Wicca - novodobé čarodejníctvo

Zaujímalo vás niekedy, prečo čarodejnice údajne lietajú na metlách? A vedeli ste, že existujú dva druhy pentagramu, a len jeden z nich súvisí s uctievaním diabla?

29.10.2021 06:00
Wicca Foto:
Vo wicce sa okrem iného využívajú aj runy.
debata (1)

Wicca je novodobý druh viery vychádzajúcej z pohanských náboženstiev, ktorá má veľmi veľa rôznych odnoží, a preto je ťažké konkrétne ju špecifikovať. Nedá sa povedať, že by išlo o typické organizované náboženstvo – vyznávači tohto spôsobu života nemajú žiadne svätostánky, namiesto toho na rozjímanie využívajú miesta v prírode či ručne zhotovené oltáre umiestnené doma.

Základom wiccy je viera v prírodné sily, ktoré človek dokáže vnímať a zároveň aj čiastočne ovládať, a to prostredníctvom slov, myšlienok, krištáľov alebo rún. wiccania veria v neustály kolobeh, či už ide o ročné obdobia, alebo ľudský život. Smrť v ich očiach nie je nič zlé – ako je to napríklad u kresťanov – ale prirodzená súčasť cyklu, ktorú treba oslavovať rovnako ako život. Preto je Samhain, známy aj ako Halloween, jedným z ich najpodstatnejších sviatkov. Okrem neho ešte oslavujú aj dni rovnodennosti a sviatky Imbolc (oslava vracajúceho sa slnka), Beltaine (sviatok kvetín a lásky), Lughnasadh (oslava dožiniek) a Mabon (poďakovanie za úrodu).

Wicca nemá jednotné zákony, ktoré by ju úzko definovali. Niektorí vyznávači tejto viery veria v reinkarnáciu, iní zasa nie. Čo sa týka božstiev, väčšina wiccanov verí v Boha a Bohyňu, ktorí majú mnoho mien, a každý na ich označenie používa iné. Boh a Bohyňa sú si vzájomne rovnocenní, a preto aj medzi vyznávačmi viery panuje absolútna rovnosť pohlaví a sexuálna sloboda. Hriech je niečo, čo pohania príliš neuznávajú – za zlé sa u nich považuje to, čo inému spôsobí ťažkosti, či to, čo je mienené v zlom.

Výbavu praktikujúceho wiccana tvorí dýka (Athame), sviečky, prútik (na miešanie), metla (najlepšie ručne zhotovená z vŕbového prútia), čaša, zvonček a kotlík. Na oltár sa umiestňujú všetky štyri elementy – oheň (sviečka), zem (hlina), voda (miska s vodou) a vzduch (kadidlo). Okrem toho by na ňom mali byť aj nejaké symboly Boha a Bohyne – napríklad parohy (pre Boha) a rastlina (pre Bohyňu). Ak sa pýtate, či metlu Wiccania používajú na lietanie, musíme vás sklamať – metla slúži na vymetanie oltára alebo kruhu, v ktorom chce wiccan meditovať, aby odtiaľ odstránil negatívne sily.

Neexistuje žiadna svätá kniha, ktorej by sa Wiccania pridržiavali, ale pre základný prehľad je vhodná príručka Keltská přírodní magie wicca od Scotta Cunninghama. Viacerí vyznávači si však zakladajú svoje Knihy tieňov. Ak vám je tento názov známy, zrejme ste ho počuli v seriáli Čarodejnice. Ten obsahoval viacero prvkov inšpirovaných práve wiccou. Kniha tieňov slúži na zápisky vyznávača wiccy – môže si do nej zapisovať zaklínadlá, recepty, ale aj rôzne poznatky či myšlienky spojené s vierou. Každá Kniha tieňov je preto unikátna.

Čo sa týka symbolov, býva s pohanstvom často spájaný práve pentagram – existujú však dva druhy. Jeden, ktorý má dohora obrátené tri cípy, označuje päť elementov – oheň, vodu, vzduch, zem a ducha. Práve tento druh pentagramu je využívaný vo wicce. Jeho obrátená verzia, ktorá sa podobá na capiu hlavu, je symbolom satanizmu. Okrem toho sa vo wicce používa mnoho iných symbolov, ako napríklad triquetra, ktorú takisto môžete poznať z už spomínaného seriálu.

Wicca je veľmi neviazané náboženstvo – človek ho môže vyznávať len tak sám, alebo sa môže pripojiť k nejakému covenu, teda spoločenstvu wiccanov. Dôležité je aj zasvätenie, ktoré síce môže človek podstúpiť sám, ale najlepšie je dať sa zasvätiť niekým skúseným, kto novému vyznávačovi zároveň dokáže poskytnúť potrebné rady a pomoc. Na Slovensku táto viera veľmi rozšírená nie je, ale v susednom Česku už je situácia iná. Tamojšia pohanská spoločnosť dokonca každoročne organizuje oslavy sviatku Lughnasadh.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #čarodejníctvo #wicca #pohanstvo