Pokračovanie článku: Aféry Milana Hodžu: politika, sex a peniaze

Milenky mali aj Masarykovci. Syn i otec

Do súkromia politikov a štátnikov nebolo kedysi vidieť. Verejnosť ani netušila, čo stvárajú za dverami svojich rezidencií. Šírili sa síce rôzne reči, ale nemal ich kto overiť. Médiá ešte nemali takú moc ako dnes a niektoré chúlostivé témy sa nepatrilo ventilovať ani v parlamente alebo na predvolebných zhromaždeniach. Až s odstupom času začali vychádzať na povrch niektoré skutočnosti, aby sa stali predmetom bádania historikov.

Milan Hodža nebol, samozrejme, jediným mužom vo vrcholnej československej politike, ktorý pestoval „nepatričné“ citové vzťahy.

Syn vtedajšieho prezidenta Jan Masaryk sa v decembri 1924 oženil s dcérou amerického podnikateľa Charlesa Cranea, ktorá sa pre neho rozviedla s otcom jej troch synov. Manželstvo skrachovalo po piatich rokoch. Na príčine boli zrejme aj Masarykove psychické problémy. Žene sa vraj v opitosti opakovane vyhrážal, že zabije ju aj seba.

Potom mal dlhodobé intímne vzťahy s americkou spisovateľkou, o 17 rokov mladšou Marciou Davenportovou. Keď sa v jeseni 1941 zoznámili, bola už tretíkrát vydatá. Neskôr sa rozviedla a s Masarykom sa mali vziať, ale plány zmarila jeho predčasná smrť.

Oldra Sedlmayerová. Foto: ARCHÍV
Oldra Sedlmayerová Oldra Sedlmayerová.

Donedávna sa takmer nič nevedelo o neskorej láske jeho otca, viacnásobného prezidenta Československa Tomáša G. Masaryka. V máji 1923 zomrela prezidentova americká manželka Charlotta, ktorá posledných päť rokov trpela chorobou srdca i ťažkými depresiami.

Masaryk sa už predtým zoznámil s Oldrou Sedlmayerovou, manželkou prednostu železničnej stanice v Tetčiciach pri Brne. Ich láska naplno rozkvitla až v júli 1928, keď prezident pozval pani prednostovú do Lán. Podrobne to približuje vo svojej knihe český historik Petr Zídek. Zachovala sa aj časť intímnej korešpondencie, v ktorej sa vtedy 78-ročný starý pán vyznával z citov k oveľa mladšej, 44-ročnej milenke.

„Pamätáš sa na naše prvé objatie v L?,“ písal jej v liste o tri roky neskôr. „Zaviedol som Ťa do vedľajšej izbičky a tam sme si ľahli do postele. Ale nemali sme prax…“

Tajne sa stretávali v pražskom hoteli Esplanade a potom osem dní prežili spolu v Topoľčiankach. Ale stretávali sa len vtedy, keď bola preč Masarykova dcéra Alica. Tej sa otcov vzťah vôbec nepozdával. Každý románik má však svoj začiatok i koniec. V auguste 1932 prezident nadviazal ďalší vzťah s istou sochárkou. A o dva roky ho postihla prvá mŕtvica. Bolo po záletoch.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Československo #aféra #Milan Hodža