O kultúre: Letný knižný tip

Na pultoch našich kníhkupectiev sa nedávno objavil český preklad historického románu situovaného do viktoriánskeho Anglicka u nás doteraz neznámej britskej autorky Sarah Perryovej pod názvom Nestvůra z Essexu (ide o jej druhú prózu). Isteže, novými knižkami sme zavalení čoraz viac, prekladovými i pôvodnými, a môžeme sa pýtať, čím by mala zaujať práve táto.

13.07.2018 06:00
debata

Na obálke českého vydania románu sa čitateľskú pozornosť snažia upútať odporúčania recenzentov periodík ako New York Times, Washington Post, nechýba ani pochvala Perryovej kolegyne spisovateľky Sarah Watersovej či údaj, že ide o britskú knihu roka – tento titul jej udelila britská sieť kníhkupectiev Waterstone v roku 2016. Nepochybne, môžeme sa k promotérskym taktikám stavať skepticky. Fanúšika britskej literatúry však iste naláka prísľub gotiky – čo je v tamojšej literatúre označenie pre prózu balansujúcu na hrane hororu a romance s počiatkami v romantizme.

Ústredným motívom románu sú zvesti o tajomnom obrovskom drakovi, mýtickom leviatanovi, ktorý desí poverčivých obyvateľov essexského vidieka. Práve sem prichádza protagonistka príbehu mladá vdova Cora so svojím autistickým synom a s vernou spoločníčkou, aby sa pokúsila nájsť sama seba po traumatizujúcom manželstve s násilníkom a tyranom. Únik nachádza vo svojej záľube v paleontológii, podniká výpravy do miestnej prírody a zbiera fosílie. Pre ňu je netvor z povestí prísľubom preživšieho živočíšneho druhu z praveku. Prostredníctvom tejto hrdinky nám autorka vykresľuje 19. storočie ako obdobie fascinujúcich objavov, ktoré provokatívne menili obraz sveta, či už v prírodných, technických, alebo humanitných disciplínach. Rovnako predkladá sympatický portrét ženy, ktorá sa prieči dobovým konvenciám – jeden z recenzentov ju označil za „najočarujúcejšiu hrdinku od čias Elizabeth Bennetovej z Pýchy a predsudku“. Je len plusom, že autorka nenecháva svoju protagonistku potvrdzovať si svoju nezávislosť deštruktívnym, asociálnym a hysterickým správaním, ako býva v súčasnosti nielen v literatúre, ale i popkultúre pri ženských postavách zvykom.

V opozícii voči Corinmu postoju k svetu stojí miestny pastor William Ransome, s ktorým si napriek tomu hneď po príchode na vidiek vytvorí pevné puto. Ransome je typom osvieteného veriaceho, ktorý nepripúšťa žiadne pochybnosti o svojom svetonázore, a práve vodná príšera posilňujúca povery a tmárstvo vidiečanov na jednej strane a vzťah k nezávislej a od konvencií oslobodenej Core jeho presvedčením otriasajú.

Napokon to nie je záhadná obluda, ktorá hýbe dianím románu – stáva sa z nej skôr metafora pre všetko, čo je neuchopiteľné v jasne definovanom obraze sveta – vierou alebo rozumom – a čo napokon zasahuje nezvratne ľudské životy.

Na prahu leta ponúkam teda tento knižný tip. Román Sarah Perryovej je príťažlivým príkladom literatúry, ktorá púta suverénnym rozprávačstvom schopným priblížiť rázovitú podobu prírodnej krajiny, kde doslova cítime jej vôňu a konzistenciu, ale i dobové milieu presahujúce do súčasnosti. Ide predovšetkým o motívy chudoby a spoločenskej nerovnosti, ale i ženskej emancipácie. Takisto obsiahne i nepostrehnuteľné napätia v krehkých medziľudských vzťahoch, ktoré však môžu mať fatálne dôsledky. Je pripomenutím všetkého, čo mi v aktuálnej slovenskej próze, sústreďujúcej sa na egocentrické tripy a až na zopár výnimiek neschopnej predložiť presvedčivý a plnokrvný príbeh, chýba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #literatúra #knižné tipy