Šimpanza liečil ľudský kardiológ

Domov šimpanzov môže človeku pripomínať tak trochu smetisko - staré handry, plastové fľaše a rôzne iné predmety však slúžia týmto zvieratám na hranie.

12.11.2013 08:00
šimpanz, mláďa, zoo Foto:
Šimpanzie mláďatko sa v Bratislave narodilo po 20 rokoch. Dnes má Shani-Kimani tri roky.
debata

Šimpanzy treba zabávať ešte o niečo viac ako niektoré iné zvieratá, sú totiž veľmi múdre. V prírode si napríklad vedia vyrobiť pomôcky, aby sa im ľahšie jedlo, veľké lopúchy používajú ako dáždnik a listy ako toaletný papier. Keď im je ťažko, vedia, akú bylinu zjesť alebo ktorú si priložiť na ranu. Každý šimpanz má tiež vlastné obľúbené lahôdky. Uschi z bratislavskej zoo miluje pór, Jimmy zase rajčiny. Okrem toho dostávajú ryžu, kuracie mäso, krúpy, exotické ovocie a zeleninu. Ich jedálny lístok by sa pestrosťou dal prirovnať k tomu ľudskému. Podobnosť s človekom sa prejavuje aj v iných aspektoch.

„Keď sa Uschi narodila dcérka, druhá samica Dorka bola smutná, že mláďa nemá. Pozorovať na nich možno aj vplyv počasia – keď je nízky tlak alebo je zamračené, viac polihujú, sú trochu utlmení. Podobne ako ľudia, aj oni sú citliví aj na rôzne virózy – chrípky či nádchy,“ hovorí Katarína Matejovičová. Samica Uši dokonca mala ako mláďa problémy so srdcom. Neliečil ju však veterinár, ale skúsený ľudský kardiológ z Kramárov.

Orangutany sa vedia zabaviť aj s tými... Foto: ZOO Bratislava
šimpnaz, orangutan, opica, zoo Orangutany sa vedia zabaviť aj s tými najobyčajnejšími vecami.

Odlišnosti sú zjavné aj v ich povahách – najväčšia hysterička je napríklad Majoránka, ktorá vždy najviac kričí. Trochu nevďačnú úlohu má obdivovateľ topánok samec Jimmy. Miluje hlavne zimu, keď vidí modely s rôznymi prackami či iným zdobením. Iné mu veľmi nezostáva, pretože hoci má devätnásť rokov, páriť sa nemôže. Dominantný samec Kongo by mu to nedovolil. Presný vek Konga nie je známy, pretože sa do zoo dostal z cirkusu, ale odhaduje sa na 47 rokov. Vďaka takmer tridsaťročnému rozdielu je teda takmer isté, že si aj Jimmy raz príde na svoje a sledovanie topánok aspoň na chvíľu vymení za inú činnosť.

Hneď vedľa šimpanzov sídlia orangutany – bratia Filip a Pagy. Zatiaľ čo Filip sa rád predvádza, jeho brat skôr naopak. „Obaja majú veľmi radi obliečky od perín, preto sme aj cez našu Facebook stránku prosili ľudí, aby nám nejaké staré doniesli. Navlečú sa do nich a chodia po výbehu ako strašidlá. Ich obľúbenou zábavkou je vyšplhať sa hore k ventilátoru a nechať ich za sebou viať. Vtedy si hovoríme, že sa hrajú na supermana,“ opisuje situáciu Katarína Matejovičová a dodáva, že okrem obliečok majú bratia radosť zo všetkého pestro vzorovaného. „Raz tu zas bol jeden návštevník a orangutanom sa veľmi páčila jeho vzorovaná košeľa. Snažili sa jej dotknúť cez sklo, bláznili sa pri pohľade na ňu. Nakoniec spomínaný pán povedal, že nabudúce príde a venuje im ju – a aj sa tak stalo. Orangutany boli nadšené, hneď sa do nej obliekli.“ Hoci sa obaja bratia majú radi, úkon, ktorý vyzerá ako vášnivý bozk, v skutočnosti nie je len prejavom lásky. Vzájomne si v ústach hľadajú potravu – niekedy prstami, inokedy jazykom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #zoo #orangutany #šimpanzy