Najzachovalejšia lebka Tyrannosaura ide do miliónovej dražby

V aukčnej sieni Sotheby’s sa 9. decembra bude dražiť 76 miliónov rokov stará lebka Tyrannosaura rexa, jedna z najzachovalejších a najkompletnejších, akú sa kedy podarilo vykopať. Očakáva sa, že ju vydražia za 15 až 20 miliónov dolárov. Nazvali ju Maximus.

23.11.2022 12:51
Tyrannosaurus rex Foto:
Tyrannosaurus rex.
debata

Rozďavená papuľa obrovského dravca váži a meria toľko, čo urastený dospelý chlap, má vyše 90 kilogramov a takmer dva metre.

V kostiach je vidno dve veľké diery, ktoré môžu naznačovať, že Maximus zápasil s iným dinosaurom. Príčina jeho smrti však vedcom nie je známa.

Objaviteľa lebky ani súčasného majiteľa zástupcovia aukčnej siene Sotheby’s neu­vádzajú. Podľa nich je obrovským šťastím, že sa táto lebka zachovala až do dnešných čias, pretože počasie a erózia „zjedli“ zvyšok dinosaurej kostry.

„Zachovala si veľa z pôvodného tvaru a povrchových čŕt, dokonca aj tie najmenšie a najjemnejšie kosti ostali neporušené,“ cituje magazín Smithonian Henryho Galiana, konzultanta pre Sotheby’s. „Bez práce skúsených paleontológov, ktorí opatrne zozbierali a zakonzervovali túto lebku, by aj tá napokon zerodovala a bola by nenávratne stratená pre vedu.“

Aukcie dinosaurích fosílií sú však tŕňom v oku mnohých vedcov, ktorí namietajú, že tie najlepšie zachované artefakty končia v súkromných zbierkach, a nie v múzeách. A práve tým zostanú nenávratne stratené pre vedu. Predstavitelia aukčných siení súkromných zberateľov bránia – podľa nich sú rovnako vášnivými zástancami vedy, a preto svoje artefakty nakoniec sprístupňujú.

Aukcie však vyvolávajú ďalšie silné obavy. A to, že miliónové sumy, za aké sa dinosaurie ostatky predávajú na dražbách, len povzbudzujú ilegálne vykopávky.

Maximus sa našiel v Južnej Dakote v známej paleontologickej lokalite Hell Creek, kde sa podarilo vykopať viacero dobre zachovaných fosílií dinosaurov. Z tejto oblasti pochádza aj Sue, vôbec prvá kostra dinosaura, ktorá bola kedy predaná na aukcii. Bolo to v roku 1997 a konečná suma dosiahla 8,3 milióna dolárov. Z Hell Creek je aj Tyrannosaurus pomenovaný Stan, ktorého vydražili v aukčnej sieni Christie’s pred dvomi rokmi za rekordných 31,85 milióna. Maximova lebka však môže byť ešte väčším lákadlom. „Keď sa nad tým zamyslíte, ľuďom sa doma zmestí skôr lebka ako celý dinosaurus,“ cituje Smithonian Cassandru Hatton zo Sotheby’s.

V máji aukčná sieň Christie’s predala takmer kompletnú fosíliu dinosaura Deinonychus antirrhopus za 12,4 milióna, čo vysoko prekonalo očakávania – odhad bol, že sa predá „iba“ za 4 až 6 miliónov dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Christie's #dražby #Sotheby's #Tyrannosaurus rex #dinosaury #paleontológia