Podľa inštrukcií z internetu nájdem adresu medzi rodinnými domčekmi v jednej z bratislavských štvrtí. Vítajú ma Richard a Karnrawee, Slovák a Thajčanka, so svojou malou dcérkou. Okrem mňa budú mať dnes štyroch ďalších hostí. Bude to medzinárodný – multikultúrny – večer, a nielen vďaka výbornému, autentickému thajskému jedlu, ktoré Karnrawee pripravila. (Pozor na čili, neprežeňte to s ním, ak sa k nej raz dáte pozvať, priviezla ho priamo zo severu Thajska a je naozaj ostré). Prídu Marta a jej syn Jeremiasz z Poľska, Talianka Josie a Miguel zo Spojených štátov s guatemalskými koreňmi.
Autentické Thajsko
Na stole postupne pristáva kao soi gai, kokosová polievka s kuracím mäsom a vaječnými rezancami, kao pad sapparod, thajská pražená ryža s ananásom, kešu orechmi, hrozienkami a krevetami, každá porcia zvlášť zapečená v polovici ananásu. A napokon dezert z lepkavej ryže a manga, ktorý si Karnrawee oproti pôvodnému thajskému receptu sama dotvorila. Ryžu zabalila do sladkej omelety, rolky nakrájala a poliala sviežou jogurtovou polevou. Kuchynský kút je hneď vedľa. Kto chce vedieť uvariť pravé thajské jedlá? Stačí sa pozerať, ako Karnrawee čaruje s varechou, a pýtať sa jej na detaily. Žiadne tajomstvá šéfkuchára. Rada sa s receptami podelí. Sú to rodinné recepty, ktoré varila aj jej mama a stará mama doma v severothajskom meste Chiang Mai.
Eataway rozbehli vlani na jar Marta a Mark Bradshawovci z poľského Krakova. Už predtým pracovali v cestovnom ruchu, hlavne na propagácii regiónu v tlači a on-line. Marta okrem toho rada varila, hlavne tradičné poľské jedlá. Variť ju naučila jej starká. Mama, síce profesionálna kuchárka, bývala po práci taká unavená, že doma na varenie nechcela ani len pomyslieť. Marta pre svoju rodinu dodnes najradšej varí „golabky“, poľskú klasiku, plnené kapustové listy.
Aj prvotná myšlienka Eataway bola venovať sa tradičnej regionálnej kuchyni. Reštaurácie väčšinou podávajú jej zdeformovanú podobu. Martu mrzelo, že návštevníci Krakova nemôžu ochutnať klasiku. A že nemôžu ani nadviazať nové priateľstvá. Na to je prostredie reštaurácie príliš neosobné. Čo tak pozvať ľudí k sebe domov? Hoci prídu ako cudzinci, odídu ako priatelia. Začala teda raz do týždňa variť regionálne špeciality a pozývať k sebe ľudí cez internet. Záujem bol obrovský. Hlavne medzi turistami. Postupne sa k nej pripojili ďalší Krakovčania a o pár týždňov neskôr aj Martina kórejská susedka Mira. Medzinárodný koncept eataway.com bol na svete. A Marta varí už minimálne dvakrát do týždňa: raz u seba doma a raz v tradičnom dome na dedine. Nadšene hostí cudzích ľudí. Už ani neráta fľaše vína a iné darčeky – najčastejšie, samozrejme, spojené s jedlom – ktoré od svojich hostí dostala. Sama ako obrovský fanúšik ochutnávania všetkého nového miluje návštevy reštaurácií v cudzích mestách. No oveľa viac je sedí domáce prostredie Eataway kuchárov.
Skutočný svet miestnych
Za rok aj niečo sa projekt Eataway rozrástol. Kuchárov, ku ktorým sa môžete pozvať na večeru – ale aj na raňajky, obed, brunch, dezert – nájdete prostredníctvom webstránky po celom svete. Každý varí niečo iné. Na cestách môžete ochutnať autentickú kuchyňu a doma zas zájsť na exotiku – bryndzové halušky varíme, samozrejme, najlepšie, čo sa o mexických či thajských jedlách povedať nedá.
Eataway navyše ponúka jedinečnú možnosť nahliadnuť do života bežných ľudí v cudzej krajine. Krajinu totiž nikde nespoznáte tak dobre ako u niekoho v obývačke. Centrum mesta? Turistické atrakcie? Tie o krajine vypovedajú pramálo. Skutočný svet miestnych je u nich doma. Ak vás pozvú na večeru, dozviete sa ich príbeh, ich tipy na zaujímavé miesta, ich postoje k rôznym otázkam. Večer u Karnrawee bol neskutočne príjemný, a nielen vďaka výbornému exotickému jedlu. Cez príbehy sa z nás stali priatelia. Karnrawee porozprávala, kde v Bratislave kupuje autentické thajské prísady a čerstvé exotické ovocie a ako po veľké chutné mango musela cestovať až do Viedne.
Počuli sme o tom, ako sa s Richardom spoznali, keď cestoval po Thajsku. Miguel a Richard zistili, že pracujú v tej istej spoločnosti. Karnrawee spomínala na Thajsko, Marta na Poľsko, Josie rozprávala o svojom živote v Taliansku, Poľsku a Bulharsku. Miguel, expert na sociálne médiá, rozdával rady, ako sa spropagovať medzi kuchármi na Eataway. Naokolo to voňalo dobrým jedlom a letnou nocou. Spoločnosť nám robila Karnraweeina a Richardova malá dcérka, ktorá behala po záhrade a potom sa hrala v rohu miestnosti. A presne to patrí ku každej návšteve cez projekt Eataway. Nie strnulá oficiálnosť reštaurácie, ale domáce prostredie a jeho osobitý príbeh.
On-line menu
Hosťom, ale aj kuchárom sa môže stať ktokoľvek. Živý web eataway.com s prepojením na sociálne siete funguje ako platforma pre obe strany. Kuchári prezentujú svoju ponuku a ohlasujú, kedy budú čo variť. Hostia si môžu vyhľadať ponuku jedál a objednať sa na určité menu. Pri profiloch kuchárov nájdu aj recenzie. Kuchári zas môžu pridávať fotky, videá, blogovať o jedle, varení, surovinách – čo sa aj deje, takže Eataway je okrem „párovania“ hostí a kuchárov aj inšpiráciou pre každého milovníka dobrého jedla. Ceny za menu sú vopred stanovené a platba prebehne pri rezervácii on-line.
Práve Miguel bol jeden z prvých kuchárov v Bratislave. Pred Slovenskom žil okrem USA aj v Mexiku, Guatemale, Kostarike a Španielsku a všade ochutnával a varil. Hovorí, že vždy rád ochutnával jedlá zo všetkých kútov sveta a do varenia aj jedenia sa zamiloval. Rád si vymýšľa vlastné recepty. Som si istá, že pravú guatemalskú kuchyňu v Bratislave nikde inde okrem jeho bytu neochutnáte.
Skrátka, projekt Eataway priniesol aj do Bratislavy autentickú exotiku. Na bryndzové halušky a kapustnicu sa zatiaľ môžete objednať k Veronike a Slávovi. Kto bude ďalší kuchár?