V Sydney stojí desivý vianočný stromček, pripomína lesné požiare

V centre najväčšieho austrálskeho mesta Sydney vyrástol vianočný stromček vytvorený z ohorených konárov stromov, ktoré v poslednom čase padli za obeť mohutným lesným požiarom.

22.12.2019 06:00
Austrália, stromček, požiare Foto: ,
Detail "vianočného stromčeka" v Sydney.
debata

Stromček „zdobí“ spálený bicykel a rôzne ďalšie spálené predmety dennej potreby upozorňujúce na prírodnú katastrofu, ku ktorej podľa mnohých ľudí v krajine prispelo globálne otepľovanie. V utorok 17. decembra Austrália zaznamenala svoj vôbec najteplejšie deňv histórii meraní.

V austrálskom štáte Nový Južný Wales, ktorého je Sydney metropolou, si požiare vyžiadali už šesť ľudských životov, viac ako 700 zničených domov a 1,2 milióna hektárov zhoreného porastu.

Lesné požiare sú síce v Austrálii v lete obvyklé, avšak tento rok prišli nevídane skoro a s výnimočnou intenzitou. Rozsah katastrofy spôsobený do značnej miery dlhodobým suchom vyvolal v Austrálii otázky, či vláda robí dosť pre boj s klimatickými zmenami.

Umelec James Dive vyhlásil, že jeho desivý – obklopený darčekmi v lesklom červenom, striebornom a zlatom papieri – symbolizuje tieň, ktorý prírodné nešťastie vrhá na nadchádzajúce obdobie vianočných sviatkov. Pripomína však aj nezlomnosť oblastí, ktoré požiarom v poslednej dobe čelili.

„Návšteva postihnutých oblastí na mňa nesmierne silno zapôsobila … Rozmer skazy každého musí zasiahnuť. To ticho, žiadne vtáky, nič,“ povedal Dive agentúre Reuters. „Zároveň som ale videl odolnosť tých oblastí. Videl som, že sa austrálsky buš znovu začína prebúdzať k životu,“ dodal s nádejou.

debata chyba
Viac na túto tému: #sucho #sydney #lesný požiar #vianočný stromček