Na Temži opäť počítajú kráľovské labute

Na Temži tento týždeň už tradične tak, ako každý rok, počítajú labute. Päť dní bude kráľovský poverenec David Barber so svojim tímom na lodi križovať anglickú rieku a zisťovať počty týchto vodných vtákov.

21.07.2015 10:20
Británia, Temža, labute Foto: ,
Kráľovský poverenec David Barber (vpravo) so svojim tímom križujú Temžu a zisťujú počty kráľovských labutí.
debata (1)

Tradícia siaha až do 12. storočia. Pôvodne slúžila na to, aby mala kráľovská rodina prehľad o stave labutí, ktorých mäso bolo na dvorných hostinách veľmi obľúbené.

Dnes už tieto vznešené vtáky na pekáči nekončia. Sčítanie totiž robia v záujme ochrany prírody. Tradičná akcia sa začala už v pondelok v meste Sunbury-on-Thames západne od britskej metropoly a potrvá do piatka, keď by mal tím tzv. zdvíhačov labutí (swan uppers) v červených uniformách dôjsť do Abingdonu neďaleko Oxfordu.

+14

Celý čas budú ochrancovia prírody počítať dospelé vtáky a merať, vážiť a krúžkovať labutie mláďatá. Vlani takto kráľovskí poverenci pripevnili ornitologický krúžok 120 novým jedincom. Veterinári vtáky zároveň prezrú pre prípadné zranenia.

„Najsmutnejšou správou vo vzťahu k labutiam na Temži je, že pribúda prípadov, keď niekto na labute a ich mláďatá strieľa zo vzduchovky, uviedol Barber pred začiatkom akcie. „Toto nezmyselné strieľanie im spôsobuje vážne poranenia a často aj smrť. Niekedy to trvá aj niekoľko dní či dokonca týždňov, kým zranené labute uhynú," dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Temža #labuť