Srdcia kenských detí bijú aj vďaka našim zdravotníkom

Má význam pomáhať v rozvojových krajinách, keď vo vlastných máme dosť nevyriešených problémov? Kritici rozvojovej pomoci čoraz hlasnejšie kladú takúto otázku. Zdravotníctvo je nepochybne jednou z oblastí, kde to bude zmyslupné stále a Slovensko má čo ponúknuť.

24.12.2015 08:00
sestry, kardiocentrum, Nairobi Foto:
Zdravotné sestry Mirka Hargašová a Katka Galatova z Detského kardiocentra počas misie v nairobskej Mater hospital.
debata

Misia slovenských a českých kardiochirurgov a kardiológov do africkej Kene sa dá bez preháňania považovať za príklad ukážkovej rozvojovej spolupráce. Lekári už po štvrtýkrát vycestovali v osobnom voľne do Afriky, aby operovali deti s vrodenýmimi vadami srdca. „Celé to vzniklo v roku 2011 ako osobná iniciatíva niekoľkých lekárov.“ hovorí o začiatkoch misie lekárka Jiřina Kafková zo spolku Watoto. V Keni pôsobí už piaty rok a odborníkom zo Slovenska a Čiech pomohla s kontaktami na miestnu nemocnicu, v ktorej sa dajú ťažké prípady operovať.

Súkromná Mater hospital je známa najlepším kardiologickým a kardiochirur­gickým oddelením v krajine. Problém je, že ani v moderne vybavenej nemocnici miestni špecialisti nevedia operovať deti s najčastejšie sa vyskytujúcou vrodenou vadou srdca – fallotovou tetralógiou.

„V Keni sa chirurgovia venujú dospelej aj detskej kardiochirurgii súčasne, čo sú však úplne rozdielne odbory a bez skúseností sa nemôžu púšťať do komplexnejších zákrokov.“ vysvetľuje situáciu v Keni Jiřina Kafková. „Je to veľká škoda, že tu umierajú deti na srdcové vady, ktoré sa u nás bežne operujú. Vďaka zákroku dokážu potom mnohé tieto deti viesť plnohodnotný a zdravý život.“ dopĺňa kardiológ Viktor Tomek, ktorý sa v Keni počas misií zameriava na diagnostiku a učí to aj miestnych lekárov.

Odborné, ale aj ľudské kontakty

Tím desiatich slovenských a českých kardiochirurgov, kardiológov a zdravotníkov tento rok operoval v Keni šestnásť detí. Približne rovnaký počet pacientov mali aj pri každej predchádzajúcej misii. „Nie je to len o niekoľkých desiatkach zachránených detí s vážnou srdcovou vadou. Mňa oslovilo najmä to, že táto misia pomáha odborne.“ hovorí o svojej motivácii členka tímu, mladá zdravotná sestra Katarína Galatová z Detského kardiocentra v bratislavských Kramároch.

Katarína sa počas dvoch týždňov starala s kenskými kolegami o deti po operáciách srdca. O tom, že išlo o náročnú misiu svedčí aj to, že kardiochirurgovia operovali často až dve deti za deň. „Má význam týmto spôsobom vzdelávať miestnych kardiochirurgov, sálové sestry a personál, ktorý sa o pacientov stará po operáciách. My totiž nemôžeme pomôcť všetkým vážne chorým deťom v krajine. Naším cieľom je, aby to miestni lekári dokázali sami.“ objasňuje cieľ misií ich iniciátor, kardiochirurg z pražského Motola Roman Gebauer.

Kardiochirurgovia Roman Gebauer a Žaneta... Foto: Lucia Kiliánová
kardiochirurgovia, operácia Kardiochirurgovia Roman Gebauer a Žaneta Bandžuchová operujú vážne prípady fallotovej tetralógie. Kenskí lekári sledovali každý jeden  ich zákrok.

Pre pracovné záväzky si slovenskí a českí zdravotníci nemôžu dovoliť dlhšie pobyty. Náväznosť pri odovzdávaní svojich zručností a vedomostí sa snažia zabezpečiť tak, že misií sa zúčastňujú niekoľko rokov po sebe rovnakí ľudia. „Budujú si takto s kenskými lekármi a sestrami nielen odborné kontakty ale aj osobné, ktoré sú v tomto smere kľúčové.“ hovorí Jiřina Kafková.

Ponúkajú aj bezplatné vyšetrenia

Na operačnom stole pred pár dňami ležala aj trojročná Nelius. Dievčatko je jedným z detí s vážnou srdcovou vadou, ktoré v tomto roku stihli naši odborníci v Afrike operovať. Vybrali si ju zo skupiny asi 40 pacientov, ktoré vytipovala kenská nemocnica. Kritériom pri výbere malých pacientov bolo okrem zdravotného stavu aj ich sociálne zázemie. „Povedali nám, že deti pochádzajú z chudobných pomerov. Ich rodičia nedokážu zaplatiť operáciu v zahraničí a v Keni ich operovať nevedia.“ vysvetľuje kardiochirurg Roman Gebauer, ktorý niektorých svojich pacientov navštívil v ich domoch v slume Mukuru.

Trojročná Nelius s rodičmi vo svojom dome v... Foto: Lucia Kiliánová
pacientka, kardiológovia Trojročná Nelius s rodičmi vo svojom dome v slume Mukuru. Dievčatko je jedným zo 16-tich malých pacientov, ktorým tento rok pomohol tím českých a slovenských kardiológov a kardiochirurgov. 

Misie fungujú tak, že veľkú časť nákladov na operácie financuje nemocnica zo svojich charitatívnych programov a zbierok. Sumou, ktorú si môžu dovoliť, prispievajú aj rodiny malých pacientov. Tieto peniaze pokrývajú najmä výdavky za materiál, ktorý sa počas operácie spotrebuje. Zdravotníci zo Slovenska a Čiech zasa bezplatne ponúkajú odborné vyšetrenia, chirurgické zákroky a kvalitnú pooperačnú starostlivosť. Náklady na vycestovanie do Kene sa im zatiaľ darí pokrývať cez štátne granty.

„Sme odkázaní na takéto misie, pretože naši lekári sa nemajú prakticky kde učiť. Vidieť pri práci tím doktora Romana je pre nich nenahraditeľná skúsenosť. Pokúšame sa projekt nastaviť tak, aby slovenskí a českí lekári a zdravotníci mohli prísť do Kene na dlhšie alebo aspoň viackrát za rok.“ hovorí koordinátorka kardio programu Roseanne Nyabera z Mater hospital.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #keňa #operácia srdca #kardiochirurgia #rozvojová spokupráca