Čínska 'liečba' závislosti od internetu môže aj zabiť

Minulý týždeň zomrelo devätnásťročné dievča v čínskom rehabilitačnom stredisku pre tínedžerov závislých od internetu v provincii Che-nan.

24.06.2014 11:53
debata

Zomrela po tom čo ju dve hodiny kopali jej „inštruktori“, ktorí ju tak chceli disciplinárne potrestať za to, že sa nespýtala, či smie ísť na záchod. Pitva zistila, že zomrela na poškodenie lebky a mozgu, napísal internetový server Quartz.

Jej smrť je posledným príkladom toho, ako sa vymkli z rúk „výcvikové tábory“ vo vojenskom štýle, kde sa majú liečiť dospievajúci, ktorí v Číne prepadli závislosti od internetu. Tých, ktorí nedokážu svoju závislosť od siete kontrolovať, sú v krajine údajne milióny.

Tábory vo vojenskom štýle

Čína v roku 2008 zaradila internetovú závislosť medzi duševné poruchy. A rodičia odvtedy začali posielať svoje deti do táborov, ktoré sľubujú, že ich výcvikom a disciplínou vo vojenskom štýle vyliečia. Odhady, koľko existuje podobných táborov, z ktorých časť zamestnáva bývalých dôstojníkov čínskej armády, siahajú od 65 do 300 zariadení.

Tábor, v ktorom zomrela devätnásťročná dievčina – Zhengzhou Boqiang New Idea Life Training School – úrady uzavreli, kým sa prípad nevyšetrí. Na internetových stránkach tábor rodičom sľuboval: „Naším cieľom je prijať, rešpektovať a starať sa o stratené deti, pomôcť im stať sa zdravými, šťastnými, chytrými a tolerantnými, a priviesť celú rodinu na cestu šťastia a harmónie.“

Deti odrezané od sveta

Tí, ktorí tábor absolvovali, a tiež spolužiaci mŕtveho dievčaťa, však líčia iný príbeh. Ako trest za priestupky siahajúce od zle zloženej deky až po „neúctivý pohľad na učiteľa“ nútili inšpektori žiakov opakovane padať na zem na chrbát alebo tvár. Jeden zo sedemnásťročných zverencov povedal: „Nemohli sme sa spojiť s okolitým svetom. Aj našu poštu kontrolovali, aby sme o zariadení nenapísali niečo zlé.“

Keď do zariadenia prišla matka zabitého dievčaťa vyzdvihnúť si jej telo, hádzali na ňu ostatné deti kúsky papiera s napísanými telefónnymi číslami, aby zavolala ich rodičom a poprosila o ich záchranu.

Fyzické týranie a elektrošoky

Podľa správy čínskeho denníka Legal Evening News bolo v posledných rokoch zaznamenaných najmenej 12 prípadov fyzického týrania v týchto strediskách, z ktorých sedem sa skončilo smrťou. Bol medzi nimi aj dospievajúci chlapec, ktorého ubili na smrť v jednom z odvykacích táborov v roku 2009.

V tom istom roku muselo čínske ministerstvo zdravotníctva nariadiť nemocnici v provincii Šan-tung, aby prestala používať elektrické šoky na mladých pacientov trpiacich závislosťou od internetu. Nemocnica túto takzvanú liečbu použila na najmenej 3 000 pacientoch.

Často je sporná aj samotná definícia závislosti od internetu. Podľa niektorých odborníkov často rodičia vinia internet za celú škálu zložitých spoločenských problémov a ťažkostí so správaním, ktoré odstrihnutie od siete nevyrieši.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #internet #tábor #násilie #závislosť #tínedžeri