Ateliér má v garáži, výstavu chystá vo Viedni

Hlavnou postavou dnešného príbehu je Miloš Rác (46) z Považskej Bystrice, ktorý sa za tri roky vypracoval z umývača áut na sochára a maliara. Má za sebou už niekoľko výstav a koncom novembra mu udelili ocenenie Roma Spirit za rozvoj rómskej kultúry.

07.01.2017 08:00
Miloš Rác Foto: ,
Miloš Rác začínal v garáži a tvorí v nej doteraz.
debata (7)

Svoje prvé dielo vytvoril v betónovej garáži na okraji mesta. Kúsok odtiaľ sa začína areál bývalých Považských strojární. Je tu celá kolónia garáží, tá umelcova je učupená v kúte pri plote. Pravdupovediac, žiadne inšpiratívne miesto na umeleckú tvorbu. Ak mrzne vonku, mrzne aj v garáži. A napriek tomu bol tento garážový ateliér dejiskom raketovej kariéry Miloš Ráca. Jeho prvými sochami boli postavičky Lolka a Bolka zo známeho poľského kresleného seriálu. Potom prešiel na abstraktnejšiu tvorbu v sochárstve aj maliarstve.

K jeho prvej výstave mu dopomohla náhoda. Niekedy pred tromi rokmi svojmu známemu, majiteľovi istej považskobystrickej firmy, len tak medzi rečou ukázal jednu sošku, ktorú práve dokončil. Ten si ju prezrel a povedal – tak toto ľudia musia vidieť!

Keď je vonku zima, v garážovom ateliéri musí... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Miloš Rác Keď je vonku zima, v garážovom ateliéri musí byť človek dobre naobliekaný.

„Pomohol mi zorganizovať výstavu v považskobys­trickej Mg Art galérii. Mala veľký úspech. Vystavoval som 21 sôch a 19 z nich sa v priebehu dvoch dní hneď predalo. Riaditeľka galérie mi vtedy povedala, že som mal zatiaľ najväčšiu návštevnosť v histórii ich galérie,“ spomína na tieto chvíle Miloš Rác.

Úspešná výstava ho potešila a poriadne motivovala do ďalšej tvorby. Také niečo musí človeka dobiť energiou. Tvoril ďalšie a ďalšie sochy, maľoval obrazy. Posledným veľkým uznaním je ocenenie Roma Spirit v kategórii kultúra, ktoré mu odovzdali 27. novembra. Na toto ocenenie ho nominovali za umelecké stvárnenie života rómskej komunity prostredníctvom maľby, kresby a sochárskeho umenia. Do finále sa okrem neho dostal súbor Sendreiovci a divadlo Romathan. Nečakal, že uspeje v konkurencii takých zvučných mien.

Za pekné piesne sa Elánu poďakoval sochou

Je možné, že umelecké sklony zdedil po svojich predkoch, ale prejavili sa až v dospelosti. Miloš Rác inklinoval skôr k technickému zameraniu, absolvoval stredné odborné učilište strojárske. Na vojenčine bol v Prahe, kde mal kamaráta, ktorý reštauroval staré budovy. Raz Miloša zavolal, aby mu išiel pomôcť. Práve opravoval ozdobu, hlavu leva na nejakej historickej budove.

„On musel narýchlo niekam odísť, a ja som to zaňho dokončil. Predtým som videl, ako to robil, a tak som tomu levovi dorobil kúsok nosa, čo mal odbitý. Keď sa kamarát vrátil, bol veľmi prekvapený, že je to perfektné. Nejako to vo mne zostalo. Nikdy by som nepovedal, že sa k tomu vrátim po viac ako dvadsiatich rokoch,“ vraví Miloš Rác.

Socha, ktorú umelec vyrobil vo svojej garáži. Foto: MTVstudio
8-briezdenie2-3x Socha, ktorú umelec vyrobil vo svojej garáži.

V Považskej Bystrici si otvoril malú ručnú umyváreň áut, v nej aj sám robil. Potom utrpel úraz, má problémy s chrbticou, musel sa poobzerať po inej práci. Aj to bolo dôvodom, prečo začal vo svojej garáži modelovať z hliny postavičky. A každý úspech mu dodal elánu. Elán vôbec bol jeho životným sprievodcom, táto hudobná skupina mu učarovala. Vraví, že piesne od Elánu boli dôvodom, prečo sa naučil hrať na gitare. A vysníval si, že Jožovi Rážovi urobí sochu a osobne mu ju pôjde odovzdať.

„Sám som tomu neveril, že sa mi to podarí splniť, ale na moje veľké prekvapenie sa to všetko aj stalo. Jožo Ráž má moju sochu vo svojej kancelárii, bol veľmi rád. Spravil som ho v jeho typickej póze, s gitarou a bundou prehodenou cez plece, v šiltovke a okuliaroch. Je to poďakovanie Elánu a Jožovi Rážovi, že nás ako mladých dokázal nadchnúť a vďaka tomu sme ľahšie prešli životom,“ pokračuje Miloš Rác.

Priznáva, že na tejto soche veľa pracoval. Je vysoká asi 60 cm a chcel ju prepracovať do detailov. To bolo jeho obdobie realizmu. V súčasnosti tvorí hlavne abstraktné figúry a maľuje abstraktné obrazy. Vraví, že je to o pocitoch a diela sú výsledkom momentálneho nápadu a momentálnej nálady. Veľakrát sa mu vraj stalo, že maľoval, aj keď mal zlú náladu alebo sa niekam náhlil, a na obraze to bolo potom vidieť. Obrazy pôsobia ako náhodné maľovanie, ale ľudia vedia v nich odhaliť množstvo vecí. Precítiť taký obraz je niečo podobné, ako čítať autorove myšlienky, len musíte byť naladení na jednej vlnovej dĺžke.

Osloví aj viedenských milovníkov umenia?

Miloš Rác momentálne vystavuje svoje obrazy a sochy v Žiline. V novom roku by mal mať výstavu opäť v považskobys­trickej Mg Art galérii. Tieto nové obrazy sú veselé, farebné. Zrejme ich robil vtedy, keď mal dobrú náladu…

Svoj sen o originálnom poďakovaní Elánu si splnil. Teraz má insitný umelec z Považskej Bystrice pred sebou oveľa väčší sen. Chcel by svoje diela vystavovať vo Viedni. A robí všetko pre to, aby si svoj sen splnil.

„Po Vianociach by som chcel ísť s kamarátom do Rakúska a ponúknuť jednej malej súkromnej galérii vo Viedni moje obrazy a sochy. To záleží aj na tom, či sa mi podarí zohnať nejakého sponzora, ktorý by chcel tomuto umeniu napomôcť. Nemôžem sa uchádzať o výstavu v nejakej veľkej galérii, lebo je to finančne naozaj veľmi náročné. Tam to funguje úplne inak ako u nás. Tam musíte zaplatiť dopredu, bez ohľadu na to, či predáte, alebo nepredáte. U nás zaplatíte až potom, keď predáte,“ vysvetľuje Miloš Rác.

Zdôrazňuje, že to robí preto, lebo chce zvýrazniť rómsku kultúru. „Ukazovať Rómov v dobrom svetle a presvedčiť ostatných, že aj my sa dokážeme presadiť a robiť aj inú kultúru, ako sú len tance, hudba a spev. To je Rómom dané, je to síce krásne, ale ľudia by chceli vidieť aj niečo iné,“ vraví.

Jedno z diel Miloša Ráca. Foto: Archív Miloša Ráca
Miloš Rác Jedno z diel Miloša Ráca.

Jeho výprava do sveta abstrakcie je ojedinelá. V našich zemepisných šírkach nie je vôbec bežné, že Róm robí abstraktné umenie. Miloš Rác márne hľadá na Slovensku alebo aj v Čechách iného Róma, s ktorým by sa mohol porozprávať o tvorbe abstraktných umeleckých diel, zatiaľ vraj nenašiel ani jedného, ktorý by sa tomu venoval. Rómskemu naturelu nie je blízka abstrakcia, ale skôr realizmus. Keď Rómovia niečo maľujú alebo inak umelecky stvárňujú, sú to výjavy zo života, tak spočiatku tvoril aj Miloš Rác. Ale teraz je niekde inde. Očarila ho tvorba švajčiarskeho sochára Alberta Giacomettiho a nemeckého maliara Gerharda Richtera.

Sochy tvorí z hliny. Je to špeciálna hlina, ktorá sa nemusí vypaľovať, na vzduchu stvrdne ako kameň. Potom ju patinuje. Obrazy maľuje na plátno väčšinou olejovými farbami, ale využíva aj akrylové. To sú všetko drahé materiály. Miloš Rác je optimista, ale napriek doterajšej raketovej umeleckej kariére sa na svoju ďalšiu tvorbu díva s obavami. Býva v jednoizbovom byte, kde na niečo také nie je miesto, a garáž je len provizórium.

„Ak nenájdem sponzorov, pochybujem, že budem môcť takýmto tempom pokračovať. Je to finančne veľmi náročné a ja po úraze už nemôžem pracovať ako predtým,“ povedal Rác.

Ocenenie Roma Spirit

Projekt Roma Spirit je zameraný na podporu všetkých, ktorí sa podieľajú na zlepšení situácie, sociálnych podmienok a postavenia Rómov v našej krajine. Organizátorom tohto projektu je mimovládna organizácia ACEC, Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu. Na jeseň 2016 udeľovali tieto ocenenia v 8. ročníku Roma Spirit.

Ľudia aj inštitúcie môžu získať verejné ocenenie Roma Spirit za rôzne aktivity, ktoré podporujú integráciu Rómov a prinášajú efektívne riešenia problémov rómskej komunity. Má byť symbolom spolupráce medzi Rómami a Nerómami. Projekt by mal smerovať k zmene zaužívaných stereotypov a predsudkov voči Rómom, podporiť pozitívny obraz Rómov a rómskej kultúry.

V uplynulom ročníku udeľovali ocenenie Roma Sprit v siedmich kategóriách. Mohli ho získať mimovládne organizácie, spoločnosti a zamestnávatelia, obce a mestá, osobnosti, médiá, jednotlivci alebo organizácie činné v oblasti kultúry a samostatnou kategóriou bol aj čin roka.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #sochár #maliar #umelec #Miloš Rác