Prieberčivý lev sa hovädziny nedotkne

Hovädzina je pomerne zdravé a drahé mäso - ale levovi to vysvetliť nemožno.

10.11.2013 08:00
lev, levy, zoo Foto:
Šelmy sú v bratislavskej zoo jednou z najväčších atrakcií.
debata

„Naše šelmy majú najradšej konské mäso. Výnimkou je lev Haldir, ktorý vyrástol na kuracom, a preto mu dáva prednosť. Naopak, úplne odmieta hovädzinu. Zo začiatku ju aj jedával, ale čím je starší, tým je prieberčivejší. Dostávame aj jahniatka, ale nad nimi tiež ohŕňa nos. Dokonca odmietal aj králiky, aj tento týždeň už ich jedol,“ opisuje zvyky kráľa zvierat chovateľka Jana Zamecová.

V pavilóne veľkých šeliem pracuje od roku 2006 a stále má pred nimi rešpekt. „Nie sú to domáci miláčikovia. Sú síce v zajatí, ale inštinkty a správanie predátorov im zostalo. Nebojím sa ich, ale som opatrná a mám pred nimi veľký rešpekt. Sú to zvieratá, ktoré vás môžu ľahko zabiť. Pomaznať sa môžeme akurát s mláďatami. Naša tigrica bola odchovaná na fľaške a neprekáža jej, keď si ju oddelíme a chytáme mláďatá. Má rada ľudí, ufká na nás a teší sa, že nás vidí,“ hovorí.

O to smutnejšie sú však chvíle, keď mláďatá odchádzajú do iných zoo. „Darmo si hovoríte, že si nebudete na ne zvykať, lebo pôjdu preč. Ich odchod sa však aj tak nikdy nezaobíde bez sĺz. Na druhej strane, šelmy si dosť dlho pamätajú. Kolega odchovával jaguáriu slečnu a mal ju odmalička doma na fľaške. Keď ju ide do Poľska do zoo pozrieť, vždy ho spozná. Otiera sa o mreže a je vidieť, že sa teší.“

So svojimi zverencami môže byť Jana Zamecová spokojná – mláďatá už mali všetky druhy okrem levov. Tým sa nedarí správne sa nastaviť a to, čo má byť dnu, zostáva vonku. „Skôr mávajú s párením problémy zvieratá odchované na fľaške, ale ich odchovali rodičia. Uvidíme, možno sa to časom podarí,“ hovorí s nádejou chovateľka. V ich prípade sa nad umelým oplodnením zatiaľ neuvažuje, pretože nejde o natoľko ohrozený druh, ako sú napríklad nosorožce.

„Zato keď dáme dokopy naše tigre, môžeme si byť takmer istí, že do troch mesiacov niečo bude. Majú sa veľmi radi. Ak nechceme mláďatá, musíme ich skôr oddeľovať. Jaguáre sa síce až tak rady nemajú, ale mláďatá už mali. Páreniu však vždy predchádzala bitka, najskôr si ju musel podriadiť, až potom sa podarilo všetko zavŕšiť.“

Bratislavská zoo v číslach

  • Zoo bola založená v máji roku 1960, funguje teda 53 rokov.
  • Pracujú v nej chovatelia, záhradníci, údržbári, administratívni pracovníci, spolu v počte 73 zamestnancov.
  • Najťažším zvieraťom je nosorožec tuponosý – váži 1 800 – 2 500 kg.
  • Najstarším zvieraťom je šimpanz učenlivý – Kongo, ktorý pochádza z voľnej prírody a má približne 47 rokov.
  • Medzi naše najrýchlejšie zvieratá v zoo patrí pštros, ktorý vie bežať rýchlosťou 70 km/h, či leopard s rýchlosťou behu 60 km/h.
  • V zoo je približne 150 druhov zvierat, spolu 630 jedincov.
  • Nosorožec za jeden deň zožerie 30 kíl sena a trávy, 4 kilá ovocia a zeleniny, 3,5 kila granúl, 2 kilá ovsa, pol kila otrúb.
  • Doteraz sa v zoo za rok 2013 narodilo 68 mláďat.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #zoo #lev #hovädzina