Zo Slovenska je ešte homofóbnejšia krajina ako bola, hovorí moderátor Rasťo Iliev. Pripomíname si rok od streľby na Zámockej

Moderátor TA3 Rastislav Iliev bol hosťom relácie Ide o nás, ktorá vznikla špeciálne k prvému výročiu tragickej udalosti - streľby na Zámockej ulici v Bratislave, pri ktorej prišli o život dvaja členovia komunity LGBTI+.

12.10.2023 00:00
debata (40)
IDE O NÁS: Zo Slovenska je ešte homofóbnejšia krajina ako bola, hovorí Rastislav Iliev
Video
Zdroj: TV PRAVDA

Iliev len pár dní po tomto teroristickom čine urobil verejný coming out a vyzval aj ľudí, aby sa postavili voči takému bezprecedentnému násiliu. Za posledný rok bol veľmi vokálny v otázkach podpory komunity, ale tiež poukazovania na to, koľko homofóbie a nenávistných prejavov sa objavuje v online priestore či politickej sfére na Slovensku.

zväčšiť Moderátor Rastislav Iliev. Foto: archív Rasťa Ilieva
Screenshot 20221124 093004 Moderátor Rastislav Iliev.

„Zo Slovenska sa stala ešte viac homofóbna krajina ako bola. A keď mi niekto tvrdí opak, tak sa veľmi mýli, pretože to poznám na sebe,“ priblížil v diskusnej relácii Ide o nás, pričom podľa neho najväčší podiel viny majú na tom politici.

Marek Madro Čítajte viac Psychológ Madro: Po Zámockej sme kričali, aby sa konalo. Mladí berú zodpovednosť do vlastných rúk

Emócie sa stupňovali a rétorika proti LGBTI+ komunite ešte viac pritvrdzovala pred voľbami. „To nehovorím iba ja, ale hovoria to konkrétne výskumy. Národné stredisko pre ľudské práva robilo prieskum. Na Slovensku sa v tejto otázke nezmenilo zhola nič. Politici naďalej bagatelizujú túto tému a kopú do menšín, čo je hrozná škoda,“ skonštatoval. „Problém Slovenska rozhodne nie sú LGBTI+ ľudia a mrzí ma, že to politici stále podsúvajú verejnosti,“ uviedol tiež Iliev.

Marek Madro Čítajte viac Vinní sme všetci, streľba na Zámockej odráža našu spoločnosť. Je to ako časovaná bomba

Môžu sa teda po roku od teroristického činu cítiť členovia kvír komunity na Slovensku bezpečne? A kedy konečne politici zmenia rétoriku, sú v našej krajine aj po voľbách vyhliadky na zrovnoprávnenie pre menšiny? Aj o tom hovoril moderátor Rasťo Iliev v našej relácii, ktorý si môžete pozrieť ako video, alebo vypočuť ako podcast nižšie.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
Iris Kopcsayova portret Čítajte viac Rok od streľby na Zámockej

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #nenávisť #rétorika #streľba na Zámockej #LGBTI+ #Rastislav Iliev #rok po Zámockej