Berlusconi, Kiska či Porošenko... Podnikatelia vstupujú do politiky

Prípady, keď sa do aktívnej politiky rozhodnú zapojiť úspešní a bohatí podnikatelia, nie sú ojedinelé. Pohnútky, prečo kandidujú, majú rôzne. Najnovším príkladom je ukrajinský podnikateľ Petro Porošenko, ktorý v nedeľných prezidentských voľbách na Ukrajine podľa predbežných výsledkov získal najviac hlasov a chystá sa prevziať úrad hlavy štátu.

26.05.2014 17:00
Koláž, Babiš, Porošenko, Bloomberg, Kiska,... Foto: ,
Prípady, keď sa do aktívnej politiky rozhodnú zapojiť úspešní a bohatí podnikatelia, nie sú ojedinelé.
debata (57)

Prečítajte si o niekoľkých podnikateľoch, ktorí pôsobia alebo sa v posledných rokoch angažovali v politike.

Andrej Babiš (59)

Andrej Babiš Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Andrej Babiš Andrej Babiš

Jeden z najbohatších Čechov je od tohtoročného januára ministrom financií a vicepremiérom koaličnej vlády. V druhej polovici 80. rokov bol obchodným zástupcom slovenského podniku zahraničného obchodu Petrimex Bratislava v Maroku. Začiatkom nasledujúcej dekády sa podieľal na vybudovaní pražskej pobočky Petrimexu, neskôr premenovanej na Agrofert. V roku 1995 musel z Petrimexu odísť, pozície v Agroferte si však udržal a firmu postupne ovládol. Pod jeho vedením sa z nej stala významná chemicko-potravinárska skupina, aktívna aj v oblasti médií. Na jeseň 2011 založil Babiš občianske združenie Akcia nespokojných občanov. To sa neskôr transformovalo na politické hnutie ANO 2011, ktoré vlani na jeseň skončilo v parlamentných voľbách na druhom mieste.

Silvio Berlusconi (77)

Silvio Berlusconi Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Silvio Berlusconi Silvio Berlusconi

Bývalý taliansky premiér je pre mnohých priam stelesnením problematického prepojenia biznisu, médií a politiky. Začiatkom 60. rokov začal podnikať v stavebníctve. V roku 1978 založil holding Fininvest a ťažisko jeho záujmu sa presunulo k médiám. V roku 1980 stál pri zrode prvej celoštátnej komerčnej televízie Canale 5 a do svojho konglomerátu Mediaset postupne pridával ďalšie stanice a vydavateľstvo. Okrem médií prevádzkoval tiež poisťovacie a bankové firmy a v roku 1986 sa stal majiteľom futbalového klubu AC Miláno. V prvej polovici 90. rokov presedlal z podnikania na politiku, kde to dotiahol až na premiéra. V tejto funkcii bol takmer desať rokov. S jeho menom sa spája množstvo súdnych procesov, vlani bol právoplatne odsúdený na štyri roky väzenia za daňové úniky vo svojom mediálnom kolose Mediaset. Vďaka amnestii sa mu dĺžka trestu znížila na rok. Kvôli vysokému veku však nemusel nastúpiť do väzenia a vybral si namiesto toho verejno-prospešné práce, ktoré vykonáva v domove dôchodcov.

Michael Bloomberg (72)

Michael Bloomberg Foto: SITA/AP
Michael Bloomberg Michael Bloomberg

Miliardár a mediálny podnikateľ stál od januára 2002 až do konca minulého roka v čele newyorskej radnice. Pochádza zo židovskej rodiny s ruskými a poľskými predkami. Vyštudoval elektrotechniku ​​na Univerzite Johna Hopkinsa a na Harvardovej obchod. Bloomberg pracoval ako generálny partner v investičnej banke Salomon Brothers, po prepustení s odstupným desať miliónov dolárov sa v roku 1981 rozhodol založiť informačnú a tlačovú agentúru Bloomberg, vďaka ktorej zbohatol. Bloomberg niekoľkokrát zmenil svoju politickú príslušnosť. Do roku 2001 bol demokratom, v období 2001 až 2007 sa pre zmenu hlásil k republikánom a nakoniec vystupoval ako nezávislý.

Bidzina Ivanišvili (58)

Bidzina Ivanišvili Foto: SITA, AP
Bidzina Ivanišvili Bidzina Ivanišvili

Miliardár a najbohatší Gruzínec bol od októbra 2012 do vlaňajšieho novembra premiérom tejto kaukazskej krajiny. Podnikať začínal spolu s ruským obchodníkom Vitalijom Malkinom, ktorý je teraz tiež v politike. Predávali počítače a telefóny. Najväčšie peniaze zarobil v bankovníctve prevažne v Rusku. V apríli 2012 založil stranu Gruzínsky sen – Demokratické Gruzínsko, ktorá zvíťazila v jesenných parlamentných voľbách a Ivanišvili sa stal premiérom.

Andrej Kiska (51)

Andrej Kiska Foto: Robert Hüttner, Pravda
Andrej Kiska Andrej Kiska

Zbohatol po tom, ako v roku 2005 predal svoje podiely v spoločnostiach Triangel a Quatro, ktoré sa zaoberali okrem iného splátkovým predajom a poskytovaním pôžičiek. V roku 2006 stál pri zrode neziskovej organizácie Dobrý anjel. Tá na Slovensku aj v Čechách poskytuje pomoc rodinám, ktoré sa dostali do finančných problémov v dôsledku závažnej choroby svojho dieťaťa. Je nestraníkom, na jeseň 2012 oznámil svoju kandidatúru v tohtoročných marcových prezidentských voľbách, v ktorých zvíťazil (získal hlasy viac ako 1,3 milióna ľudí). Podnikania sa úplne nevzdal. V súčasnosti na Slovensku podľa svojich slov figuruje vo dvoch firmách, ktoré sa zaoberajú správou majetku. V Česku je akcionárom v troch spoločnostiach. Prezidentského úradu sa ujme zložením sľubu 15. júna.

Petro Porošenko (48)

Petro Porošenko Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Petro Porošenko Petro Porošenko

Podnikateľ, bývalý minister zahraničia a poslanec patrí k najbohatším ľuďom na Ukrajine. Muž, ktorému sa kvôli vlastníctvu početných cukrárskych podnikov hovorí „čokoládový kráľ“, podľa predbežných údajov vyhral prezidentské voľby už v prvom kole. V roku 2012 zaradil magazín Forbes Porošenka na šieste miesto v rebríčku najbohatších Ukrajincov a jeho majetok odhadol na jednu až dve miliardy dolárov. K bohatstvu mu pomohli okrem čokoládovní Roshen aj ním ovládané automobilové preteky, výrobca autobusov alebo lodí a celoplošný televízny Kanál 5, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri takzvanej oranžovej revolúcii, ktorá koncom roka 2004 vyniesla k moci prozápadného Viktora Juščenka.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #podnikatelia #superboháči