Vyčíňa pri kanáloch v Manchestri sériový vrah?

Vo vodných kanáloch, ktoré pretekajú Manchestrom v severnom Anglicku, za posledné dva roky objavili 17 mŕtvych tiel. A hoci to polícia vylučuje, objavili sa domnienky, podľa ktorých tu vyčíňa sériový vrah, napísala agentúra AFP.

26.01.2015 10:40
Manchester, Veľká Británia, vodný kanál, vraždy, Foto:
"Ak by šlo o nehody, znamenalo by to, že ľudia v Manchestri sú nezvyčajne nemotorní," hovorí psychológ.
debata

Túto teóriu presadzuje predovšetkým profesor Craig Jackson, šéf katedry psychológie na Birminghamskej mestskej univerzite. Podobné obavy však vyjadrujú aj miestni obyvatelia a bezpečnosť kanálov začali preverovať miestne úrady.

Vo vodných tokoch v Manchestri a jeho bezprostrednom okolí sa v minulom roku našlo deväť mŕtvych tiel a v roku 2013 osem. Skoro všetky obete boli muži a v rámci Británie ide o veľmi vysoké číslo na jedinú oblasť.

„Rozhodne nechávam všetky možnosti otvorené, pokiaľ ide o to, čo sa tu deje. Nemôžem vylúčiť, že ide o sériového vraha,“ vyhlásil Jackson. Veľkú väčšinu prípadov pritom polícia vyhodnotila buď ako nehodu alebo ako samovraždu, dodal.

„Študujem samovraždy a môžem jednoznačne povedať, že ľudia si ako spôsob dobrovoľného odchodu zo sveta len zriedka volia skok do kanála. Takže tieto prípady ako samovraždu nemôžem vyhodnotiť,“ povedal Jackson. „Ak by šlo o nehody, znamenalo by to, že ľudia v Manchestri sú nezvyčajne nemotorní a neopatrní – a to sa mi tiež nezdá pravdepodobné,“ do­dal.

Jeho vyhlásenie len prilialo olej do ohňa miestnych obáv ohľadom vysokého počtu úmrtí. Niektorí ľudia špekulujú, že tu môže vyčíňať nejaká osoba – na sociálnych sieťach dostala prezývku „The Pusher“ (Strkač) – ktorá zhadzuje svoje obete do vody.

V celej Británii zomrelo v roku 2013 podľa oficiálnych údajov 32 ľudí nešťastnou náhodou alebo prirodzenou smrťou vo vodných kanáloch a akvaduktoch a sedem ďalších zrejme spáchalo samovraždu. V porovnaní s tým je počet obetí z Manchestru skutočne mimoriadny.

Polícia však trvá na tom, že neexistujú žiadne dôkazy, že by úmrtia v Manchestri niečo spájalo. A jeden zo zdrojov pre agentúru AFP vyhlásil, že podobné špekulácie sú nezmyselné a absolútne nepravdivé.

Niektorí ľudia pripisujú vysoký počet obetí – prinajmenšom v centre mesta – na vrub renovácii oblastí okolo kanálov, vďaka ktorej sa bary a kluby ocitli bližšie pri vode.

„Dá sa tu rozoznať pravidelnosť, ktorá platí pre centrum mesta – ľudia príliš pijú, a potom spadnú do kanála,“ varoval už v roku 2012 vrchný policajný šéf Peter Fahy.

debata chyba
Viac na túto tému: #manchester #kanály #vraždy #vrah