O košickom atómovom kanóne vie asi len CIA

Naozaj sa v päťdesiatych rokoch minulého storočia v Košiciach strieľalo z akéhosi "atómového dela"? Aj na takúto informáciu totiž možno natrafiť medzi 13 miliónmi stránok informácií z obdobia studenej vojny, ktoré nedávno odtajnila americká spravodajská služba CIA.

20.01.2017 13:00
delo, Delo 2S7 Pion Foto:
Odtajnenie rozsiahlej dokumentácie CIA z obdobia od roku 1947 až do 90. rokov minulého storočia spôsobilo tento týždeň celosvetový rozruch.
debata (57)

Na jednej z nich, datovanej do roku 1954, sa doslova píše o „správach z posádkového mesta Košice, ktoré naznačujú, že československá armáda vlastní, a to len na krátky čas, poľné atómové delo“. Za účasti sovietskych vojenských expertov sa s ním mali dokonca robiť tajné testy.

„Technologicky to už vtedy možné bolo. No predpokladám, že zároveň by zrejme došlo k veľmi vážnemu poškodeniu zdravia vojakov, ak by taký systém obsluhovali. Lenže znalosti o dôsledkoch rádioaktívneho žiarenia na človeka v tom čase zďaleka neboli na súčasnej úrovni,“ uvažuje Fedor Gömöry z Elektrotechnic­kého ústavu SAV. No zdôrazňuje, že svoje tvrdenia opiera len o znalosti fyziky v historickom kontexte a nie je vojenským odborníkom.

Pravdou je, že prvú zbraň schopnú strieľať muníciu s jadrovým obsahom oficiálne v Sovietskom zväze predstavili až v roku 1957. Historici sa preto skôr domnievajú, že údaj v správe americkej rozviedky je dezinformácia. Vzťahy oboch veľmocí boli v tom čase zlé, navzájom sa predháňali v hľadaní konšpiračných teórií a nepriateľov.

„Vojenský historický ústav nedisponuje relevantnými informáciami o existencii takýchto delostreleckých systémov vo výzbroji Československej ľudovej armády v uvedenom období,“ konštatovala aj hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

V stanovisku, ktoré vo štvrtok poskytli redakcii, sa vojenskí historici podobne postavili aj k obsahu ďalšej odtajnenej správy CIA, o údajnej testovacej strelnici využívanej v špecializovanej zbrojárskej fabrike v Dubnici nad Váhom. „Nemáme o takej strelnici informácie a ani vo Vojenskom historickom archíve v Bratislave sa nenachádza fond obsahujúci písomnosti tohto závodu,“ píše sa v stanovisku.

Reálny základ však už môžu mať ďalšie „hlásenia“ CIA, ktoré hovoria o umiestnení samohybného dela značky 2S7 Pion vo vojenskej posádke v českom Žamberku. „Je to prvý raz, čo sme identifikovali 2S7 v krajine Varšavskej zmluvy, mimo územia ZSSR,“ píše sa v dokumente CIA. Toto delo, s dostrelom až 60 km, bolo osadené na tankovom podvozku a bolo z neho možné strieľať aj náboje s jadrovou hlavicou. V českej časti federácie dostalo prezývku „Pivoňka“.

Úlohou „pionov“ bolo ničiť delostrelecké stanovištia, spôsobovať škody a zmätok na zhromaždiskách, ničiť opevnenia a živú silu protivníka. „Československá ľudová armáda ich mala vo výzbroji viac, niektoré aj vo verzii mínometu namiesto kanóna. Po rozdelení federácie niekoľko kusov pripadlo aj Slovensku,“ povedal Pravde vojenský odborník, ktorý si neprial uviesť meno. Podľa neho je takáto zbraň dodnes súčasťou expozície Vojenského historického múzea v Piešťanoch.

Ako však vo svojom stanovisku opäť zdôrazňujú vojenskí experti, akékoľvek porovnanie „pionov“, ktoré sa do výzbroje ČSĽA zaviedli až v roku 1984, so zrejme nejestvujúcim košickým „jadrovým delom", vôbec nie je možné. „V súvislosti s možnosťou streľby jadrovej munície z tohto samohybného kanóna je tiež potrebné zdôrazniť, že jadrová munícia nebola v ČSĽA vôbec zavedená,“ uvádza sa v texte.

Delo 2S7 Pion

  • Po rusky: 2S7 Пион, česká prezývka Pivoňka, sovietske, resp. ruské samohybné delo kalibru 203,2 mm, vyrábalo sa od polovice 70. rokov 20. storočia.
  • Vybavené bolo automatickým nabíjacím zariadením, rýchlosť streľby bola dve rany za minútu.
  • Dali sa z neho strieľať aj náboje s jadrovou hlavicou, dostrel so špeciálnymi raketovými nábojmi dosahoval 50 až 60 km, pri použití bežnej munície 37,5 km.
  • Delo bolo osadené na podvozku vychádzajúcom z tanku T-80, celková hmotnosť bola 46,5 t, maximálna rýchlosť pohybu 50 km/h a dojazd 675 km.
  • Z krajín Varšavskej zmluvy ho okrem ZSSR používala len ČSSR, no bez jadrovej munície.

Zdroj: Wikipédia

Ďalšia odtajnená správa CIA z roku 1947 informuje o stave tankového arzenálu v ČSR. Ten v prvých povojnových rokoch naozaj tvorilo okolo 350 tankov sovietskej, britskej, nemeckej a domácej československej výroby, vrátane trofejnej nemeckej techniky, ktorá po vojne zostala v Československu. Spomenúť možno v tejto súvislosti predovšetkým sovietske stredné tanky T-34/85, britské Cromwell IV a VI či nemecké Pz IV a Pz V.

Iná odtajnená správa zase pojednáva o dodávkach uránovej rudy z Československa do Sovietskeho zväzu. Podľa Mateja Medveckého z Vojenského historického ústavu aj v nej uverejnené informácie môžu byť pravdivé. Medvecký pripomína, že už pred druhou svetovou vojnou boli v oblasti českého Jáchymova objavené pomerne veľké náleziská tejto rudy. V roku 1939 sa tam začala banská ťažba, pričom do uzavretia baní v roku 1962 sa vyťažilo asi 8-tisíc ton uránu.

„Je logické, že Sovieti si hneď po vojne poistili, aby celá banská produkcia smerovala k nim,“ hovorí Medvecký, ktorý sa ako historik zaoberá najmä obdobím studenej vojny. Súviselo to podľa neho aj s faktom, že sovietski špióni získavali v USA tajné informácie o vývoji jadrových zbraní a urán potrebovali.

Je pritom známe, že kým tesne po príchode Červenej armády pracovali v jáchymovských baniach predovšetkým nemeckí zajatci, po roku 1948 boli pri nich zriadené koncentračné a pracovné tábory, v ktorých väzni, nepriatelia režimu, ťažili rudu ako lacná pracovná sila.

Odtajnenie rozsiahlej dokumentácie CIA z obdobia od roku 1947 až do 90. rokov minulého storočia spôsobilo tento týždeň celosvetový rozruch. Zverejnené materiály, dokopy až 800-tisíc spisov, majú objasňovať aktivity rozviedky počas konfliktov vo Vietname, v Kórei a za studenej vojny. Medzi spismi sa nachádzajú záznamy spravodajských zložiek, bádateľské štúdie či dokumenty o experimentoch.

Množstvo tvoria rôzne analýzy tajných služieb či vedeckých materiálov. Nájsť tam možno aj záznamy bývalého ministra zahraničných vecí Henryho Kissingera. Ale napríklad aj správy týkajúce sa sledovania ufo či programu Stargate, ktorý skúmal paranormálne javy, mimozmyslové vnímanie a zaoberal sa využitím rôznych parapsychologických postupov.

Dokumenty boli on-line sprístupnené po prvý raz. Predchádzala tomu dlhá kampaň stúpencov slobodného prístupu k informáciám o uzavretí žaloby podanej proti CIA. „Nie je to žiadny výber. Je tam celá história, dobré aj zlé,“ povedala hovorkyňa CIA Heather Horniak. Milióny stránok boli síce pred zverejnením upravené, no podľa hovorkyne išlo len o „ľahké“ zásahy a ich zmyslom bola ochrana zdrojov a metód, ktorých vyzradenie by mohlo ohroziť národnú bezpečnosť.

Väčšina z týchto informácií bola pritom technicky verejne dostupná už od polovice 90. rokov. Bol k nim však veľmi ťažký prístup. Umožňovali ho len štyri počítače v zadnej časti knižnice štátneho archívu v Marylande.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #CIA