s nulovým „príplatkom“ a ostalo po ňom veľa vykonanej práce, ale aj plná staromestská kasa (tá sa teraz začala rapídne vyprázdňovať, keď sa napriek vyšším príjmom už pol roka po voľbách muselo brutálne obmedziť čistenie ulíc, inak i predtým problematické).

Potom prišla smršť čísel – rozpočet. Povedal som si, skvelá príležitosť sa cez ne detailne zoznámiť s fungovaním úradu. Žiaľ, k tomu už neprišlo. Pod nejakou absurdnou zámienkou to tak veľmi ponáhľalo, že sa k tomu konalo len jedno stretnutie a na ňom sme beztak nedostali relevantné odpovede. Zato neskoršie otázky k rozpočtu starostka odbila poznámkou „schválili ste, tak sa nepýtajte!“

O číslach bolo aj ďalšie, ešte čudnejšie mimoriadne zasadanie: malá dedinka v Čechách sa za pár tisíc zbavovala niekoľko desaťročí starého vraku veľkého hasičského auta a čuduj sa svete, najbohatšia časť Slovenska, centrum Bratislavy, ho mala kúpiť. No nekúp to, keď nám ho (žiaľ, nie jeho vysokoemisný motor) „zadarmo“ zreparuje štát a bude mať „hodnotu“ 150 000 eur. Neprekáža, že kúsok od sídla našich dobrovoľných majú zbrojnicu dobre vybavení a vyškolení profesionálni hasiči a tí naši uvádzajú ako hlavnú činnosť odstraňovanie osích a včelích hniezd.

Mimochodom, príspevok miestnej časti na jedného dobrovoľného hasiča je šesťnásobok sumy, ktorú dáva najväčšej organizácii pomáhajúcej ľuďom bez domova na celoročnú činnosť (250 eur). Však v médiách vyzerá lepšie fotka s urastenými hasičmi a ich zreparovaným autom než s „bezďákmi“.

Poviete si, kto to potom všetko tým komunálnym politikom spočíta? Bratislavskú volebnú „kalkulačku“ ponúkli jedny celoštátne noviny. Voliči to potom spočítali napríklad tým, ktorí odmietli podporiť zákaz hazardu. Mestské časti sú menej pod drobnohľadom. A komunálne médiá nepomôžu, ak ich nevieme čítať. Napríklad, čo znamená, ak noviny, ktoré vlastní jeden z najväčších a najkontroverznej­ších developerov, permanentne „promujú“ nejakú starostku či starostu. Lepšiu „kalkulačku“ to chce.

Asi si fakt treba dať tú námahu a pozrieť sa viac na prácu komunálnych poslancov. Rokovania sú verejné a i na webe. Ostatne, sám som kandidoval v komunálnych voľbách preto, že som ostal zaskočený, ako hlasujú poslanci, ktorých som predtým roky bezstarostne volil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plat #rozpočet #zasadanie