Za Hitlerov rodný dom jeden a pol milióna eur

Bývalá majiteľka rodného domu Adolfa Hitlera, ktorej Rakúsko nehnuteľnosť vyvlastnilo, by mala dostať vyššie odškodnenie.

07.02.2019 09:54
dom-shutterstock 1022912341 Foto:
Bývalá majiteľka rodného domu Adolfa Hitlera, ktorej Rakúsko nehnuteľnosť vyvlastnilo, by mala dostať vyššie odškodnenie.
debata (2)
Rozhodol o tom súd v hornorakúskom meste Ried im Innkreis, informoval denník Salzburger Nachrichten. Gerlinde Pommerová by mala podľa rozsudku, ktorý zatiaľ nie je právoplatný, dostať viac ako 1,5 milióna eur.

Rakúska vláda vyvlastnila dom v meste Braunau am Inn, v ktorom sa v roku 1889 narodil nacistický vodca Adolf Hitler, na základe zákona prijatého parlamentom v decembri roku 2016. Ústavný súd predvlani potvrdil platnosť vyvlastnenia, ktorému sa Pommerová bránila.

Podľa aktuálneho rozhodnutia súdu v Riede bolo odškodnenie, ktoré štát pôvodnej majiteľke za vyvlastnenie dom s priľahlými pozemkami ponúkol, príliš nízke a to „predovšetkým s prihliadnutím k tej zvláštnosti, že sa v prípade hlavnej budovy jedná o rodný dom Adolfa Hitlera“. Namiesto 310 000 eur by podľa rozsudku mala Pommerová dostať 1,508 milióna eur.

Okrem sporu o výške odškodnenia sa Gerlinde Pommerová s Rakúskom súdi stále aj kvôli samotnému vyvlastneniu. Po rozhodnutí rakúskeho ústavného súdu o jeho prípustnosti sa žena obrátila ešte na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Rakúsko dlhodobo usilovalo o odkúpenie domu v Braunau. Pommerová to ale odmietala, a štát preto pristúpil k vyvlastneniu. Podľa posledných plánov chce Rakúsko nehnuteľnosť nechať strhnúť a na jeho mieste postaviť nový objekt, ktorý by slúžil charitatívnym alebo administratívnym účelom a nemohol by byť lákadlom pre neonacistov.

Krátko po anšluse Rakúska, teda pripojenia krajiny k nacistickému Nemecku v roku 1938, vyhlásili nacisti Hitlerov rodný dom za pamiatku. Neskôr fungoval ako výstavná sieň. Pommerovci získali nehnuteľnosť v reštitúcii v roku 1952 a rakúska vláda si ju od začiatku 70. rokov prenajímala. Do roku 2011 v budove fungovali chránené dielne, v ďalších rokoch bol dom prázdny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #vyvlastnenie #Adolf Hitler #rodný dom