Školáci sa naučili starať o jablone a hrušky

V areáloch základných či stredných škôl pribudnú staré a lokálne odrody jabloní a hrušiek. V spolupráci s odborníkmi ich budú vysádzať samotní žiaci s učiteľmi. Budú sa tak podieľať na záchrane vzácnych odrôd a vysadené stromy môžu súčasne využívať pri výučbe rôznych predmetov. To všetko v rámci celonárodného pilotného projektu s názvom SadOVO, ktorý koordinuje mimovládna nezisková organizácia Živica.

10.11.2018 07:00
deti, škola, SadOVO, ovocné stromy Foto:
Vďaka ovocinárskemu kurzu deti spoznali aj menej známe miestne odrody jabloní a hrušiek.
debata (4)

Jesenný ovocinársky kurz vo Vzdelávacom centre v Zaježovej len pred pár dňami ukončili desiatky študentov a pedagógov. Teraz bude nasledovať záverečná fáza projektu – výsadba ovocných stromov pri školách.

Do pilotného ročníka projektu SadOVO, ktorého generálnym partnerom je Nadácia Tesco, sa na jar tohto roka zapojilo 11 základných a stredných škôl. Tie sa zaviazali podieľať sa na ochrane a starostlivosti o ovocné stromy, ktoré už pestujú alebo vysadia priamo vo svojom školskom areáli. Mladá generácia má tak možnosť zmeniť trend miznutia stromov. Môže ich vysádzať a zároveň využívať v rámci praktického vyučovania.

„Akčné tímy zo škôl pozostávajúce z jedného učiteľa a dvoch žiakov absolvovali na jar exkurziu v ovocinárskom kraji Bielych Karpát, kde sme v nich prebudili prvotné nadšenie pre pestovanie a ochranu ovocných stromov a teraz na jeseň spoločne absolvovali ovocinársky kurz,“ opísala Andrea Uherková, koordinátorka projektu SadOVO z organizácie Živica. „Je tiež dôležité, aby žiaci spoznávali prírodu na vlastné oči, pod korunami stromov, a nie za monitormi počítačov,“ dodala.

Kurz ovocinárstva absolvovali školské tímy počas troch dní strávených v Zaježovej. Vďaka nemu si ozrejmili, aký význam majú stromy starých a miestnych odrôd ovocných stromov v krajine, prečo sú ohrozené, ako ich chrániť a vysádzať. Súčasťou kurzu bolo tiež objavovanie vzácnych odrôd na starých drevinách po okolitých lazoch, ktorými žiakov a učiteľov previedol pomológ, odborník na ovocné stromy.

„Myslíme si, že láska k starým odrodám ide najmä cez žalúdok, a preto sme degustovali rôzne odrody ponúkajúce jedinečné chute, ako aj mušty z nich vyrobené, alebo sušené ovocie,“ vysvetlil odborný garant projektu Bruno Jakubec z Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.

Kurz zavŕšilo podujatie s názvom Plodobranie, ktoré absolventi pripravili pre žiakov miestnej školy, aby sa s nimi podelili o získané vedomosti a zručnosti. Prichystali pre nich ovocinárske hry a kvízy, muštovanie, ochutnávku a výstavu viac ako sto plodov starých a krajových odrôd jabloní a hrušiek zmapovaných v okolí svojich škôl.

Plánovanú jesennú výsadbu symbolicky odštartovali zasadením hrušky Merodova maslovka. Bola to názorná ukážka toho, ako môžu na školských dvoroch pribúdať ovocné stromy, ktorých chutné plody budú potom zbierať a využívať ďalšie generácie žiakov. Študenti sa tak budú môcť názorne vzdelávať priamo pod ich korunami v rámci vyučovacích predmetov.

„Teší nás, že projekt SadOVO rozvíja vzťah k tradíciám a prírodnému bohatstvu, ktoré treba zachovať a mali by sme si ho vážiť. Žiaci našej školy môžu navyše plody z vysadených stromov používať aj na hodinách varenia a pečenia,“ priblížila Jana Baďurová z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch, ktorá bola jednou z učiteliek zapojených do projektu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #ovocné stromy #SdOVO