Najmladšia držiteľka Nobelovej ceny, Malala Júsufzaiová, slávi 20. narodeniny

Bojovníčka za práva dievčat na vzdelanie z Pakistanu, Malala Júsufzaiová, sa pred tromi rokmi, vo veku sedemnástich rokov stala najmladšou držiteľkou Nobelovej ceny za mier v histórii.

12.07.2017 09:00
Malala Júsufzaiová Foto:
Malala Júsufzaiová získala Nobelovu cenu za mier ako najmladšia v histórii.
debata (1)

Okrem prestížnej ceny obdržala aj mnohé iné ocenenia, medzi ktoré patrí napríklad pakistanská Štátna cena mieru pre aktivistov mladších ako osemnásť rokov, Medzinárodná detská mierová cena nadácie The KidsRights Foundation, cena Anny Politkovskej, Cena Simone Beauvoirovej a Sacharova cena za slobodu myslenia, ktorú jej udelil Európsky parlament v roku 2013.

Osudná cesta zo školy

Už v septembri 2008 vystúpila ako jedenásťročná v pakistanskom klube pred tamojšími novinármi, kde kritizovala uzatvorenie dievčenských škôl Talibanom v jej rodnom údoli Svát.

Malaline zápisky o ťažkom živote miestnych žien a dievčat začal pravidelne uverejňovať portál BBC pod pseudonymom v prvej polovici roku 2009. V októbri 2012 sa však dievča stalo terčom útoku ozbrojencov z Talibanu. Postrelili ju do hlavy a krku, práve keď išla v autobuse zo školy. Po útoku ju museli previezť do Veľkej Británie, kde v nemocnici v Birminghame podstúpila sériu náročných operácií, medzi inými napríklad aj plastickú operáciu lebky a tváre.

Zranená Malala Júsufzaiová v Univerzitnej... Foto: SITA/AP, Uncredited
Malala Júsufzaiová Zranená Malala Júsufzaiová v Univerzitnej nemocnici v britskom Birminghame, kam ju previezli na liečenie po tom, ako ju nebezpečne postrelili príslušníci Talibanu, 19. október 2012.

Hneď ako sa uzdravila, tak sa zase vrhla do boja za práva detí na vzdelanie. V škole pokračovala v Birminghame, kde jej otec dostal prácu na pakistanskom konzuláte. V tomto období napísala aj knihu spomienok Som Malala. Tvrdí, že najlepším spôsobom boja proti terorizmu je vzdelávanie nasledujúcej generácie. „Teroristi sa boja vzdelanosti,“ tvrdí Malala, ktorej sa Taliban dodnes vyhráža smrťou.

Vzdelanie pre dievčatá po celom svete

V septembri 2013 v Birminghame slávnostne otvorila novú knižnicu. Jej meno nesie aj nadácia, ktorej cieľom je presadzovať vzdelanie pre dievčatá po celom svete. Svoje myšlienky mala možnosť prezentovať aj na pôde Organizácie spojených národov alebo summite dievčat v Londýne. Stretla sa aj s britskou královnou Alžbetou II. Počas rozhovoru s s bývalým americkým prezidentom Barackom Obamom sa nebála vyjadriť nesúhlas s používaním dronov pri bombardovaní Pakistanu.

Malale Júsufzaiovej vyšla kniha s názvom Ja som... Foto: SITA/AP, B.K. Bangash
Malala Júsufzaiová Malale Júsufzaiovej vyšla kniha s názvom Ja som Malala.

V roku 2015 v Libanone otvorila školu pre sýrske dievčatá, ktoré utiekli pred zúriacou vojnou. „Chcem slúžiť svojej krajine a mojím snom je, aby sa moja krajina stala rozvinutou, aby bolo vzdelanie dostupné každému dieťaťu,“ povedala Júsufzaiová pre BBC pri preberaní Nobelovej ceny. „Pokiaľ najviac poslúžim svojej krajine prostredníctvom politiky a tým, že sa stanem premiérkou, tak sa pre to určite rozhodnem,“ prehlásila Júsufzaiová

Meno má po hrdinke protikoloniálneho odboja

Malala Júsufzaiová sa narodila 12.júla 1997 v meste Mingora v oblasti Svát na severozápade Pakistanu. Jej rodičia sú sunnitskí moslimovia, Paštuni.

Meno Malala dostala po afganskej národnej hrdinke, ktorá viedla Paštunov proti britským kolonizátorom. Malala je druhou nositeľkou Nobelovej ceny z Pakistanu. K písaniu blogu ju inšpiroval aj otec, ktorý patrí tiež medzi propagátorov vzdelania a aj on čelí opakovaným vyhrážkam Talibanu. V Pakistane viedol miestnu súkromnú školu.

Časopis Time Malalu niekoľkokrát zaradil medzi najvplyvnejších ľudí na svete. V tomto roku získala aj kanadské čestné občianstvo. Taktiež tento rok v januári absolvovala príjímací pohovor na Oxfordskej univerzite. Chcela by študovať filozofiu, politológiu a ekonómiu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelová cena mieru #Malala Júsafzajová