Nastal čas brániť sa kreténom

Tendencia zaobchádzať s ľuďmi ako s odpadom sa v posledných rokoch neskutočne rozmáha, tvrdí Robert I. Sutton, profesor organizačnej psychológie na Stanfordovej univerzite. A boli by ste prekvapení, čo všetko sú ľudia ochotní tolerovať, dodáva. Sutton je seriózny vedec pôsobiaci na jednej z najvýznamnejších biznis škôl v USA, no najväčší úspech a záujem vyvolal svojimi štúdiami ľudí, ktorí sa k svojim blížnym správajú hrubo. Zaoberá sa nimi už dlhé roky a svoje zistenia zhrnul do najnovšej knihy nazvanej Ako prežiť kreténov.

01.05.2020 06:00
kreten Foto:
Hrubo sa správajúci hlupáci na pracoviskách spôsobujú hospodárske škody a ničia aj zdravie svojich kolegov.
debata (41)

Úbohý profesor Sutton! Vôbec netušil, čo spustí, keď v roku 2007 napísal knihu The No Asshole Rule – čo by sa do slovenčiny dalo voľne preložiť ako Kreténom vstup zakázaný. Myslel si, že záležitosť s kreténmi bude len taký krátky úlet a približne do roka a do dňa sa vráti k svojej práci, ktorej ťažiskom je leadership, inovácie a organizačné zmeny.

Kniha Ako prežiť kreténov a ako sa nestať... Foto: Lindeni
thumbnail 0022262928 LINDENI AKO PREZIT 2 VELKE-1 Kniha Ako prežiť kreténov a ako sa nestať jedným z nich od prof. Roberta I. Suttona vyšla vo vydavateľstve Lindeni.

Lenže jeho útla knižočka udrela na citlivú strunu. Podľa Suttonových slov mu niekoľko rokov trvalo, kým sa zmieril s tým, že nech už napíše v živote čokoľvek, už navždy bude známy hlavne ako „ten chlapík s kreténmi“. Jeho knihu si kúpilo asi 800 000 čitateľov v USA a ďalších krajinách, čo je oveľa viac ako všetkých Suttonových ostatných kníh. Takže dodnes k nemu prúdia maily čitateľov a otázky novinárov, ľudia ho kontaktujú na sociálnych sieťach…

A všetkých, čo ho kontaktujú – študentov, kolegov, priateľov, nepriateľov, príbuzných aj celkom cudzích ľudí – spája pocit, že žijú v obkľúčení hlupákov, kvôli ktorým si pripadajú ako odpad.

Týka sa to rovnako pokladníkov, sestier a doktorov z nemocníc, letušiek a stevardov, šoférov Uberu aj vodičov metra, dokonca aj príslušníkov americkej námornej pechoty v Afganistane, ako aj väzenského dozorcu z Texasu, katolíckych kňazov aj židovských kantorov, právnikov aj výkonných riaditeľov. Suttona s otázkami o kreténoch kontaktoval nielen osobne chirurg v New Yorku, ale cez Skype aj vysokoškolskí študenti z istej francúzskej univerzity, pýtal sa ho na nich aj jeho holič Woody a dokonca aj Suttonova vlastná matka.

O tom všetkom sa možno dočítať v Suttonovej knihe Ako prežiť kreténov, ktorá v slovenskom preklade Martiny Antošovej práve vyšla vo vydavateľstve Lindeni.

Prečo nebyť ako Steve Jobs

Hoci niektorí začínajúci podnikatelia sa obávajú, že nedopadnú dobre, keď sa nesprávajú k ľuďom tak zle, ako v začiatkoch kariéry Steve Jobs, profesor Sutton ich presvedčuje o opaku. Existuje vraj dlhý zoznam víťazov, ktorí uspeli aj so slušným správaním: napríklad výkonný riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook, výkonný riaditeľ Netflixu Reed Hastings, investičná hviezda Warren Buffett, zosnulý herec a komik Robin Williams či kuchárska celebrita Anthony Bourdain.

Ten začínajúci podnikateľ, ktorý si v roku 2010 hrýzol nechty, pretože dosť nekričal, nebol dosť arogantný a sebecký, podľa Suttona o päť rokov vôbec neskončil ako kretén, ale ako miliardár a jeho firma vraj má vyše tisíc zamestnancov. Škoda, že profesor nechce prezradiť jeho meno.

Zakladateľ firmy Pixar Ed Catmull, ktorý 25 rokov úzko spolupracoval s Jobsom, však Suttonovi otvoril oči. Jobs sa v počiatkoch svojej kariéry správal strašne a jeho zlá povesť bola zaslúžená, ale zmenil sa k lepšiemu po svojom „vyhadzove“ z firmy Apple a po tom, čo zažil mnoho nezdarov vo svojej počítačovej firme NeXT a v prvých rokoch Pixaru. Až keď Jobs začal viac vnímať druhých a viac im načúval, stal sa z neho lepší šéf.

Steve Jobs Foto: SHUTTERSTOCK
steve jobs Steve Jobs

Istý inžinier prežil 15 tvrdých rokov vo firme Steva Jobsa. Tajomstvo úspechu: držať sa od Jobsa čo najďalej. Nechodiť s ním vo výťahu, ak nechcel byť podrobený výsluchu alebo dostať úlohu, na ktorej bude celé mesiace pracovať neskoro do noci. Čím bližšie ste pri Jobsovi boli, tým väčšia bola pravdepodobnosť, že sa vám stane niečo zlé. Ale aj Jobs vraj na staré kolená trochu zmäkol.

Nejde len o nepríjemnú atmosféru, ktorú kreténi vyvolávajú. Sutton spomína stovky experimentov, ktoré ukazujú, že stretnutia s hrubými ľuďmi, ktorí ostatných zhadzujú a urážajú, narúšajú výkonnosť ostatných vrátane ich rozhodovacích schopností. Znižujú kreativitu, ochotu ostávať v práci dlhšie a pracovať viac, pomáhať spolupracovníkom.

V rámci jedného experimentu napríklad prišiel americký expert na zdravotníctvo na jednotku intenzívnej starostlivosti pre novorodencov v Izraeli. Nepríjemný Američan sa urážlivo vyjadroval o kvalifikácii a inteligencii izraelských doktorov a sestier, tvrdil, že „kvalitu zdravotníctva v Izraeli si teda predstavoval celkom inak“ a že tento personál by na jeho americkom oddelení „nevydržal ani týždeň“.

Ukázalo sa, že zhadzovaní doktori a sestry podávali oveľa horšie výkony v porovnaní s kontrolnou skupinou a dokonca aj horšie stanovovali diagnózy. Sutton uzatvára: americký kretén otriasol izraelskými pracovníkmi tak, že narušil ich schopnosť ošetrovať choré deti.

Podobný výskum v Holandsku zistil, že doktori robia oveľa viac chýb, keď majú diagnostikovať náročných a agresívnych pacientov, ktorí spochybňujú ich schopnosti, v porovnaní s diagnostikovaním slušných pacientov.

Hnusné správanie je nákazlivé

Varovne znie zistenie, že hrubé správanie ako agresivita hlučných, neznesiteľných pasažierov v lietadlách, urážajúcich personál, agresívne správanie šoférov na cestách či agresívnych chodcov – je nákazlivé. Môže vraj narušiť duševné a fyzické zdravie obetí na celé dni a týždne.

Šikanované deti majú horšie výsledky v škole, duševné aj telesné problémy, ako dospelí ľudia majú častejšie problémy s kriminalitou, finančné ťažkosti, depresiu alebo sú silne závislí od cigariet.

Robotníci na montážnej linke reagujú na slovné urážky emocionálnym odpojením sa a nižšou produktivitou. Zdravotné sestry šikanované služobne staršími sestrami a doktormi sa v práci nesnažia a sú menej empatické voči pacientom.

Navyše štúdia z roku 2012 ukázala, že urážlivo sa správajúci pracovníci na vyšších pozíciách mali sklon vyberať si alebo vychovávať rovnako chrapúnskych vedúcich tímov. Tí zasa rozdúchavali deštruktívne konflikty vo svojich tímoch, čím klesala celková kreativita členov tímu. Takže zoznam problémov, ktoré páchajú kreténi na pracovisku, je dlhý: nižšia miera dôvery, motivácie, inovatívnosti, zvýšená chybovosť, krádeže, absencie, vypovedanie poslušnosti…

V roku 2006 podľa profesora Bennetta Teppera z Ohijskej štátnej univerzity stála hrubosť nadriadených voči zamestnancom americké korporácie ročne 23,8 miliardy dolárov – a podľa Suttona sú dnešné škody oveľa vyššie. Hlupáci na pracoviskách ničia aj zdravie kolegov – vyvolávajú u nich úzkosti, depresie, problémy so spánkom či vysoký krvný tlak a tiež zhoršujú ich vzťahy s rodinnými príslušníkmi.

Dlhoročné štúdie v Európe vraj ukazujú, že ak máte šéfa kreténa, zvyšuje to u vás riziko srdcového ochorenia a predčasnej smrti.

Obranné triky

Kreténov existuje veľa typov, takže podľa Suttona neexistuje jediná stratégia, ktorá by zaberala na každého hlupáka. Najprv treba kreténa vyhodnotiť, na čo Sutton ponúka šesť diagnostických otázok.

Ako spoznať kreténa

1. Máte pocit, že s vami údajný kretén zaobchádza ako s handrou? Cítite sa po stretnutí s ním zle, ponížene, stratíte úctu a energiu? Ak áno, pripravte si plán prežitia.

2. Ako dlho tá hrôza trvá? Ak je to krátka epizóda, možno sa s tým vyrovnáte, ale pozor, ak je to dennodenne. Philip Smith, sociológ z Yaleovej univerzity, zistil, že aj epizódy, ktoré trvajú pár sekúnd, ako keď do vás niekto vrazí v nákupnom centre alebo keď vám iný šofér ukradne pred nosom parkovacie miesto a ešte vám aj ukáže prostredník, môžu na zasiahnutých pôsobiť celé týždne alebo mesiace.

3. Máte do činenia s dočasným alebo „certifikovaným“ kreténom? Dočasný kretén má šancu zmeniť sa, certifikovaný kretén je však taký stále a kompletne.

4. Je to otázka jednotlivca alebo ide o systémovú chybu? Ak žijete v Kreténove, máte menej prípadných spojencov.

5. Do akej miery máte na kreténa páky?

6. Do akej miery naozaj trpíte? To, čo jednému neprekáža, druhého privádza do šialenstva.

Niekedy je lepšie odísť, lebo inde má človek lepšie možnosti. Inokedy stačí dokonca iba menšia zmena – dostať sa do iného tímu či oddelenia a tým sa vyhnúť toxickým ľuďom.

Trollov a iných kreténov na webe je podľa Suttona najlepšie ignorovať alebo blokovať.

A nepríjemných klientov je niekedy najlepšie sa zbaviť – ako keď šéf novozélandských aerolínií Rob Fyfe jednému protivnému bohatému klientovi, ktorý na jeho zamestnancov kričal a nadával im, napísal list, že si v ich spoločnosti už nikdy nebude môcť kúpiť letenku. Kópiu listu s menom nepríjemného klienta dal na firemný intranet, aby ju všetci zamestnanci mali na očiach.

Keď už s kreténom musíte byť, minimalizujte kontakt: ak môžete vyexpedovať miestneho kreténa do inej budovy alebo ho odsunúť hoci len päť až desať metrov ďalej, môžete znížiť svoje utrpenie. Organizujte si schôdzky a buďte menej času v kancelárii. Vyhýbajte sa očnému kontaktu. Pokúste sa všetko spomaliť, donúťte ich, nech sa ONI zvíjajú a trpia a vychovajte si ich, nech sklapnú a čakajú – dajte si načas, kým odpoviete na nepríjemné správy či telefonáty.

Ďalšia rada znie: Buďte neviditeľný – ako líška, ktorej kožuch obelie, keď sneží, a potom zasa zhnedne, aby splynul s letnou tundrou. Teda nevírte hladinu a neupozorňujte kreténa na seba. Skúste si nájsť šéfa alebo niekoho, kto vás pred kreténmi bude chrániť a striedajte sa s kolegami, aby ste kreténovi boli vystavení všetci zhruba rovnako.

Sutton vo svojej zábavnej i poučnej knihe ponúka aj priehrštie mentálnych trikov, napríklad povzniesť sa nad to, zničiť kreténa láskavosťou, pozrieť sa na všetko s humorom – problémy sa vraj zmenšia, keď sa na nich človek pokúsi nájsť čosi smiešne. A keď nič proti kreténom nepomôže, treba sa brániť útokom. O tom však inokedy.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Steve Jobs #pracovisko #Ako prežiť kreténov #Robert I. Sutton #hrubosť