Hra nad zlato. V Štiavnici vymysleli originálnu hru pre celú rodinu

O tom, že všetko zlé je aj na niečo dobré, sa presvedčili počas karanténneho obdobia v štiavnickom kreatívnom ateliéri Gashpar. Vychádzajúc z nápadu grafickej dizajnérky vymysleli novú originálnu stolovú hru pre celú rodinu Štiavnica nad zlato. Princípom hry je hľadanie zlatých tehličiek. Okrem zábavy však ponúka aj vedomosti o bohatých dejinách niekdajšieho kráľovského banského mesta, oživuje staré legendy aj skutočné historické osobnosti, ktoré v meste žili a presiahli jeho rozmer.

17.12.2020 06:00
banska stiavnica spolocenska hra stiavnica nad... Foto:
Princípom hry je hľadanie zlatých tehličiek. Okrem zábavy však ponúka aj vedomosti.
debata

"Predstavte si, že pod zemou sa ešte stále nachádza 100 ton nevyťaženého zlata. A keď ho chcete nájsť, potrebujete nielen šťastie, ale aj isté znalosti zo štiavnickej histórie a správne naladenie,“ približuje Lucia Gašparová, spoluautorka hry.

Štiavnica nad zlato vedie hráčov územiami mesta, baní, lesov a tajchov a na každom z nich majú šancu stretnúť pomocníkov, ale aj neprajníkov, zažiť šťastné náhody aj rany osudu. Akčné karty sú pomenované podľa historických postáv, reálií aj povier z Banskej Štiavnice. Priložená knižka odľahčenou formou ponúka informácie, ktoré sa hráčovi zídu, ak natrafí v hre na otázku. Za správnu odpoveď totiž získa ďalšie zlato, za nesprávnu o zlato prichádza. Pri honbe za bohatstvom sa aj deti od ôsmich rokov nevtieravo dozvedajú stále viac o známom banskom meste.

Štiavnica nad zlato vedie hráčov územiami... Foto: štúdio Gashpar
spolocenska hra stiavnica nad zlato Štiavnica nad zlato vedie hráčov územiami mesta, baní, lesov a tajchov a na každom z nich majú šancu stretnúť pomocníkov, ale aj neprajníkov, zažiť šťastné náhody aj rany osudu.

„Na kartách nájdete napríklad Samuela Mikovíniho, ktorý bol výrazne pozitívnou postavou štiavnickej histórie, a preto aj jeho karta má pozitívny ochranný účinok. Keď však na území lesov natrafíte napríklad na Osmanov alebo lúpežného rytiera Melichara Balašu, je úplne jasné, že od nich nemôžete čakať nič dobré a prídete o niekoľko zlatých tehličiek,“ vysvetľuje Lucia Gašparová.

Súčasťou hry sú akčné karty sú pomenované podľa... Foto: štúdio Gashpar
banska stiavnica spolocenska hra stiavnica nad zlato Súčasťou hry sú akčné karty sú pomenované podľa historických postáv, reálií aj povier z Banskej Štiavnice.

Zábavno-edukatívna hra s kresbami českej ilustrátorky Magdy Andresovej je krásna aj výtvarne. Nápad na takúto hru vraj prišiel už dávnejšie, keď sa v kreatívnom štúdiu zaoberali otázkou, aký vlastný produkt by mohli vytvoriť. „Odložili sme ho do šuplíka, pretože na tvorbu hry potrebujete veľa času, a ten nám vždy chýbal. Keď prišla prvá vlna koronavírusu, naši klienti takmer unisono prerušili práce na svojich projektoch v marketingu. Keď je budúcnosť neistá a nedá sa plánovať, je to najlogickejší krok. Aj my sme zostali pracovať doma a keď sme počas prvej on-line porady diskutovali o náhradnom zdroji príjmov, vytiahli sme nápad zo šuplíka. Vychádzali sme z toho, čo vieme robiť najlepšie, čo robíme najradšej a k čomu máme spoločne veľmi silný vzťah,“ dodáva Lucia Gašparová.

A vyšla z toho hra o Banskej Štiavnici, 16 týždňov vývoja, písania, testovania, kreslenia, grafických úprav, tlače, tvorby webu a spolupráce s niekoľkými slovenskými a českými firmami. Ohlas na Štiavnicu nad zlato sú pozitívne a vyzdvihujú aj také prednosti hry, ktoré si tvorcovia ani neuvedomili. Napríklad jedna mamička z Michaloviec nemohla uveriť tomu, že jej osemročné dvojčatá vydržali hrať trištvrte hodiny a popri tom si trpezlivo precvičovali čítanie a vďaka rátaniu tehličiek aj matematiku. Chlapec zo Záhoria dokonca nakrútil video, kde seriózne prezentuje prednosti tejto hry.

Spoločenská hra Štiavnica nad zlato je vhodná... Foto: štúdio Gashpar
banska stiavnica spolocenska hra stiavnica nad zlato Spoločenská hra Štiavnica nad zlato je vhodná pre deti od 8 rokov až po seniorov.
Hoci je hra populárna v rôznych kútoch Slovenska a jej tvorcovia by vedeli zostaviť podobnú hru aj o inom meste, neplánujú to. „Všetci, čo sme na tejto hre pracovali, máme Štiavnicu veľmi radi a na výsledku to cítiť. K iným mestám – nech sú akokoľvek zaujímavé a krásne – nemáme taký silný vzťah,“ priznáva Lucia Gašparová. Chceli, aby ich hra skvalitnila v rodinách spoločne prežívaný čas a tiež, aby nevtieravo podnietila záujem o dejiny Banskej Štiavnice, nech je vnímaná nielen ako atraktívna turistická destinácia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica