V Ríme majú nemocnicu pre pašované zvieratá

Niekoľko kilometrov od Ríma prijíma veterinárna klinika divoké zvieratá, ktoré boli často obeťou lukratívneho nelegálneho obchodu. Z toho niekedy majú zisk aj teroristické skupiny.

12.10.2016 11:06
zvieratá Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Kajman zaistený u rímskeho dílera, dva pytóny, opice, papagáje všetkých farieb či orly začínajú nový život na klinike Umberta Caru v majestátnom parku na Via Appia na juhovýchode Ríma. Cara, milovník voľne žijúcich zvierat, začal s touto nezvyčajnou aktivitou asi pred desiatimi rokmi v spolupráci s poriadkovými silami. „Mal som šesť hektárov pozemku a ten som zasvätil starostlivosti o tieto zvieratá," hovorí. Svoj projekt financuje z príjmov za liečbu psov, mačiek a ďalších domácich zvierat. Divoké zvieratá umiestňuje do priestorov prispôsobených ich potrebám. „Klinika je upravená tak, aby v nej mohli divokým zvieratám pomáhať a v prípade potreby ich operovať. Postavili sme pevné klietky, aby sme mohli prijímať aj nebezpečné zvieratá," vysvetľuje Cara.

Gibony Tai a Streda, ktoré boli zaistené v Miláne v rokoch 2013 a 2014, skáču divoko medzi povrazmi zavesenými vo veľkej klietke. „K niektorým zvieratám máme silný vzťah. Sú veľmi blízke človeku a dá sa s nimi viesť dialóg," uisťuje Cara, ktorý dal zaradiť tieto dve opice do univerzitnej štúdie o komunikácii v rámci druhu.

„Tai, kde je Streda?" pýta sa veterinár. Mladý samec sa okamžite obráti čelom k samici. Kráľovstvo zvierat, ako svoju kliniku Cara pomenoval, však skrýva len malú časť zvierat, ktoré zadržali colníci, ktorí ročne zaistia približne 400 zvierat a kožušiny či iné vzácne časti tisícov ďalších obetí.

Na pašovaní zarábajú aj teroristi

Podľa Raffaela Maniconeho, šéfa talianskej sekcie Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES), dosahuje hodnota týchto zaistených zvierat a rôznych zvieracích častí niekoľko miliónov eur ročne. Vo svete predstavuje obchod so zvieratami a rastlinami ročný obrat 30 miliárd dolárov.

„Veľké teroristické a zločinecké skupiny z Afriky, ako je takzvaný Islamský štát, Boko Haram alebo milícia Šabáb, majú ako hlavný zdroj príjmov práve takýto obchod. Sú to práve ony, kto organizuje zločiny proti zvieratám," hovorí Manicone. „Mám na mysli slonovinu, rohy nosorožcov, ale aj vzácne druhy dreva," citovala ho agentúra AFP.

Manicone zdôrazňuje, že roh nosorožca, po ktorom je veľký dopyt v juhovýchodnej Ázii pre jeho údajné liečebné účinky, ktoré však nie sú vedecky preukázané, sa v podobe prášku predáva až za 60 000 dolárov za kilogram. To je viac ako za zlato alebo kokaín. „Jeden roh môže vážiť až sedem kilogramov. Tento rok sme na milánskom letisku Malpensa zhabali už päť nosorožích rohov," hovorí Manicone.

Tento nelegálny obchod umožňuje zločineckým skupinám získať počiatočný kapitál, aby sa mohli pustiť do lukratívnejšieho obchodu, ako sú drogy, zbrane či ľudia. „Je mimoriadne dôležité zmariť takýto obchod v krajinách, odkiaľ prichádza," zdôrazňuje expert.

Pre živé zvieratá, ktoré sa stali obeťou nelegálneho obchodu, vyslobodenie od pašerákov však skutočnú slobodu neznamená. Odoslať ich do krajiny, odkiaľ pochádzajú, vyžaduje dlhé a náročné rokovania. A vypustiť ich do voľnej prírody v Taliansku by znamenalo „ekologické bláznovstvo", ktoré by ohrozilo ekosystém na polostrove, zdôrazňuje Manicone.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #veterinár #pašovanie zvierat