Viva la paleta!

V roku 1931 vykladali robotníci obsah železničného vagóna, v ktorom sa nachádzalo 13-tisíc balení tovaru, dlhé tri dni. Keď ten istý objem položili na nový vynález zvaný prepravná paleta, zabralo im to štyri hodiny.

13.02.2014 16:30
palety, nábytok, stolíky, Foto:
Michal Kružlík a Eva Malevič si svojpomocne vyrobili konferenčné stolíky z paliet.
debata

Palety spôsobili v 20. storočí revolúciu v preprave tovaru po čoraz globalizovanejšom svete. V súčasnosti až 80 percent všetkého tovaru niekedy ležalo na jednej z nich. To však paletám nestačí. V poslednom desaťročí sa tlačia z obchodov a skladov aj do domácností. Nábytok z paliet je dnes módnou záležitosťou.

Dva konferenčné stolíky z paliet na kolieskach práve opustili garáž v bratislavskom Ružinove, len pár minút cesty od veľkých predajní švédskeho a rakúskeho nábytkárskeho giganta. Halami týchto obchodov sa veľakrát prechádzal aj Michal Kružlík, ale predstava, že bude mať doma rovnaký kus nábytku ako „polovica zemegule“, ho nenadchýnala. „Navyše mi ten sériovo vyrábaný nábytok nikdy nevyhovoval na sto percent. A keďže sa pohybujem medzi architektmi, prehovoril som kamarátku z tejto oblasti, aby sme si vyrobili vlastný.“

Architektku Evu Malevič nemusel dlho prehovárať. Sama je obdivovateľkou dizajnových projektov z recyklovaných materiálov. „Prvýkrát som sa stretla s myšlienkou meniť funkciu produktov, materiálov ba aj celých stavieb už pri štúdiu v Belgicku. Vtedy som si uvedomila, čo všetko možno z takého materiálu, ako sú napríklad palety, vytvoriť. U nás sa tá vlna objavila o niečo neskôr,“ dodala Malevič. Ich prvým projektom bol práve konferenčný stolík. Jeden pre každého. Čo všetko predchádzalo momentu, kým oba hrdo vytlačili pred garáž?

Predovšetkým asi tri dni práce. Na počiatku bolo zháňanie paliet. Keď si človek nevie zohnať zadarmo nejaké vyradené, zaplatí za jednu niečo medzi piatimi až dvanástimi eurami. „Náročné je najmä dostať ich do takého stavu, aby sa s nimi dalo vôbec ďalej pracovať. Každú jednu bolo treba prebrúsiť, očistiť od špiny. Niektoré sme zase potrebovali rozobrať tak, aby sa nepoškodili. A prvý deň bol za nami,“ hovorí Malevič. Potom sa išli nakúpiť klince, skrutky, samorezky, štetce či oceľové platničky na spájanie.

Palety sa ďalej farbili, morili, vŕtali sa do nich diery. „Keď to bolo hotové, už sme len zmontovali dve dokopy, celé to nalakovali a pridali kolieska, pretože sme potrebovali, aby bol stolík mobilný. Cena materiálu vyšla asi na 80 eur,“ dodal Kružlík, ktorý výrobou stolíka zďaleka neskončil. Do bytu si už stihol z paliet vykúzliť aj komodu pod televízor, poličky na stenu a dokonca i posteľ. „Baví ma aj to – zavrieť sa popri každodennom zhone s priateľmi na víkend do dielne. Je to relax a tiež úžasný pocit, že si človek niečo zhotovil sám,“ uzavrel.

Michal Bednárik rozoberá paletu. Z jej častí... Foto: Robert Hüttner, Pravda
paletový nábytok, michal bednárik, palety, nábytok Michal Bednárik rozoberá paletu. Z jej častí vyrobí policu na topánky.

Treba veľa trpezlivosti

Výrobou nábytku z paliet do vlastného bytu začínal aj Michal Bednárik. Ale z iných pohnútok. „Na zariaďovanie bytu mi jednoducho nezostali peniaze. A keďže som mal možnosť bezplatne získať palety, povedal som si, že to skúsim takto. Ale, ako sa ukázalo, nebola to lacnejšia cesta, ako keby som si nábytok kúpil niekde v IKEA. Zistil som však, že nábytok z paliet má svoje čaro. A tak som ho začal vyrábať z tohto dôvodu,“ povedal. Vyrobil si sám konferenčný stolík, posteľ, knižnicu a v týchto dňoch pracuje na polici na topánky.

Zastihli sme ho v podzemnom sklade v bratislavskej Petržalke práve v momente, keď rozoberal staré palety. „Keď ich človek nechce poškodiť, je to naozaj náročná robota. Sú veľmi dôsledne pospájané,“ vysvetľuje. Zvládne to takto každý priemerne zručný človek? „Aj podpriemerne zručný,“ smeje sa Bednárik a dodáva, že sa len musí vyzbrojiť veľkou trpezlivosťou. „Keď to nevyjde, vezme si len ďalšiu dosku a skúša to odznova. Je to super na sebarealizáciu, ale ozaj to zaberie veľa času. Najmä pri prvých pokusoch.“

Bednárik si už čoskoro vyskúša, či tréning robí šampióna. Keď pred nejakým časom odfotil svoje dve paletové diela (konferenčný stolík a knižnicu) a „zavesil“ ich na server SAShE.sk (ktorý prezentuje a predáva handmade tvorbu), nečakal, že sa mu niekto naozaj ozve. „Skôr som sa chcel pochváliť, čo dokážem. Keďže nie som fanúšik sociálnych sietí, toto bola pre mňa zaujímavá možnosť, ako sa prezentovať,“ vysvetľoval. Pred tromi mesiacmi sa mu však ozval prvý a zatiaľ jediný záujemca o jeho stolík.

S kupujúcim dlho komunikovali a až v posledných dňoch si ujasnili všetky detaily zákazky, vrátane konečnej farby. To len potvrdzuje, že výhodou paletového nábytku je originalita. A nevýhody? „Jedna z nich môže byť jeho váha. Môj konferenčný stolík váži 30 kilogramov. Cez medzery medzi doskami zase môžu prepadať menšie predmety. A pri práci som za nevýhodu považoval to, že palety sú takpovediac chlpaté – samá trieska. Treba si dávať pozor,“ dodáva Bednárik, ktorého na SAShE.sk nájdete pod prezývkou Bastard.

Výrobou nábytku sa však živiť nehodlá. „Keď si k cene materiálu pripočítate čas, ktorý pri tom strávite, tak je to naozaj skôr hoby ako nejaký biznis,“ pokračuje Bednárik, ktorý svoj konferenčný stolík na SAShE.sk predal za 158 eur. „Okrem toho, ak to chce robiť človek profesionálne, má k tomu iný prístup. Keď robíte niečo pre seba, dá sa každý nedostatok obrátiť na výhodu – že je to niečo jedinečné. Keď vám však niekto zaplatí a má svoju predstavu, je to väčšia zodpovednosť,“ ukončí debatu a pokračuje v rozoberaní paliet.

Roman Jurščák by sa rád výrobou paletového... Foto: Roman Jurščák
paleta, sedačka, palety, gauč, Roman Jurščák by sa rád výrobou paletového nábytku aj živil. Túto sedačku si dal patentovať.

Recyklované materiály sú in

Nábytok z paliet však nie je len bratislavský fenomén. Svedčí o tom jeden z najambicióz­nejších slovenských projektov v tejto oblasti, ktorý má svoju centrálu v Liptovskom Hrádku. Na začiatku stála vášeň Romana Jurščáka pre nábytok z recyklovaných materiálov. „Asi pred rokom som postrehol, že k nám zo Západu prichádza trend nábytku, ktorý je vyrobený z paliet. Keďže som pracoval na drevostavbách ako stavbyvedúci a mal som k tomu blízko, povedal som si, že to skúsim,“ vyznal sa Jurščák.

Začal len pred necelým rokom – v marci 2013, ale od začiatku postupoval veľmi systematicky. Najskôr si vyrobil vzorový kus nábytku, aby zistil, koľko ho bude stáť materiál a tiež aby si zohnal potrebné kontakty, povedzme na čalúnnikov. Potom už spravil jednoduchú webstránku s názvom Netradičný nábytok z prepravných paliet a … pomohlo mu veľmi, že sa v tom čase o paletový nábytok zaujímala jedna slovenská súkromná televízia. Ľudia sa po televíznom spote začali ozývať v takom počte, až musel do výroby pribrať kamaráta stolára.

Každý z nich má zatiaľ vlastnú prácu, Jurščák však cieľavedome pracuje na tom, aby ich raz netradičný nábytok živil. „A nielen ten paletový. Uvedomujem si, že teraz je v móde, ale o nejaké tri-štyri roky už nemusí byť. Mňa však celkovo zaujíma téma recyklácie materiálov, práca s bio výrobkami, preto chcem sledovať trendy aj ďalej a v budúcnosti vyrábať nielen z paliet,“ vysvetľuje Jurščák. Nateraz však palety hrajú jednoznačne prim. Mesačne vybavia približne dve zákazky. Žiť sa z toho bude dať, keď budú mesačne aspoň štyri „kšefty“.

Vlastný katalóg zatiaľ nemajú, každá objednávka je iná a výroba príde na rad až po dôkladných konzultáciách s budúcim majiteľom. Z Jurščákovej dielne už vyšli regály na knihy, kuchynský stôl, ale aj detská posteľ. Najčastejšie však vyrábajú nábytok, ktorý si nájde miesto v záhradách. A najpopulárnejšou je záhradná sedačka. „Tú sme si dokonca dali patentovať na patentovom úrade, keďže o ňu bol naozaj veľký záujem. Okrem záhrad jeden podobný kus smeroval aj na hausbót do Bratislavy,“ spomenie majster zaujímavosť.

Na internete k nevýhodám paletového nábytku radia aj fakt, že napríklad palety z chemických skladov môžu obsahovať nebezpečné látky. „Toto nám nehrozí. Pracujeme takmer výhradne len s europaletami, ktoré sú už pri výrobe ošetrované proti škodcom a plesniam. A buď boli maximálne raz použité v bezpečnom odvetví, ale často kupujeme aj celkom nové,“ ubezpečuje nás a spomína ďalšie materiály, s ktorými by rád pracoval v budúcnosti – časti vyradených lietadiel či vyplavené drevo.

Ateliér yourDesign vyrobil z paliet showroom... Foto: Yourdesign.sk
palety, nábytok, recepcia, kancelária, showroom Ateliér yourDesign vyrobil z paliet showroom pre firmu Caparol.

Recepcia aj celý dom

Paletový nábytok nezaujíma len nadšencov. Čoraz častejšie ho využívajú aj profesionáli. Príkladom môže byť ateliér yourDesign, za ktorým stoja traja mladí architekti – Tomáš Augustín, Martin Brixa a Dalibor Vidiečan. „Dostali sme sa k tomu začiatkom roku 2012, keď sa nám naskytla možnosť spolupracovať na návrhu showroomu pre firmu Caparol. Klienti tam chodia aj v pracovnom oblečení, preto to musel byť trvácny interiér. Zároveň sme chceli ideovo prepojiť predajňu so skladom,“ opisuje Vidiečan.

Rozhodli sa preto pre palety. Vyrobil im ich stolár na mieru, aby pôsobili reprezentatívne. Tak z paliet vznikol recepčný stôl, stolíky k sedeniu a prezentačné panely na kolieskach. To všetko navyše pekne korešpondovalo s liatou podlahou a bielymi stenami. Za sebou však majú aj iné paletové projekty. V ponuke mali dlhodobo jeden paletový stolík na kolieskach a so sklom, realizovali aj festivalové bary z paliet, kreslá, stoly, bar na nádvorí bratislavského Pisztoryho paláca či výzdobu pre festival fjúžn.

Paletový nábytok je podľa Vidiečana v móde aj preto, že v súčasnosti je v kurze návrat k prírode, k lokálnym produktom. „Je to alternatíva ku konzumnému spôsobu života, možnosť odlíšiť sa. Tiež je to celkom ekologické riešenie,“ dodáva. Vo svete tento trend trvá už dlhšie. V Amerike záujem rozprúdil najmä populárny magazín pre domácich majstrov ReadyMade, ktorý pred rokmi vyhlásil súťaž (nazvanú MacGyver Challenge, podľa populárnej televíznej postavy), v ktorej mali čitatelia vymyslieť alternatívne využitie pre prepravné palety.

Dnes môžete nájsť na internete návody či fotografie nespočetného množstva výrobkov z paliet od stojana na víno až po celý paletový dom! Posledný menovaný „výrobok“ dokonca slúži pre humanitárne ciele. Architektonická spoločnosť I-BEAM v projekte pre charitatívnu organizáciu princa Charlesa a v spolupráci so spoločnosťou IBM a novinami Financial Times vymyslela jednoduchý dom zo 100 starých paliet, ktorý môže poslúžiť ako prechodné bývanie v katastrofami postihnutých oblastiach.

„Variabilita a modifikovateľnosť palety sú naozaj úžasné, dá sa z nej vytvoriť naozaj čokoľvek od stropného svietidla až po šatníkovú skriňu. Za mínus však považujem to, že sa v rámci súčasnej módnej vlny dostáva už všade. Teda, žiaľ, aj tam, kde sa nehodí,“ dodáva architektka Malevič. To sa však stáva každému, kto prechádza z undergroundu do hlavného prúdu. Čo sa v súčasnosti deje aj paletám. Ich druhá revolúcia, tentoraz už v 21. storočí a s iným využitím, je totiž v plnom prúde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recyklácia #palety #nábytok