Revolúcia v kuchyni 2: Janica Lacová varí sezónne

Janica Lacová sa nenarodila ako kuchárka, veď gastronómia ju začala zaujímať až okolo tridsiatky. Roky práce v kreatívnej oblasti poznačili aj jej ďalšie smerovanie. S hlavou plnou nápadov ambasádorka nadácie Jamieho Olivera realizuje zaujímavé projekty. Je podpísaná pod značkou Jem iné, ktorá realizuje aj projekt Skutočne zdravá škola.

27.03.2017 07:00
Janica Lacová, kuchárka, varenie Foto:
Ambasádorka nadácie Jamieho Olivera Janica Lacová.
debata

Rodáčka z Martina vyrastala na tradičnej strave. "U nás sa denne varilo. Istý čas sme so sestrou ani neobedovali v školskej jedálni. Najradšej som mala sladké jedlá, žemľovku alebo palacinky. Aj perkelt mi chutil. Mojím zdedeným topjedlom je fučka (v Turci nazývaná čír) – zemiaky rozvarené na kašu s opraženou cibuľkou a slaninkou,” hovorí Janica Lacová, ktorá preferuje sezónne stravovanie. "V zime takmer nejem surovú zeleninu, vôbec mi nechutí. Slaninka, zemiaky, kyslá kapusta, cvikla – to sú teraz moje obľúbené suroviny. Čerstvá zelenina príde na tanier až na jar a v lete.

Vietor v chladničke

Absolventka marketingovej komunikácie priznáva, že zdravá strava nebývala vždy jej silná stránka. „V dvadsiatich piatich sa mi rozbehla kariéra a ja som odsunula životosprávu takmer na posledné miesto. Jedla som nepravidelne a väčšinou polotovary. Žiadna živá strava, zeleninu som ani nevidela, miesto toho som uprednostňovala fast food. Samozrejme, že sa to odrazilo na mojom zdraví. Zle mi trávilo, každé ráno mi bývalo nevoľno. Nevedela som, čo sa deje, a preto som sa obrátila na čínsku medicínu a akupunktúru. Práve tu mi lekár povedal, že sa nestravujem ukážkovo a zostavil mi jedálny lístok. Fungovalo to,“ hovorí Janica, ktorá sa spočiatku snažila o potrebe zdravo jesť presvedčiť aj okolie.

Za každú cenu. „Keď som prišla domov, robila som revolúciu – vyhádzala som pol chladničky. Mamina s otcom na mňa len nechápavo pozerali a potom mi povedali, aby som sa starala o seba a svoje stravovanie. Vycúvala som, ale otec za mnou sám prišiel po radu, keď mu diagnostikovali cukrovku. Zmenil stravovacie návyky a cukor mu za pár týždňov klesol. Na vlastnej koži si vyskúšal, že to funguje. O pár dní prišla aj mamina. Chcela schudnúť a cítiť sa lepšie. Odvtedy sa stravujú zdravo, len na to museli prísť sami.“

Janicu poznanie, že strava ovplyvňuje naše zdravie, tak naštartovalo, že na sociálnej sieti a neskôr na blogu svoje poznatky začala zdieľať s okolím. Ako vznikla slovná hračka a značka Jemine? „V čase, keď som prechádzala na iné stravovanie, kamaráti mi zvedavo pozerali do taniera a pýtali sa, čo to jem? Odpovedala som: Jem iné,“ hovorí Janica, ktorá sa v tom čase kreatívne zaoberala textom aj obrazom vo svojej profesii.

Po troch rokoch fungovania stránky na sociálnej sieti a blogovania o svojich skúsenostiach so zdravým stravovaním využila možnosť prejsť z on-linu do offlinovej, podnikateľskej verzie značky Jem iné. V tom čase sa zoznámila s Anettou Orosiovou, dnes už Vaculíkovou. Anetta pracovala v rodinnej firme v oblasti gastronómie, končila vysokú školu a tiež túžila po projekte, ktorý by vzdelával v oblasti stravovania.

Varia aj právnici

„Mali sme rovnaký zámer. Pár týždňov po tom, čo sme sa zoznámili, sa k nám dostala výzva Starej tržnice v Bratislave. Pripravovali jej renováciu a hľadali nových prevádzkarov a projekty na obnovenie jej chodu. Projekt zameraný na vzdelávanie v oblasti stravovania nám schválili a my sme dostali do prenájmu prevádzku,“ hovorí o začiatkoch, ktoré ani pre jednu neboli jednoduché, pretože im chýbali skúsenosti. So stavebnými úpravami a rozbehom spoločnosti im pomohol kamarát Johny, dnes tretí zakladateľ ich spoločnosti, ony mali na starosti naplnenie projektu.

Nadácia Jamieho Olivera organizuje každoročne... Foto: jemine.sk
kuchárky, jedlo, varenie Nadácia Jamieho Olivera organizuje každoročne Food Revolution Day, ktorý sa bude konať 19. mája 2017. Vďaka ambasádorkám Janici a Anette aj na Slovensku.

Po troch rokoch fungovania pracuje pre Jem iné okolo dvadsať ľudí. Popri dvoch profesionálnych kuchároch sa k hrncom postavili aj kamaráti, ktorých už nebavilo sedieť za počítačmi v právnických či marketingových firmách. Chceli robiť niečo zmysluplné. „Začali sme so Školou varenia, potom sa otvorila kuchyňa. Dodávame obedy pre dvadsať škôlok a šesť prevádzok. Keďže deväťdesiat percent našich zákazníkov sú deti, ktoré nemajú rady komplikované jedlá, varíme jednoducho, z lokálnych sezónnych surovín.“ Čo to znamená? V sezóne koreňovej zeleniny na jedálnom lístku nenájdete letnú zeleninu či ovocie. Dievčatá oživujú aj zabudnuté potraviny.

„Pohánku považujú všetci za novodobú hipsterskú surovinu, ale ona tu už kedysi bola. Aj kvaka je momentálne cool, ale bola tu ešte pred zemiakmi.“ Mnohí drobci trpia rôznymi potravinovými intoleranciami, preto sa v Jem iné varí bezlepkovo aj bezlaktózovo. Miesto krúp alebo špaldovej cestoviny je v ponuke alternatíva – kukuričné cestoviny, pšeno či quinoa.

Cibuľačka na čiernom zozname

Nové recepty a menu zostavuje Janica so svojim tímom. Za tie roky už deti pozná, vie odhadnúť, čo bude fungovať. Aj to, že deti priveľkú kreativitu neocenia. Na čiernom zozname je cibuľačka alebo boršč – čokoľvek s cviklou deťom nevonia. „Ochutnávame všetci. Sestra má dve deti, to sú naše pokusné králiky. Spätnú väzbu dostávame aj od učiteliek v škôlkach prostredníctvom aktívneho formulára. Hráme sa aj s názvami jedál. Špenátový smoothie bežne deti nenávidia. S veselým názvom Shrekov nápoj však ide na dračku.“

Aj jeden z kurzov varenia je navrhnutý špeciálne pre deti. „Je oň veľký záujem, býva vypredaný. Deti hravou formou spoznávajú suroviny, dozvedia sa, že zelenina je zdravá, že im dodá silu a energiu, aby mohli behať po vonku. Po škole varenia dostávame od rodičov maily, ako im ich dcéra či syn urobili na druhý deň raňajkové prekvapenie. Tieto reakcie sú na nezaplatenie.“

Už tretí rok sú Janica Lacová a Anetta Vaculíková ambasádorky nadácie Jamieho Olivera. „Ak máte dobrý projekt, zameraný na vzdelávanie a osvetu v stravovaní, nie je až také ťažké sa stať ambsádorom vo svojej krajine. Náročnejšie je skôr tento status obhájiť. Každý mesiac posielame hlásenia o našej činnosti,“ hovorí Janica, ktorá spolu s Anettou v spolupráci s ďalšími nadšencami so záujmom o zdravú výživu predložila ministerstvu školstva projekt Skutočne zdravá škola s podrobne vypracovanou metodikou. „Do učebných osnov sa snažíme zaradiť vzdelávanie o strave, poľnohospodárske práce, náuku o životnom prostredí, snažíme sa o revíziu vyhlášky o školskom stravovaní, aby zahŕňala nové poznatky v oblasti výživy detí,“ dodáva.

Nadácia Jamieho Olivera organizuje každoročne Food Revolution Day, ktorý sa bude konať 19. mája 2017. Vďaka ambasádorkám Janici a Anette aj na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #zdravá strava #kuchárka