Kvôli ebole zažívajú v Británii návrat vzdušné bozky

Ebola sa v Británii zatiaľ nerozšírila, avšak to neznamená, že vírus nijako nezasiahol tamojšiu spoločnosť. Kým lekári, sestry a bezpečnostní experti pracujú na tom, ako krajinu pred epidémiou ochrániť, miestna smotánka si už vymyslela vlastnú prevenciu – svoj veľký návrat slávia vzdušné bozky, píše britský denník The Daily Telegraph.

22.10.2014 13:00
bozk, vzdušný bozk, káva, kaviareň, žena,... Foto:
V bežných situáciách, keď neexistuje hrozba eboly, nie sú vzdušné bozky prijateľné.
debata (1)

Dvadsaťpäťročná Charlotte, ktorá pracuje v jednej z londýnskych galérií, zaregistrovala znovuobjavenie vzdušných bozkov minulý týždeň, keď sa v britskej metropole konalo množstvo honosných umeleckých podujatí.

„Konal sa (veľtrh umenia) Frieze Art Fair, takže bola aj kopa kokteilov a všimla som si, že veľké množstvo elegantných dám si vymieňalo vzdušné bozky,“ hovorí Charlotte. „Nikto sa nedotkol mojej tváre. Stalo sa to asi päťkrát. Už som si aj hovorila: To nejako smrdím?“

Vzdušné bozky, ktoré sú len symbolickým naznačením bozku na obe líca, vraj praktizovali najmä kultivované dámy okolo päťdesiatky. „Zdá sa mi to naozaj divné,“ poznamenáva Charlotte. „Vzdušné bozky sa nerobia ani počas chrípkovej sezóny. Myslím, že je to kvôli ebole,“ dodala galeristka.

Podľa experta na etiketu Williama Hansona boli vzdušné bozky ešte pred začiatkom šírenia eboly považované za snobské a afektované. Vyvolávajú dojem, akože „nechcem s vami prísť do kontaktu, ale robím pohyby, ktoré vyzerajú, že vás mám rád,“ opísal Hanson. „Vzdušné bozky boli možno populárne medzi japíkmi (yuppie – mladá osoba navonok úspešná a bohatá) v 80. rokoch, ale to neznamená, že to bolo správne aj z hľadiska etikety,“ dodáva. Aj keď ide o veľmi neúprimnú formu pozdravu, existujú vraj príležitosti, keď je možné ich použiť.

„V bežných situáciách, keď neexistuje hrozba eboly, nie sú vzdušné bozky prijateľné,“ opísal situáciu britský expert na etiketu. "Boli by možno prijateľné jedine v prípade, keď dámy, ktoré sa zdravia, idú na nejakú večernú akciu a práce si dali na tvár mejkap. Keď jedna zo žien nechce mať Yvesa Saint Laurenta na Chaneli, v tom prípade by bolo možné použiť vzdušný bozk. Žiadna z dám totiž nechce, aby sa im ich mejkapy zmiešali, "dodal.

Ak existujú obavy z nákazy ebolou, aj v tomto prípade sú podľa Hansona vzdušné bozky ospravedlniteľné. Existujú ale aj iné možnosti, čím tento druh pozdravu nahradiť. Tí, ktorí nechcú žiadny kontakt, môžu len priateľsky zamávať, alebo sa prípadne zľahka dotknúť paže dotknutej osoby. „Ebola môže byť nákazlivá najmä prostredníctvom úst a očí, takže podanie ruky je v poriadku,“ uviedol Hanson. „A ak aj napriek tomu máte obavy, tak jednoducho zostaňte doma,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #prevencia #vírus #bozky #ebola