Vo Francúzsku sa v Škole života učí to, čo nie je v osnovách

Kto niekedy nesníval o škole, kde sa učí to, čo sa v bežnej škole nenájde? School of Life, teda Škola života, ktorú nedávno otvorili v Paríži, ponúka ľuďom pomoc pri odpovedi na otázky ako si zachovať stálu lásku či ako čo najlepšie konverzovať. Píše o tom agentúra AFP.

23.05.2014 15:30
študentka, študent, škola Foto:
School of Life ponúka cesty k úvahám o odpovediach na základné otázky života.
debata (1)

Cez deň to je obyčajná malá knižnica, ukrytá v srdci francúzskej metropoly, večer sa zmení v učebňu, kde zasadnú dospelí túžiaci nájsť zmysel života.

Prvú School of Life otvorili v roku 2008 v Londýne na základe myšlienky švajčiarskeho spisovateľa Alaina de Bottona. V roku 2013 sa objavili jej „sestričky“ v Melbourne a v Riu de Janeiro a od apríla aj v Amsterdame a Paríži.

Ich koncepcia spočíva v tom, že prostredníctvom základnej výučby všeobecnej kultúry, ale aj prostredníctvom vzájomného ovplyvňovania účastníkov, ponúka cesty k úvahám o odpovediach na základné otázky života.

„Nesľubujeme žiadne hotové odpovede, ale na základe príkladov z literatúry, výtvarného umenia či konkrétneho života ponúkame cesty a predovšetkým chuť uvažovať a ísť ďalej,“ hovorí riaditeľka školy Fanny Augerová.

Kurz s názvom „Ako realizovať svoj ​​potenciál“ naučí, ako posilniť svoje schopnosti na základe príkladov z vlastného života.

„Každému študentovi poviem, aby si vybral sedem momentov zo života, v ktorých sa cítil obzvlášť silný, a potom sa na základe praktických cvičení, kreslenia alebo konverzácie, snažíme nájsť to, čo tieto momenty spája,“ vysvetľuje Stéphane Degonde, ktorá tento kurz vedie.

„V týchto silných momentoch je skrytý potenciál a my sa ho snažíme spoločne nájsť,“ dodáva.

Kurz, za ktorého jednu lekciu sa platí 35 eur, zaujal už prvých tridsiatich študentov. „Táto škola prináša podnety na premýšľanie. Cieľom nie je nájsť riešenie konkrétneho problému, ale vymieňať si názory a premýšľať o nich,“ hovorí tridsaťšesťročná Audrey Pageová. „Ľudia odchádzajú vo výbornej nálade a ešte sa zastavujú, aby sa o téme z kurzu spolu porozprávali,“ dodáva.

Alain de Botton, syn švajčiarskeho finančníka, je autorom početných publikácií, okrem iného Ako Proust môže zmeniť váš život, Malá filozofia lásky a Architektúra šťastia. Aj londýnska School of Life ponúka konzultácie z biblioterapie: „pacient“ odchádza so zoznamom kníh, ktoré si má na odporúčanie lektora prečítať, aby sa mu lepšie žilo.

Vedenie rozhovoru je umenie

Parížska riaditeľka Fanny Augerová vedie kurz, ktorého cieľom je naučiť sa lepšie konverzovať. „Ponúkam napríklad niekoľko rád, ako sa naučiť vysporiadať s odmlkami v rozhovore. Študentov učím spôsoby, ako zvládať ticho, ktorého sa najviac obávajú,“ vysvetľuje.

Praktické cvičenia strieda s príkladmi požičanými z literatúry – z Tintina, Platóna, od Beatles či dokonca Woodyho Allena.

„Využívam tiež práce americkej umelkyne Niny Katchadourianovej, ktorá sa, aby zahnala nudu pri dlhých cestách lietadlom, fotografovala na toaletách, ktoré dotvorila pomocou rôznych predmetov nájdených v lietadle,“ uvádza.

Augerová nabáda študentov, aby si na internete pozreli zaujímavú sériu autoportrétov umelkyne prezlečenej za mníšku, Diela sú inšpirované flámskymi majstrami.

Mnoho námetov, málo lektorov

Väčšinu študentov Školy života tvoria ženy, vo veku od dvadsať do šesťdesiat rokov. Ako Augerová priznáva, muži sú zdržanliví, keď majú hovoriť o svojich citoch.

Kurz o tom, ako si zachovať stálu lásku, vedie prednášajúca, ktorá postupne pracovala ako novinárka, podnikateľka, návrhárka a teraz robí diskžokejku. „Práve takýto typ lektorov, ktorí vystriedali veľa profesií a majú skúsenosti, hľadám,“ vysvetľuje riaditeľka. Dodáva, že má ešte veľa nápadov, ale málo vedúcich kurzov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #umenie #zivot #konverzácia