Talent z nej urobil miliardárku. Bude z Taylor Swift aj prezidentka USA?

Kto mal najlepší rok 2023? Horúcou favoritkou je americká speváčka Taylor Swift. Vlani sa z nej stala najmä vďaka hudbe miliardárka a zároveň ju magazín Time označil za osobnosť roka. V čom spočíva jej úspech? Má Taylor Swift aj ambície mimo hudby? "Je to brilantná žena, ktorá má jasné názory, a myslím si, že v politike by mohla byť efektívna,“ povedal na adresu speváčky Toby Koenigsberg z Oregonskej univerzity, ktorý sa zaoberá vplyvom populárnej hudby na spoločnosť.

06.01.2024 06:00
Taylor Swift Foto: ,
Premiéra filmu Taylor Swift: The Eras Tour, ktorý zarobil 250 miliónov dolárov.
debata

Počúvate hudbu od Taylor Swift?

Som jej fanúšikom už dlhý čas. Oceňujem jej spevácke, textárske i producentské schopnosti. Teda to, akou je Taylor Swift umelkyňou v priemysle populárnej hudby. Takže, áno, určite som jej fanúšikom.

Taylor Swift v roku 2020 podporila za prezidenta Joea Bidena
Video
Zdroj: Twitter Taylor Swift

Ako je vaša obľúbená pieseň či album?

Najradšej mám asi album Folklore. Pravdepodobne sa na tom zhodne väčšina kritikov. Je to skutočne výnimočný album, na ktorom Taylor Swift urobila žánrový posun k indie folku. Okrem toho vznikol za neobvyklých okolností hneď na začiatku covidových lockdownov. Taylor Swift na ňom robila z izolácie a pri tvorbe na diaľku spolupracovala s novými ľuďmi. Album nahrali za tri či štyri mesiace a vyšiel v júli 2020, keď bolo veľa ľudí v karanténe. Preto ho mnohí hneď označili za dielo, ktoré je esenciou lockdownu. Je to skutočne výnimočný album. Väčšina kritikov ho pokladá za to najlepšie, čo Taylor Swift vytvorila, a ja sa k tomuto názoru pridávam.

Vy ste džezmenom a tiež vydávate albumy. Ako by ste charakterizovali hudbu Taylor Swift? Je populárnejšia než kedykoľvek predtým, hoci mení žánre od country cez pop až k už spomenutému indie folku. Napriek tomu sa asi dá povedať, že keď počúvate jej hudbu, viete, že je to Taylor Swift. Ako je možné, že jej to funguje?

Taylor Swift je svojím spôsobom naozaj výnimočná. Pre umelca nie je jednoduché zmeniť žáner a zároveň si zachovať vlastný hudobný výraz a identitu, aby to nevyzeralo tak, že do istej miery stratil svoj hlas. Taylor Swift to skutočne dobre zvláda. Vie, ako zachovať charakteristiku svojej hudby, ktorú jej ľudia pripisujú. Napríklad dokáže písať piesne, ktoré sú chytľavé a poslucháči sa nimi vedia stotožniť. A platí to i vtedy, keď Taylor Swift zmení štýl. Výsledný produkt potom znie veľmi dobre. Myslím si, že je to ukážka jej hudobnej virtuozity. Dokáže to robiť pravidelne a zvládla to už viac ráz. Taylor Swift prešla z country na pop a potom na indie folk. Napriek zmenám žánrov si však vie zachovať hudobný výraz a umenie písať texty.

Keď sa bude diskutovať o Taylor Swift o 50 rokov, bude sa spomínať medzi najdôležitejšími postavami populárnej hudby?

Je veľmi zložité sa na to pozrieť z takejto historickej perspektívy, keďže sa rozprávame o niečom, čo sa stále vyvíja. Povedal by som však, že v budúcnosti sa bude o Taylor Swift hovoriť ako o hudobnej virtuózke, ktorá dekády po sebe vedela skladať piesne a písať texty na veľmi vysokej úrovni. Už teraz to robí 17 rokov, čo je skutočne úžasné. Určite sa bude pripomínať jej komerčný úspech. Zažívame swiftmániu. Historicky je to niečo, čo sme videli pri Beatles či Michaelovi Jacksonovi. Takéto reakcie fanúšikov sa v minulosti dali prakticky spočítať na prstoch jednej ruky. Takže už pre tieto veci sa o Taylor Swift bude v budúcnosti hovoriť. Čo sa však týka jej príspevku k rozvoju hudby, ešte si nie som istý, v akej súvislosti sa o nej bude diskutovať. Je to fenomenálna hudobníčka, ktorá robí skvelú muziku, ale v zásade sa pohybuje v rámci toho, čo už bolo vytvorené. Taylor Swift nevymyslela country ani pop či indie folk. Áno, pracuje s rôznymi žánrami, ale v populárnej hudbe sú inovátori, ktorí vytvorili niečo nové. V tomto zmysle stále hovoríme o Beatles. Zatiaľ mi nie je jasné, či sa takto niekedy bude debatovať o Taylor Swift. Teda ako o veľkej inovátorke, ktorá do nejakej miery zmenila smerovanie hudby a vytvorila nové formy a žánre. Neviem, či sa o nej bude takto hovoriť.

Magazín Time vo svojej tradičnej ankete vybral Taylor Swift za osobnosť roka 2023. Zaslúži si to?

Ťažko to dokážem posúdiť. Nezamýšľal som sa nad všetkými faktormi, ktoré sa týkajú toho, že niekoho označia za osobnosť roka. Veď konkurenciou sú všetci ľudia na svete. Myslím si však, že ako kultúrna osobnosť si to Taylor Swift zaslúži. Z historického hľadiska je v hudobnom priemysle len zopár ľudí, ktorí dosiahli také úspechy ako ona. Je to skutočne výnimočné, a to sa pozerám na dejiny populárnej hudby od 60. rokov minulého storočia či ešte dlhšie. Takže sa dá argumentovať, že Taylor Swift je v dnešnej dobe výnimočná, a je možné na to nájsť dobré dôvody. No, ako som povedal, vzhľadom na to, koľko sa toho vo svete deje, je konkurencia pri takomto ocenení obrovská. Neviem, ako sa robia takého rozhodnutia, ale musí to byť zložité.

Na tom, že ju vybrali za osobnosť roka, sa určite podieľal aj fenomenálny úspech jej momentálneho koncertného turné Eras Tour, ktoré už zarobilo viac ako miliardu dolárov a film o ňom ďalších 250 miliónov. Okrem toho v jarnom semestri bude literárna kritička a profesorka Harvardovej univerzity Stephanie Burtová učiť predmet Taylor Swift a jej svet. Podľa denníka New York Times sa naň prihlásilo už takmer 300 študentov. Vy ste tiež akademik. Mali by sa na univerzitách vyučovať predmety, ktoré sa týkajú Taylor Swift?

Jednoznačne áno. Na univerzitách vyučujeme predmety, ktoré sú dôležité a podstatné a ktoré niečo pre študentov znamenajú. Keď sa zameriame na Taylor Swift, hovoríme o niekom, kto je významný pre kultúru. Najmä študenti hudby sa môžu niečo naučiť o jej úspechoch a schopnostiach. Preto sa dá povedať, že sú dobré dôvody na to, aby sme sa na univerzitách venovali Taylor Swift. Keď študujete populárnu hudbu, chcete v nej byť aj úspešný. Preto by ste sa určite mali zaoberať niekým, kto to dokázal, kto sa vo svojej práci dostal na absolútny vrchol. Taylor Swift predstavuje kultúrny fenomén a študenti hudby sa z jej úspechov môžu niečo naučiť.

Keby ste teda vy o nej pripravovali predmet, ktorý by ste vyučovali, na čo by ste sa zamerali?

Záviselo by to aj od toho, pre akých študentov by bol určený. Ak by to bola trieda zameraná na texty, pozreli by sme sa na to, akú hudobnú štruktúru majú melódie piesní Taylor Swift a aký je ich obsah. Keby sme chceli speváčku preskúmať viac z hľadiska kultúrnych štúdií, asi by si každý profesor našiel niečo iné, čomu by sa mohol v tejto súvislosti venovať. Ja by som sa asi zameral na to, ako je možné, že má taký široký kultúrny záber.

Prečo je to tak?

Sú na to rôzne dôvody, ale je skutočne dobré uvedomiť si, že Taylor Swift má obdivuhodne veľkú fanúšikovskú základňu. Tá je zdrojom jej miliardového turné a rekordných predajov albumov. Keď sa skúsime pozrieť na to, ako sa Taylor Swift podarilo vytvoriť si takúto armádu fanúšikov, tak vidíme, že to dokázala i pre už spomenuté zmeny žánrov. Ľudia ju počúvali, keď robila country. Keď prešla na pop, títo fanúšikovia pri nej zostali a získala ďalších. A to sa udialo i pri prechode na indie folk. Taylor Swift je v hudobnom priemysle už 17 rokov a má generácie fanúšikov. Počúvajú ju tí, ktorí mali dvadsať, keď v roku 2006 vyšiel jej prvý album, a zároveň má fanúšikov, ktorí sú teraz tínedžermi. Naozaj stojí za to skúmať, ako s ňou títo ľudia prechádzajú žánrami a ako z nich vytvorila monolit, ktorý funguje ako akási „skupina Taylor Swift“. Na tieto veci by som sa zameral, keby som vytváral predmet viac z hľadiska kultúrnych štúdií. Fanúšikovská základňa totiž tvorí podstatnú časť úspechu Taylor Swift.

Privádza ma to k otázke, ktorá súvisí s tým, čo povedal Drew Nobile, váš kolega vyučujúci na univerzite hudobnú teóriu. Porovnal Taylor Swift a Beyoncé s tým, že podľa neho by Američania mali väčší problém vnímať černošku ako ústrednú kultúrnu osobnosť. Súhlasíte?

Áno, je to môj kolega a povedal to, ale ešte som sa tým príliš nezaoberal. Musím nad tým viac porozmýšľať, takže vám teraz na to len ťažko odpoviem. Beyoncé je však tiež megahviezda a z historického hľadiska boli na vrchole hudobného priemyslu aj černošskí umelci. Príkladom je Michael Jackson.

Speváčka Taylor Swift na Grammy vo februári 2023.
Speváčka Taylor Swift si prevzala cenu...
+15Speváčka Taylor Swift v šatách Roberto Cavalli.

Taylor Swift a jej skutočné či údajné ľúbostné vzťahy sú stálym objektom médií v USA. Momentálne Amerika rieši to, že tvorí pár s hráčom amerického futbalu Travisom Kelceom. Zaujímavé je, že tieto vzťahové veci sa odrážajú v textoch jej piesní. Myslíte si, že je to spôsob, akým Taylor Swift bojuje s tým, ako sú Spojené štáty, ale nielen tie, neraz až posadnuté kultúrou celebrít? Alebo si ju aspoň čiastočne osvojila?

Určite si kultúru celebrít do istej miery aj osvojila. Ľudia sa zaujímajú o osobný život Taylor Swift, s kým chodí a podobne. Platí to pre všetky celebrity. Ona sa tomu až tak nebráni, veď o tom píše vo svojich textoch a spieva o tom. Na druhej strane je to niečo, čo umelci v populárnej hudbe robia. Zameriavajú sa na veci, ktoré pre nich majú zmysel. A je niečo dôležitejšie ako naše vzťahy? Takže Taylor Swift o nich možno svetu ani nechce povedať, ale ako umelkyňa to robí. Vyjadruje svoje emócie, ale jej nie práve ideálne vzťahy s médiami sa tiež niekedy odrážajú v jej textoch. Nedá sa povedať, že by Taylor Swift vyslovene odmietala verejnú pozornosť, ale niekedy sa jej bráni. Takže je to asi kombinácia vecí, ktoré ste spomenuli. Taylor Swift nemá problém verejne sa prezentovať, ale nie vždy sa jej páči, čo o nej povedia médiá.

Taylor Swift v roku 2020 podporila za prezidenta demokrata Joea Bidena a dlhodobo pomáha organizácii Vote.org, ktorá sa zameriava na registráciu voličov. Mohla by mať vlastné politické ambície?

Samozrejme, môžeme o tom len špekulovať. Jedna vec je však veľmi zaujímavá. Z toho, čo o Taylor Swift vieme, to vyzerá tak, že sa sústreďuje prakticky len na hudbu. Magazín Forbes a agentúra Bloomberg ju vyhlásili za miliardárku. Podotkli však i to, že jej finančný úspech je nezvyčajný, lebo je takmer výlučne založený na jej hudobných úspechoch. Umelci sa stávajú miliardármi väčšinou cez iné komerčné aktivity ako predaj módy, alkoholu či niečoho podobného. Taylor Swift je preto neobvyklá. Naznačuje to však i to, že sa o dianie mimo hudby až tak veľmi nezaujíma a že sa teda neplánuje uchádzať o volenú funkciu. Je to však brilantná žena, ktorá má jasné názory, a myslím si, že v politike by mohla byť efektívna. Vyzerá to ale tak, že chce v prvom rade robiť hudbu a že v tom tom bude pokračovať.

Takže z Taylor Swift nebude americká prezidentka?

Asi nie.

Vyhrala by, keby sa uchádzala o Biely dom?

Myslím si, že by mohla zvíťaziť.

Taylor Swift (34)

Narodila sa 13. decembra 1989 vo West Reading v štáte Pensylvánia.

Prvý album s názvom Taylor Swift jej vyšiel v rolu 2006.

Vydala desať štúdiových albumov, zatiaľ posledným je Midnights z roku 2022.

Jej súčasné koncertné turné Eras Tour už zarobilo viac ako miliardu dolárov.

Film Taylor Swift: The Eras Tour zarobil viac ako 250 miliónov dolárov.

Vlani ju magazín Forbes a agentúra Bloomerg zaradili na zoznam miliardárov.

Za osobnosť roka 2023 ju vyhlásil magazín Time.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #osobnosť roka #Taylor Swfit #americká politika