Vo svete je prvý raz od druhej svetovej vojny vyše 50 miliónov utečencov

Počet ľudí, utekajúcoch pred násilím a núdzou prvýkrát od 2. svetovej vojny prekročil hranicu 50 miliónov. Uviedol to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v správe za rok 2013, ktorú vydal pri príležitosti Svetového dňa utečencov.

20.06.2014 14:31
Irak, ženy, šíiti, sunniti, utečenci, boje Foto:
Irackí utečenci z Mosulu
debata (16)

Na konci minulého roka bolo vo svete 51,2 milióna utečencov, žiadateľov o azyl a vysídlencov vo vlastnej krajine. To je o šesť miliónov viac ako v roku 2012. Každý piaty utečenec pritom musel v uplynulom roku opustiť aj hranice svojej vlasti.

Zvlášť dramatická je podľa OSN situácia v Sýrii, kde je kvôli občianskej vojne na úteku 6,5 milióna ľudí a ďalších 2,5 milióna Sýrčanov už utieklo z krajiny. Utečencov a vyhnancov výrazne pribudlo aj v Afrike.

„Sledujeme enormné dôsledky vojen, ktoré sa nekončia“, aj márnych snáh o riešenie konfliktov, uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres.

Za utečeneckými vlnami sú staré aj nové krízy

Príčinou výrazného rastu počtu utečencov je podľa neho dramatický nárast nových kríz – napríklad v Južnom Sudáne, v Stredoafrickej republike, na Ukrajine a v Iraku – ale aj neriešenie starých kríz.

Väčšina konfliktov a utečeneckých vĺn má politické príčiny, zdôraznil Guterres. „Vývoj ukazuje, že medzinárodné spoločenstvo má k dispozícii len obmedzené možnosti, ako im zabrániť, alebo ako nájsť rýchle riešenie,“ povedal Guterres.

Najviac ľudí opúšťa rozvojové krajiny

Bezpečnostná rada OSN je vraj v mnohých prípadoch ochromená. Dôsledkom je potom často chaos, v ktorom strany konfliktu mávajú dojem, že môžu konať bez akýchkoľvek trestnoprávnych dôsledkov. Zďaleka najväčšiu časť utečencov, teraz 86 percent, pochádza podľa OSN z rozvojových krajín. Najväčší počet ich našlo útočisko v Pakistane, na konci minulého roka 1,6 milióna. Nasledujú Irán a Libanon.

Z celkového počtu 1,1 milióna žiadateľov o azyl vlani bolo najviac (109 600) tých, ktorí žiadosť podali v Nemecku, potom nasledovali Spojené štáty, Juhoafrická republika, Francúzsko a Švédsko. Väčšinu žiadostí o azyl podali v roku 2013 Sýrčania (64 300), nasledovaní občanmi Demokratickej republiky Kongo (60 400) a Barmy (57 400).

Deti tvoria viac ako polovicu utečencov

Za obzvlášť znepokojujúce považuje OSN prudký nárast počtu detí na úteku. Prvýkrát od roku 2000 vlani tvorili deti a mládež viac ako polovicu všetkých utečencov. Deti odlúčené od rodičov potom vlani samy podali dohromady 25 300 žiadostí o azyl, čo je historický rekord.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #UNHCR