Nádej utečencov na návrat do sýrskeho Kobani pomaly umiera

Plachty, ktoré mali ostreľovačom zabrániť vo výhľade, stále visia v uliciach mesta Kobani na sýrsko-tureckej hranici. Budovy v troskách a ulice plné kráterov dávajú tušiť, že sa sem utečenci pravdepodobne len tak skoro nevrátia. Kurdské sily tento týždeň pritom oznámili, že získali nad Kobani po mesiacoch bojov s organizáciou Islamský štát plnú kontrolu, napísala agentúra Reuters.

31.01.2015 15:30
Utečenci, stany, Sýria, Kobani, Turecko,... Foto: ,
Kurdskí utečenci v Turecku.
debata (2)

Ich víťazstvo, zavŕšené vyvesením kurdských vlajok na miesta, kde doteraz viali čierne zástavy Islamského štátu, vyvolalo medzi 200-tisíc utečencami, ktorí z mesta na začiatku ofenzívy v septembri utiekli do susedného Turecka, nadšené oslavy. Chladné počasie, chudoba a hlad u mnohých ešte posilnili túžbu vrátiť sa domov a pokúsiť sa získať späť svoj starý život.

Mesiace intenzívnych bojov ale zanechali na tvári mesta početné rany. Trosky automobilov stoja pri budovách, z ktorých ostali len stĺpy a sutiny, a na cestách zívajú krátery mnohokrát aj niekoľko metrov hlboké. Unavení a nervózni kurdskí bojovníci strážia ľudoprázdne ulice a strach z nevybuchnutej munície neumožňuje zvyšným civilistom príliš slobodný pohyb.

Sýrski utečenci v tábore v Turecku.
Kurdskí utečenci v Turecku.
+9Sýrski utečenci v Turecku, ktorí opustili svoje...

„Návrat do Kobani bude ešte ťažší ako odchod z neho,“ hovorí jeden z bojovníkov kurdských milícií so zbraňou v ruke. „Toto mesto musí byť znovu vystavané od základov. Všetko je zničené,“ dodáva a ukazuje na trosky budov.

Kobani, usadené v horách a oddelené od Turecka len nepoužívanou železničnou traťou, sa stalo symbolom medzinárodného boja proti Islamskému štátu, okrem iného kvôli tomu, že radikálni islamisti vyslali na dobytie mesta mimoriadne veľký počet bojovníkov i ťažkej techniky.

Sýrski utečenci v Turecku. Museli opustiť svoje... Foto: SITA/AP, Emrah Gurel
Utečenci, stany, Sýria, Kobani, Turecko, Islamský štát Sýrski utečenci v Turecku. Museli opustiť svoje mesto Kobani, ktorá napadla organizácia Islamský štát.

Pomocou každodenných leteckých úderov spojeneckých síl vedených USA, dodávok zbraní a munície zhadzovaných z lietadiel a bojovníkov z autonómnej kurdskej oblasti v Iraku dokázali obrancovia Kobani vytlačiť radikálov z mesta, a mohli tak v pondelok oznámiť svoje víťazstvo.

Za prejavmi radosti a hrdosti, ktorú bojovníci s chuťou ukazujú prítomným novinárom, sa však stále skrýva napätie. „Delostrelecké granáty na mesto stále dopadajú. Nechoďte sem len tak, je to nebezpečné,“ varuje jeden z bojovníkov, ktorý hliadkuje na centrálnom námestí.

Malí utečenci. Zo sýrskeho mesta Kobani museli... Foto: SITA/AP, Emrah Gurel
Utečenci, stany, Sýria, Kobani, Turecko, Islamský štát Malí utečenci. Zo sýrskeho mesta Kobani museli s rodičmi ujsť pred Islamským štátom.

Podľa tureckého denníka Radikal dopadla vo štvrtok na Kobani mínometná strela, ktorá zranila štyroch civilistov. V dedinách v juhovýchodnom a juhozápadnom okolí mesta boje stále pokračujú.

Podľa pondelňajšieho vyjadrenia Pentagonu sa boj o mesto ešte ani zďaleka neskončil. Tiež zástupcovia amerického ministerstva zahraničia zdôraznili, že označiť víťazstvo v Kobani spojením „misia splnená“ by bolo predčasné. Zástupcovia Islamského štátu odmietli tvrdenie, že by ich bojovníci boli z mesta vytlačení.

Sýrsku utečenci. Foto: SITA/AP, Emrah Gurel
Utečenci, stany, Sýria, Kobani, Turecko, Islamský štát Sýrsku utečenci.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý váhal s podporou sýrskych Kurdov z obavy z ich možnej snahy o následné získanie väčšej autonómie, tento týždeň spochybnil, že je vôbec čo oslavovať. „Keď ide o Kobani, celý svet je na nohách a spolupracuje (…) Dnes tancujú od šťastia,“ povedal novinárom v Ankare.

„Dobre, Islamský štát je mimo mesta. Ale kto opraví všetky tie rozbombardované domy? Bude sa môcť tých 200-tisíc utečencov vrátiť? A keď sa vrátia, kde budú bývať?,“ položil otázku Erdogan.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #islamisti #Pentagon #Recep Tayyip Erdogan #Islamský štát #Kobani